Kuasa gabungan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Matahari, seperti bintang-bintang lain, adalah reaktor gabungan semulajadi, di mana sintesis nuklear najam mengubah elemen ringan ke elemen yang lebih berat dengan pembebasan tenaga.

Kuasa gabungan adalah satu bentuk penjanaan kuasa di mana tenaga dihasilkan dengan menggunakan tindak balas gabungan nuklear untuk menghasilkan haba untuk penjanaan elektrik. Dalam proses gabungan, dua nukleus atom yang lebih ringan bergabung untuk membentuk nukleus yang lebih berat, dan pada masa yang sama, mereka melepaskan tenaga. Ini adalah proses yang sama yang kuasa bintang seperti Matahari kita. Peranti yang direka untuk memanfaatkan tenaga ini dikenali sebagai reaktor gabungan.

Proses gabungan memerlukan bahan api dan persekitaran yang sangat terbatas dengan suhu dan tekanan yang tinggi, untuk membuat plasma di mana fusi boleh berlaku. Di dalam bintang, bahan api yang paling biasa adalah hidrogen, dan graviti mencipta suhu tinggi dan pengurangan yang diperlukan untuk perpaduan. Reaktor fusion umumnya menggunakan isotop hidrogen seperti deuterium dan tritium, yang bertindak balas dengan lebih mudah, dan membuat plasma berjuta-juta darjah menggunakan kaedah inersia (laser) atau kaedah magnetik (tokamak dan sejenisnya), walaupun banyak konsep lain telah dicuba. Cabaran-cabaran utama dalam merealisasikan kuasa gabungan adalah untuk membuat suatu sistem yang boleh membendung plasma cukup lama pada suhu dan ketumpatan yang cukup tinggi, untuk tindak balas jangka panjang yang berlaku, dan bagi tindak balas yang paling biasa, menguruskan neutron yang dibebaskan semasa tindak balas, yang dari semasa ke semasa dapat menurunkan banyak bahan biasa yang digunakan dalam ruang reaksi.[1]

Sebagai sumber kuasa, gabungan nuklear mempunyai beberapa kelebihan teori berbanding pembelahan. Ini termasuk pengurangan radioaktif dalam operasi dan sisa nuklear yang kecil, bekalan bahan api yang mencukupi, dan peningkatan keselamatan. Walau bagaimanapun, gabungan terkawal telah terbukti amat sukar untuk dihasilkan secara praktikal dan ekonomi. Penyelidikan ke dalam reaktor gabungan bermula pada tahun 1940-an, tetapi setakat ini, reka bentuk tidak menghasilkan lebih banyak tenaga gabungan daripada tenaga yang diperlukan untuk memulakan tindak balas, bermakna semua reka bentuk yang sedia ada mempunyai keseimbangan tenaga negatif.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Nuclear Fusion : WNA". world-nuclear.org. November 2015.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]