Kucing

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Untuk kegunaan lain, sila lihat Kucing (nyahkekaburan).
Untuk ibu negeri Sarawak, sila lihat Kuching.
Kucing
Status pemuliharaan
Domestik
Pengelasan saintifik
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Order: Carnivora
Suborder: Feliformia
Famili: Felidae
Subfamili: Felinae
Genus: Felis
Spesies: F. catus
Nama binomial
Felis catus[1]
Linnaeus, 1758[2]
Montaj gambar kucing.

Kucing (Jawi:کوچيڠ ) dikenali sebagai kucing bela jinak ialah mamalia karnivor kecil dari subspesis Felis silvestris catus. Ia adalah keturunan kucing liar Afrika, Felis silvestris lybica dan mungkin dijinakkan 3,500 tahun dahulu di zaman Mesir purba, di mana ia digunakan untuk menjaga simpanan bijirin daripada tikus dan roden yang lain. Hari ini kucing merupakan salah satu daripada haiwan belaan rumah yang paling terkenal di dunia.

Kucing yang keturunannya berdaftar secara rasmi dipanggil kucing baka, kucing baka tulen atau kucing pertunjukan. Kucing baka tulen adalah kurang dari satu peratus daripada keseluruhan populasi kucing; kucing yang mempunyai baka campuran dirujuk sebagai bulu-panjang bela jinak dan bulu-pendek bela jinak.

Terdapat pelbagai baka kucing domestik, ada yang tidak berbulu ataupun ekor, dan mereka wujud dalam beraneka warna yang berlainan dan ada juga mempunyai banyak warna. Mereka adalah pemangsa yang mahir dan diketahui bahawa mereka memburu lebih dari seribu spesies haiwan lain sebagai makanan. Mereka juga haiwan yang pintar dan ada yang berkebolehan untuk menggunakan mekanisma ringkas seperti tuil pintu atau tandas manusia, seperti yang dijelaskan dibawah. Mereka berhubung dengan mengiau ("meow"/"miaou"), mengeluarkan bunyi 'purrr', berdesis dan juga isyarat anggota. Kucing boleh dikatakan baru lagi dijinakkan, oleh itu kucing juga boleh hidup di kawasan liar dan selalunya mereka akan membentuk satu koloni kecil. Hubungan manusia dan kucing menyebabkan kucing dipuja di dalam dongeng dan legenda dari beberapa bangsa, contohnya Mesir Purba, Viking dan juga Cina.

Interaksi dengan manusia[sunting | sunting sumber]

Kucing adalah haiwan peliharaan yang biasa di Eropah dan Amerika Utara, dan penduduk mereka di seluruh dunia melebihi 500 juta.[3] Walaupun kepercayaan penjagaan kucing ini telah dikaitkan dengan wanita,[4] laporan Gallup 2007 melaporkan bahawa lelaki dan wanita di Amerika Syarikat adalah sama mungkin untuk memiliki kucing.[5]

Dan juga disimpan sebagai haiwan kesayangan, kucing juga digunakan dalam industri bulu [6] dan kulit antarabangsa untuk membuat baju-baju, topi, selimut dan mainan disumbat; dan kasut, sarung tangan dan alat muzik masing-masing [7][8] (kira-kira 24 kucing diperlukan untuk membuat kot bulu kucing).[9] Penggunaan ini kini telah diharamkan di Amerika Syarikat, Australia, dan Kesatuan Eropah.[10] Cat kulit bulu telah digunakan untuk tujuan karut sebagai sebahagian daripada amalan ilmu sihir,[11] dan masih dibuat ke dalam selimut di Switzerland sebagai ubat kaum yang dipercayai dapat membantu sakit sendi. [12] Dalam tradisi intelektual Barat, idea kucing sebagai objek seharian telah berkhidmat untuk menggambarkan masalah mekanik kuantum dalam eksperimen pemikiran kucing Schrödinger.

