Percanggahan kepentingan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Konflik kepentingan)

Percanggahan kepentingan (juga dikenali sebagai pertelingkahan kepentingan atau konflik kepentingan; bahasa Inggeris: conflict of interest; COI) ialah situasi di mana seseorang atau organisasi terlibat dalam pelbagai kepentingan, kewangan atau sebaliknya, dan melayani satu kepentingan boleh melibatkan kerja menentang yang lain. Lazimnya, ini berkaitan dengan situasi di mana kepentingan peribadi individu atau organisasi mungkin menjejaskan kewajipan yang terhutang untuk membuat keputusan untuk faedah pihak ketiga.

"Kepentingan" ialah komitmen, kewajipan, tugas atau matlamat yang dikaitkan dengan peranan atau amalan sosial tertentu.[1] Mengikut definisi, "percanggahan kepentingan" berlaku jika, dalam konteks membuat keputusan tertentu, seseorang individu tertakluk kepada dua kepentingan yang wujud bersama yang bercanggah secara langsung antara satu sama lain. Perkara sedemikian adalah penting kerana dalam keadaan sedemikian proses membuat keputusan boleh terganggu atau dikompromi dengan cara yang menjejaskan integriti atau kebolehpercayaan hasil.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Komesaroff, Paul A.; Kerridge, Ian; Lipworth, Wendy (2019). "Komesaroff PA, Kerridge I, Lipworth W. "Conflicts of interest: new thinking, new processes". Internal Medicine Journal. 49 (5); 2019: 574-577". Internal Medicine Journal. 49 (5): 574–577. doi:10.1111/imj.14233. PMID 30693633.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]