Kongres Amerika Syarikat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kongres Amerika Syarikat
کوڠݢريس اميريکا شريکت
United States Congress
Cap mohor Kongres Amerika Syarikat
Kongres Amerika Syarikat Ke-112
Jenis
Jenis
Dewan
Kepimpinan
Presiden Senat
Joe Biden, Demokrat
sejak 20 Januari 2009
Presiden Sementara Senat
Daniel Inouye, Demokrat
sejak 28 Jun 2010
Speaker Dewan Perwakilan
John Boehner, Republikan
sejak 5 Januari 2011
Struktur
Ahli535
100 Senator
435 Perwakilan
5 Delegasi
1 Pesuruhjaya Residen
Komposisi terkini di Dewan Perwakilan
Kumpulan politik di Dewan Perwakilan
Komposisi terkini di Senat Amerika Syarikat
Kumpulan politik di Dewan Senat
Pilihan raya
Pilihan raya terakhir Dewan Perwakilan
2 November 2012
Pilihan raya terakhir Dewan Senat
2 November 2010
Tempat persidangan
Obama Health Care Speech to Joint Session of Congress.jpg
Kapitol Amerika Syarikat
Laman sesawang
Dewan Perwakilan
Senat
sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Amerika Syarikat

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
Amerika SyarikatNegara lain · Atlas
 Portal Kerajaan A.S.

Kongres Amerika Syarikat merupakan dewan perundangan dwidewan di dalam kerajaan persekutuan Amerika Syarikat, yang terdiri daripada dua dewan, iaitu Dewan Senat dan Dewan Perwakilan. Kedua-dua ahli senator dan perwakilan dipilih melalui pemilihan langsung.

Seperti yang disyaratkan di dalam Perlembagaan Amerika Syarikat, setiap daripada 435 ahli Dewan Perwakilan akan mewakili daerah dan akan berkhidmat selama dua penggal. Kerusi-kerusi Dewan diagihkan di antara negeri-negeri mengikut populasi. 100 orang senator akan berkhidmat selama enam tahun. Setiap negeri akan memiliki dua orang senator, tanpa mengira jumlah penduduk. Setiap dua tahun, kira-kira dua-pertiga anggota Senat baru akan dipilih.

Perkara I Perlembagaan A.S memberi semua kuasa perundangan kepada Kongres A.S. Dewan Perwakilan dan Senat merupakan rakan setara dalam proses perundangan (undang-undang tidak boleh diaktakan tanpa kelulusan kedua-dua dewan); walau bagaimanapun, Perlembagaan memberi kuasa yang unik bagi setiap dewan. Senat secara uniknya diberi kuasa bagi mengesahkan perjanjian dan meluluskan perlantikan presiden. Rang undang-undang meningkatkan hasil mesti bermula di Dewan Perwakilkan, yang mana memiliki kuasa tunggal mencabar, sementara itu Senat pula memiliki kuasa tunggal bagi cubaan kes-kes cabaran.

Kongres akan bermesyuarat di Kapitol A.S di Washington, D.C.

Istilah Kongres juga digunakan bagi merujuk pada mesyuarat tertentu bagi perundangan negara, mengambil kira penggal para perwakilan. Oleh sebab itu, tempoh "Kongres" adalah meliputi dua tahun. Kongres ke-111 kini telah bermesyuarat pada 6 Januari, 2009.

Kuasa[sunting | sunting sumber]

Mengikut perlembagaan, dua dewan ini mempunyai sedikit perbezaan kuasa. Semua rang undang-undang hasil hendaklah datang dari Dewan Perwakilan, dan Dewan Senat meluluskan perjanjian dan perlantikan presiden. Perbezaan ini hilang apabila dibandingkan dengan kuasa kedua-dua dewan dalam menggubal undang-undang. Sebelum rang undang-undang dikemukakan kepada presiden untuk ditandatangani, ia mesti diluluskan oleh kedua-dua dewan dalam bentuk yang sama. Hasilnya kuasa tidak tertumpu kepada satu dewan lebih dari yang lain.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]