Kumpulan Rahim Maarof & Whitesteel

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rahim Maarof & Whitesteel
Berasal dariMalaysia Malaysia
GenreRock
PekerjaanVokal / Pemuzik
Tahun aktif1986 - 2000-an
Kegiatan berkaitan
Berkumpulan
AhliRahim Maarof
Wahid Abu
Khalid
Bidin
Bekas ahlinan,azmi

Kumpulan Rahim Maarof & Whitesteel ialah sebuah kumpulan muzik yang aktif di Malaysia. Kumpulan ini dianggotai oleh Rahim Maarof - Penyanyi utama, Khalid - Gitar Utama, Wahid Abu- Gitar Bass dan Bidin - Dram.

Kumpulan ini menyampaikan lagu-lagu Melayu dan Inggeris yang mula dikenali semenjak tahun 1985. Rahim Maarof & Whitesteel adalah kumpulan yang gemar memainkan lagu-lagu yang berentak pantas (speed metal). Pengaruh 'band-band heavy' ketika itu seperti Black Sabbath, Led Zeppelin, The Rods.

Kumpulan Rahim Maarof & Whitesteel mulai dikenali ramai setelah menyertai Battle of The Bands roadshow pada tahun 1986. Lagu SENGKETA adalah lagu yang digemari oleh peminat lagu rock ketika itu.

RAHIM MAAROF ketua kumpulan dan penyanyi utama kumpulan itu mencetuskan kontroversi dengan isu 'buka zip' pada konsert Battle of the Bands insiden itu berlaku di Stadium Negara Kuala Lumpur bukan di Sugai Nibong,Pulau Pinang saperti apa yang di laporkan. Sebelum menyertai Battle of The Bands, Rahim adalah penyanyi untok beberapa buah band di sekitar awal tahun 70'an dan sudah mempunyai 4 buah album solo di bawah label Life Records yang juga dikenali sebagai Hup Hup (M) Sdn.Bhd di awal di awl tahun 80'an. 'KINI AKU SENDIRI' adalah album solo pertama Rahim Maarof yang dirakam bersama syarikat rakaman Life dengan judul album "RAHIM MAROF KINI AKU SENDIRI vol. 1". 'KINI AKU SENDIRI' adalah sebuah lagu alih bahasa (versi kulit) yang dipetik dari lagu popular penyanyi Leo Sayer "MORE THAN I CAN SAY" di mana buat kali pertamanya beliau sendiri yang menulis liriknya yang mula menjadi bualan hangat peminat peminat seni suara pada masa itu. Disusuli dengan album ke-2 'JANGAN MARAH MARAH-Rahim Marof' sabuah lagu berentak reggae dengan menampilkan band pengiring FREELIFE' dan album ke-3 'TETAP MENANTI-Rahim Marof'. Album yang mengandungi pelbagai rentak itu melonjak kan lagu LIZAWATI yang mendapat siaran di corong corong radio dan menjadi siulan peminat muzik ketika itu. Kesemua 3 album itu telah diterbitkan oleh Ben Soepranto komposer yang berketurunan Cina Indonesia. Album ke-4 'AKU MASIH SETIA PADA MU' pada asalnya lagu ini ada lah lagu yang sama genre' muzik nya dengan lagu LIZAWATI' telah di tukar genre muzik nya kapada soft balada RN'B oleh Edi Nor Ali dan Rahim Maarof. Lagu MERONDA CITA' didalam album ini telah mendapat perhatian peminat peminat Rahim Maarof . Edi Noor Ali seorang komposer yang berasal dari Singapura. Album ' AKU MASIH SETIA PADA MU 'adalah album terakhir Rahim bersama Life Records di mana Rahim menukar ejaan nama nya kapada ' RAHIM MAAROF' di awal tahun 80-an.

Setelah kumpulan Whitesteel berpecah., Rahim meneruskan karier nya menjadi pelakon dan penyanyi undangan dengan beberapa buah band tempatan yang bermain di klub di seluruh Malaysia. Pada tahun 1988 Rahim di tawarkan kontrek rakaman album baru oleh syarikat rakaman PMC/BMG. RAHIM MAAROF kembali dengan 'imej baru' dengan album solo ke-5' album KRISTAL'( Album terakhir dalam bentuk piring hitam tahun 1988 ) terbitan komposer yang sedang meningkat popular ketika itu Mohd.Nasir M.N ( M. Nasir)Antara lagu di dalamnya seperti Hipokrasi, Jangan Kau Rayu, Akhirnya Ku Mengerti, Kasih Ku dan merakamkan semula lagu JUMPA SEKALI LAGI (sebuah lagu dari album Battle of the Bands 1) dengan gaya baru moderate rock. Lagu CINTA KRISTAL adalah lagu yang paling popular di dalam album KRISTAL, Album itu mendapat jualan Platinum. Di pertandingan anjuran sebuah akhbar harian bersama sebuah stesen tv, peminat peminat seni suara ketika itu yang mengundi melalui borang penyertaan telah memilih RAHIM MAAROF sebagai penyanyi lelaki paling popular tahun 1990.

Ahli[sunting | sunting sumber]

  1. Rahim Maarof - Penyanyi utama
  2. Wahid Abu - Gitar Bass
  3. Khalid - Gitar Utama
  4. Bidin - Dram
(Rahim Maarof masih aktif hingga kini)

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Album[sunting | sunting sumber]

  1. Battle of The Bands 1
  2. Battle of The Bands 2

Lagu popular[sunting | sunting sumber]

  1. Jumpa Sekali Lagi
  2. Sengketa
  3. Hanya Dalam Mimpi
  4. Kejahilan