Beberapa percubaan untuk membina bancian kucing telah dibuat selama ini, kedua-duanya melalui persatuan atau pertubuhan kebangsaan dan antarabangsa (seperti Persekutuan Kanada Humane Societies) dan lebih bersih, tetapi apa-apa tugas yang nampaknya tidak mudah untuk dicapai. anggaran umum untuk penduduk global kucing domestik berkisar secara meluas dari mana-mana antara 200,000,000-600,000,000.[13][14][15][16][17][18]

Sejarah dan mitologi[sunting | sunting sumber]

Secara tradisinya, ahli sejarah cenderung untuk berfikir Mesir purba merupakan tapak kucing penanaman, yang terhutang kepada gambaran jelas kucing rumah dalam lukisan Mesir berusia kira-kira 3600 tahun.[19] Walau bagaimanapun, pada tahun 2004, sebuah kubur digali di Neolitik Shillourokambos, Cyprus, mengandungi rangka, diletakkan berhampiran dengan satu sama lain, kedua-dua manusia dan kucing. kubur itu dianggarkan berusia 9,500 tahun, menolak kembali persatuan kucing-manusia yang diketahui paling awal dengan ketara.[20][21][22] Spesimen kucing adalah besar dan hampir menyerupai kucing liar Afrika, dan bukan kucing domestik masa kini. Penemuan ini, digabungkan dengan kajian genetik mencadangkan kucing telah mungkin dijinakkan di Timur Tengah, di Fertile Crescent sekitar masa pembangunan pertanian dan kemudian mereka telah dibawa ke Cyprus dan Mesir.[23]

Bukti jelas untuk menjinakkan kucing 5300 tahun yang lalu di Quanhucun, China telah diterbitkan oleh ahli-ahli arkeologi dan ahli paleontologi dari Universiti Washington dan Akademi Sains China. Kucing dipercayai telah tertarik ke kampung oleh tikus, yang seterusnya tertarik dengan gandum ditanam dan disimpan oleh manusia.[24]

Di Mesir kuno, kucing adalah haiwan suci, dengan dewi Bastet sering digambarkan dalam bentuk kucing, kadang-kadang mengambil aspek perang-seperti singa betina.[25] :220 Orang-orang Rom sering dikreditkan dengan memperkenalkan kucing domestik dari Mesir ke Eropah;[25] :223 dalam Roman Aquitaine, ukiran abad kedua yang mula-mula atau seorang gadis muda memegang kucing adalah salah satu daripada dua gambaran terawal kucing Roman dijinakkan.[26] Walau bagaimanapun, kucing mungkin sudah disimpan di Eropah sebelum Empayar Rom, kerana ia mungkin telah hadir di Britain pada lewat Zaman Besi.[27] kucing domestik telah tersebar di sebahagian besar negara lain di dunia semasa Zaman Penjelajahan, kerana mereka telah dijalankan di atas kapal pelayaran untuk mengawal tikus kapal dan sebagai azimat nasib baik (lihat kucing kapal).[25]

Beberapa kucing agama kuno percaya ditinggikan jiwa, sahabat atau panduan untuk manusia, yang Maha Mengetahui tetapi bisu sehingga mereka tidak boleh mempengaruhi keputusan yang dibuat oleh manusia. Di Jepun, kucing maneki neko adalah simbol nasib baik.[28]

Kucing dan Islam[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Islam dan kucing

Abu Qatadah berkata bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, "Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang perumahan)," [Hadis Riwayat At-Tirmidzi, An-Nasa'i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah].

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Nabi Muhammad SAW pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, baginda bersabda, "Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bejana." Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju ke bejana. Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sehinggalah kucing tersebut berhenti minum lalu (baginda) berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, "Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis."

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya. Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, 'Aisyah RA lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya. Rasulullah SAW bersabda, "Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling." Aisyah pernah melihat Rasulullah SAW berwudhuk dari sisa jilatan kucing, [Hadis Riwayat AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni].

Hadis ini diriwayatkan dari Malik, Ahmad, dan Imam Hadis yang lain. Oleh kerana itu, kucing adalah binatang, dimana, peluh, bekas dari sisa jilatannya adalah suci.

Nabi Muhammad SAW juga pernah memberi gelaran kepada Abd al-Rahman ibn Sakhr Al-Azdi sebagai "Abu Hurairah" yang beerti "Bapa anak-anak kucing" kerana sikapnya yang sangat menyayangi kucing.

Manakala menurut periwayatan Hadis Nabi didalam Sahih Bukhari Jilid 3, Buku 40, Nombor 552, menerangkan cerita seorang wanita yang telah terkena cakaran oleh seekor kucing dan bagi menghukum kucing itu, wanita tersebut telah bertindak mengurung kucing dalam sangkar penjara dan tidak memberikan kucing tersebut makanan atau minuman. Maka wanita itu dibalas/dihukum oleh Allah dengan buruk atas perbuatan wanita itu.


