Komuniti gay

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Komuniti gay, atau LGBT (lesbian, gay, dwiseks, dan transgender) komuniti, adalah suatu pengumpulan LGBT dan orang, pertubuhan dan subbudaya menyokong LGBT, disatukan oleh suatu budaya dan gerakan hak awam umum. Komuniti-komuniti ini biasanya merayai kebanggaan, kepelbagaian, keindividuan, dan keseksualan. Para aktivis dan pakar sosiologi LGBT melihat pembangunan komuniti LGBT sebagai suatu antidot pada heteroseksisme, homofobia, bifobia, transfobia, kenegatifan seks, dan tekanan pengakur difikiran wujud dalam masyarakat yang lebih besar. Istilah kebanggaan gay digunakan untuk menjelaskan pengenalan komuniti dan kekuataan usaha sama LGBT; perarakan kebanggaan gay memperuntukkan suatu contoh kegunaan dan suatu tunjuk perasaan makna umum istilah. Komuniti LGBT adalah pelbagai pada penggabungan politiknya. Tidak semua para individu LGBT menganggapkan diri mereka sebahagian dari sebuah komuniti LGBT.

Kumpulan-kumpulan yang boleh dianggap sebahagian dari komuniti LGBT termasuk kampung gay, pertubuhan hak LGBT, kumpulan pekerja LGBT di syarikat-syarikat, Kumpulan pelajar LGBT di sekolah dan universiti, dan kumpulan-kumpulan agama mengesahkan LGBT.

Dalam komuniti LGBT telah wujudnya sub-komuniti yang dapat dikenali, seperti komuniti kulit, komuniti beruang, komuniti montel, komuniti lesbian, komuniti dwiseks, komuniti transjantina, dan komuniti drag.


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]