Kota Lama Baitulmuqaddis

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Kota Lama Jerusalem)
Lompat ke: pandu arah, cari
Kota Lama Jerusalem dan Temboknya[1]*
UNESCO Tapak Warisan Dunia Tapak Warisan Dunia UNESCO
HPIM0368.jpg
Maklumat am
Jenis Kebudayaan
Kriteria ii, iii, vi
Rujukan 148
Kawasan Baitulmuqaddis
Sejarah inskripsi
Inskripsi 1981 (Sesi ke-5)
Senarai WHS dalam bahaya 1982-

* Terjemahan bahasa Melayu bagi nama yang
diterangkan menurut Senarai Warisan Dunia

sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Kota Lama Jerusalem ataupun Kota Lama Baitulmuqaddis (Bahasa Arab: البلدة القديمة‎, al-Baldatul-Qadimah; Bahasa Ibrani: העיר העתיקה, HaIr HaAtika; Inggeris: The Old City of Jerusalem; Bahasa Armenia: Հին Քաղաք, Hin K'aghak) ialah kota tua seluas 0.9 kilometer persegi yang dikelilingi oleh tembok yang berada dalam kawasan Jerusalem Timur, di kota Baitulmuqaddis. Daerah kota tua Jerusalem terbahagi dalam empat wilayah iaitu Perkampungan Muslim, Perkampungan Yahudi, Perkampungan Kristian dan Perkampungan Armenia (kebanyakannya beragama Kristian).

Di dalam Kota Lama ini terdapat banyak tapak-tapak suci peninggalan sejarah umat Islam, Kristian (Nasrani) dan Yahudi. Di sudut tenggara Jerusalem Lama ini terdapat pula Kompleks Al Haram Al Sharif yang di dalamnya terdapat Qubbat As-Sakhrah dan Masjid Al-Aqsa dan pada satu sudut masjid tersebut terdapat Tembok Meratap. Di sebelah barat pula terdapat Gereja Makam Suci .

Abdullah ibn Umar, seorang sahabat Nabi Muhammad SAW, ahli hadis dan hukum fiqh mengatakan:

"Baitulmuqaddis adalah tempat para Nabi dan berkumpulnya mereka untuk beribadah. Tidak ada sejengkalpun tanah di tempat itu yang tidak dipakai untuk bersembahyang oleh para Nabi, Rasul atau para Malaikat".

Rujukan[sunting | sunting sumber]