Pergi ke kandungan

Komander (Royal Navy)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Komander
Commander
Lencana bahu dan
jalur lengan Komander
Negara
United Kingdom
Cabang perkhidmatan Bendera tentera laut United Kingdom Tentera Laut Diraja
Kumpulan pangkat Pegawai kanan
Singkatan Cdr
Persamaan
NATO
OF-4
Pangkat tinggi seterusnya

Kepten

Pangkat rendah seterusnya

Leftenan Komander

Persamaan pangkat tentera darat Leftenan Kolonel (TD/RM)
Persamaan pangkat tentera udara Wing Komander (RAF)

Komander (Commander) ialah pangkat pegawai kanan Royal Navy United Kingdom. Ia lebih muda dari kepten tetapi lebih kanan dari leftenan komander. Pegawai yang berpangkat rendah leftenan komander tidak dianggap sebagai komander.

Senioriti dan penggunaan[sunting | sunting sumber]

Komander boleh memerintah sebuah kapal pembinasa, frigat, kapal selam, skuadron anti periuk api, skuadron perlindungan perikanan, skuadron bot peronda, skuadron penerbangan atau pangkalan pantai, atau bertugas sebagai pegawai staf. Dahulu setaraf dengan pangkat Tentera Darat mejar,[1] kini pangkat komander setara dengan leftenan kolonel dalam Tentera Darat British atau wing komander dalam Royal Air Force. Pangkat wing commander berasal daripada pangkat commander tentera laut melalui penggunaan dalam Perkhidmatan Udara Tentera Laut Diraja Perang Dunia I.

Tanda pangkat commander berupa tiga baris berjahit emas dengan gelung pada baris yang paling atas.[2]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ The Royal Kalendar, and Court and City Register for England, Scotland, Ireland and the Colonies. London: Oxford University. 1835. m/s. 148. Dicapai pada 7 September 2015.
  2. ^ "Uniforms and Badges of Rank at Royal Navy website". Diarkibkan daripada yang asal pada 27 January 2009. Dicapai pada 7 September 2015.