Galeri[sunting | sunting sumber]

Gambaran dalam seni[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. "ITIS Standard Report Page: Felis catus". ITIS Online Database. Reston, Virginia: Integrated Taxonomic Information System. 2011. Dicapai pada 14 December 2011.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 2. Linnaeus, Carolus (1766) [1758]. Systema naturae per regna tria naturae: secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (dalam bahasa Latin) 1 (edisi 12th). Holmiae (Laurentii Salvii). p. 62. Dicapai pada 2 April 2008. 
 3. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan NYT tidak disediakan
 4. Abby Ellin (5 October 2008). "More Men Are Unabashedly Embracing Their Love of Cats". New York Times. Dicapai pada 30 August 2009.  Check date values in: |access-date=, |date= (bantuan)
 5. Jones, Jeffrey M. (30 November 2007). "Companionship and Love of Animals Drive Pet Ownership". Gallup, Inc. Dicapai pada 30 August 2009.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 6. "What Is That They're Wearing?" (PDF). Humane Society of the United States. Diarkibkan daripada original (PDF) pada 1 December 2006. Dicapai pada 22 October 2009.  Check date values in: |access-date=, |archive-date= (bantuan)
 7. A Primer on Animal Rights: Leading Experts Write about Animal Cruelty and Exploitation, Kim W. Stallwood, Lantern Books, 2002
 8. The Independent newspaper
 9. "EU proposes cat and dog fur ban". BBC News. 20 November 2006. Dicapai pada 22 October 2009.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 10. Ikuma, Carly (27 June 2007). "EU Announces Strict Ban on Dog and Cat Fur Imports and Exports". HSUS.org. Humane Society International. Diarkibkan daripada original pada 17 February 2009. Dicapai pada 14 December 2011.  Check date values in: |access-date=, |date=, |archive-date= (bantuan)
 11. Witchcraft and Magic in Europe, Volume 3: The Middle Ages. Karen Jolly, A&C Black, 2002
 12. Paterson, Tony (25 April 2008). "Switzerland Finds a Way to Skin a Cat for the Fur Trade and High Fashion". The Independent (London, England). Dicapai pada 23 October 2009.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 13. "About Pets". IFAH Europe. Dicapai pada 3 October 2014.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 14. Legay JM (1986). "Sur une tentative d'estimation du nombre total de chats domestiques dans le monde" [Tentative estimation of the total number of domestic cats in the world]. Comptes Rendus De l'Académie Des Sciences. Série III, Sciences De La Vie (dalam bahasa French) 303 (17): 709–12. PMID 3101986. Templat:INIST. 
 15. "Cats: most interesting facts about common domestic pets". Pravda.ru. Dicapai pada 3 October 2014.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 16. "Study Traces Cat's Ancestry to Middle East". The New York Times. Dicapai pada 3 October 2014.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 17. Stanley D. Gehrt; Seth P. D. Riley; Brian L. Cypher (12 March 2010). Urban Carnivores: Ecology, Conflict, and Conservation. JHU Press. Dicapai pada 3 October 2014.  Check date values in: |access-date=, |date= (bantuan)
 18. Irene Rochlitz (17 April 2007). The Welfare of Cats. Springer Science & Business Media. Dicapai pada 3 October 2014.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
 19. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Driscoll tidak disediakan
 20. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan 9500_years tidak disediakan
 21. Muir, Hazel (8 April 2004). "Ancient Remains Could Be Oldest Pet Cat". New Scientist. Dicapai pada 23 November 2007. 
 22. Walton, Marsha (9 April 2004). "Ancient Burial Looks Like Human and Pet Cat". CNN. Dicapai pada 23 November 2007. 
 23. Driscoll CA, Menotti-Raymond M, Roca AL (2007). "The Near Eastern origin of cat domestication". Science 317 (5837): 519–23. Bibcode:2007Sci...317..519D. doi:10.1126/science.1139518. PMID 17600185. 
 24. "Gatos fueron domesticados en China hace 5.300 años". La Nación. Dicapai pada 9 September 2014. 
 25. 25.0 25.1 25.2 Mason, I. L. (1984). Evolution of Domesticated Animals. Prentice Hall Press. ISBN 0-582-46046-8. 
 26. Veyne, Paul (2002) [1987]. "The Household and Its Freed Slaves". The Roman Empire. Arthur Goldhammer (Trans.) (edisi 3rd). Cambridge, Massachusetts: Harvard College. p. 81. ISBN 0-674-77771-9. 
 27. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan OConnor tidak disediakan
 28. Alan Pate (2008). "Maneki Neko: Feline Fact & Fiction". Daruma Magazine. Amagasaki, Japan: Takeguchi Momoko. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 December 2012. Dicapai pada 30 December 2012.  Check date values in: |access-date=, |archive-date= (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]