Kompas kiblat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Sebuah ko mpas kiblat atau kompas qiblih (kadang-kadang juga digelar pengindikasi kiblat/qiblih) adalah sebuah kompas yang diubahsuai direkabentuk untuk mengindikasi arah sembahyang. Dalam Islam, arahan ini adalah kiblat, menunjuk terhadap Mekah dan khususnya terhadap Kaabah; Dalam Agama Bahá'í, arahan ini adalah terhadap Qiblih, menunjuk terhadap keramat Bahá'u'lláh yang berada di Akká di Israel hari ini.

Sementara kompasnya, seperti kompas lain, menunjuk ke arah utara, arahan sembahyang diindikasikan dengan markah-markah di perimeter dail, berkorespon dengan berlainan bandar, atau dengan penunjuk kedua diset oleh pengguna menurut dengan lokasi mereka sendiri. Al-Biruni mengarang dalam bukunya (Kitab Tahdid Al- Al-Amakin, atau demarcation koordinat bandar-bandar) untuk menentukan kiblat[1]. Untuk menghadap pada arahan sesuai, seorang harus mengetahui dengan sestengah ketepatan pada garisan bujur dan garisan lintang Mekkah, bandar yang mana seorang harus menghadap. Sekali ditentukan, nilai-nilai digunakan pada sebuah segi tiga bersfera, dan penjuru dari meridian tempatan pada arahan diperlukan Mekkah dapat ditentukan. Masalahnya mengakui lebih dari satu kaedah jawapan, dan Al-Biruni pernah melakukan usahanya dalam membekal pelbagai kaedah dalam buku ini[2]. Pengindikasi kiblat telah dilakukan selepas al-Kindi dalam pelbagai bentuk. Pengindikasi biasanya terdiri dari sebuah kotak loyang bulat dengan sebuah penutup berengsel dan sebuah kompas magnetik sisipan. Suatu senarai tempat Islam penting dengan garisan bujur dan lintang mereka telah diukir dalam bahasa Arab pada semua sisi kotak. Kompas mempunyai jarum keluli blued dengan suatu bulatan terdedah untuk menandakan Utara. Ia diatasi oleh sebuah paksi piramid loyang dan sebuah plat kaca meliputinya semua. Sebuah cincin loyang di atas bingkai kompas membawa suatu bulatan darjah diangkakan dalam angka 'abjad' dan titik kardinal ditandakan. Gnomon bersegitiga melipat disokong oleh suatu motif kerja terbuka berhiasan. Penutup kotak dikawal oleh sebuah hook fastener. Alat itu menumpukan pengguna untuk menentukan 'kiblat' yang betul - arahan pada mana umat Islam menghadap dalam solat untuk mengarah terhadap Kaabah di Mekkah. Kompas kiblat berhiasan bermula pada lebih kurang kurun ke-18. Sesetengah versi moden menggunakan digital bacaan daripada sebuah penunjuk magnetik.

Sesetengah kompas kiblat juga termasuk sebuah tally counter, digunakan untuk mengulang pelbagai doa selepas solat.


Kompas kiblat.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ MuslimHeritage.com - Topics
  2. ^ Saliba G.: Al-Biruni; Dictionary of Middle Ages; Edt Joseph Strayer; Vol 2. Charles Scribner’s Sons, new York. Pp. 248-52; at p.248.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Templat:Bahá'í-stub