Kopi Tenom

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Secawan kopi susu krim Tenom.

Kopi Tenom ialah kopi minum popular yang berasal dari Tenom, Sabah, Malaysia. Antara pengeluar kopi Tenom utama dan terbesar ialah Yit Foh Tenom Coffee dan Fatt Choi Tenom Coffee.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Asalnya, kopi mula untuk ditanam di Sabah semasa pentadbiran British Borneo Utara, tapi hanya fokus dalam kawasan pantai timur di rizab hutan berdekatan kawasan paya bakau. Bagaimanapun, akibat wabak penyakit, ia telah terbiar pada tahun 1910.[2] Sejak itu, pengeluaran kopi tertumpu di pantai barat. Tenom mendapat perhatian ketika Syarikat Berpiagam Borneo Utara British (BNBCC) menubuhkan kopi dan ladang lain di kawasan itu. Untuk mengambil sumber utama bandar-bandar, laluan kereta api dari Melalap dihubungkan dengan Jesselton (kini Kota Kinabalu) telah dibina oleh British pada akhir tahun 1890. Untuk meningkatkan pengeluaran kopi, kebanyakkan buruh dari China, terutamanya mereka dari keturunan Hakka dan Kantonis telah dibawa ke Tenom oleh British sebagai tenaga kerja tempatan.[3] Hari ini, Tenom dikenali sebagai sebuah tapak pertanian dengan pengeluaran kopi terbesar dan telah diberi jolokan sebagai "badar kopi Sabah".[4] Bersama-sama dengan tanaman koko, sawah dan buah-buahan, kopi merupakan penyumbang kedua terbesar untuk ekonomi pertanian Tenom selepas getah.[5] Oleh kerana itu permintaan besar dari negara-negara lain sejak 2010-an, kerajaan mula membantu untuk menangani kekurangan bekalan kopi mentah di Tenom.[6]

Gaya[sunting | sunting sumber]

Kopi Tenom yang diperbuat dari kepelbagaian Robusta. Biji kopi telah diproses menggunakan kayu api tradisional dan kaedah putaran dram diikuti selama hampir 50 tahun tanpa menambah apa-apa bahan-bahan tiruan atau pewarna.[7]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Directories - Manufacturer (Federation of Sabah Manufacturers)". Borneo Trade. Dicapai pada 20 January 2016.
  2. ^ "Yit Foh Coffee Powder Factory". etawau. 16 January 2012. Diarkib daripada yang asal pada 20 March 2016. Dicapai pada 20 March 2016. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  3. ^ Herman Scholz. "Sabah Cities, Towns and Villages - Tenom". Flying Dusun. Diarkib daripada yang asal pada 20 March 2016. Dicapai pada 20 March 2016. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  4. ^ "Sabah's coffee capital of Tenom". Bernama. The Brunei Times. 17 November 2014. Diarkib daripada yang asal pada 20 March 2016. Dicapai pada 20 March 2016. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  5. ^ "Background (Agriculture)". Tenom District Council. Diarkib daripada yang asal pada 20 March 2016. Dicapai pada 20 March 2016. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  6. ^ Mail Mathew (24 July 2018). "Tenom raw coffee shortage". Daily Express. Diarkib daripada yang asal pada 25 July 2018. Dicapai pada 25 July 2018. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  7. ^ "Tenom Coffee" (PDF). ECAAP III. Diarkib daripada yang asal (PDF) pada 20 March 2016. Dicapai pada 20 March 2016. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)