La Dolce Amira

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
La Dolce Amira
GenreDrama
Ditulis olehDatuk Paduka Shuhaimi Baba
PengarahAida Fitri Buyong
Dibintangi oleh
Faezah Elai
Iqram Dinzly
Siti Elizad
Amelia Chan
Linda Hashim
Lagu pembukaan"Dan Sebenarnya"
oleh Yuna
Negara asal Malaysia
Bilangan episod13
Penyiaran
Saluran asalTV3
Siaran asal19 Mei 2009 – 18 Ogos 2009

La Dolce Amira ialah sebuah siri televisyen Malaysia yang disiarkan dalam slot Lestary (Selasa, 9 malam) di TV3 dari 19 Mei hingga 18 Ogos 2009, dengan Faezah Elai, Iqram Dinzly dan Siti Elizad sebagai pelakon utamanya.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

La Dolce Amira menceritakan tentang sekumpulan remaja yang masing-masing mempunyai masalah keluarga lantas mencipta dunia mereka sendiri dengan mengharungi kehidupan yang materialistik dan sentiasa mengejar kemewahan.

Amira merupakan seorang yang berjiwa muda dan mempunyai ramai kawan, serta bercita-cita untuk menjadi penulis. Hidupnya dipenuhi dengan gelak tawa dan usik-mengusik walaupun kadangkala asyik bergaduh. Tetapi di sebalik keceriaan itu, Amira berdepan dengan masalah rumahtangga ibu bapanya, Puan Yasmin dan Encik Azhan.

Pelbagai cubaan sudah dilakukan oleh Amira tetapi sering tidak menjadi. Amira tiada tempat untuk mengadu. Abangnya, Ariff, bersikap endah tak endah dengan masalah ibu bapa mereka manakala adiknya, Arissa, masih mentah untuk memahami situasi sebenar.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Penerbitan[sunting | sunting sumber]

Tajuk drama ini asalnya berbunyi Si Lenggang Amira, tetapi pihak TV3 meminta agar tajuknya ditukar gara-gara tidak menarik. Akhirnya, nama La Dolce Amira diketengahkan lalu diterima, kerana, menurut pengarahnya Aida Fitri Buyong: "Tajuk drama yang mengetengahkan budaya luar dan budaya remaja masa kini itu dikatakan lebih menarik daripada Si Lenggang Amira. Lagipun, tajuk itu dipilih mengikut tajuk buku yang ditulis Amira iaitu seorang yang bercita-cita hendak menjadi penulis."[1] Nama "La Dolce" berasal dari bahasa Itali, iaitu bererti "si manis".

Difahamkan juga bahawa pada awal proses penerbitan, Faezah, Fouziah Gous dan Scha pernah dipanggil sekali untuk menguji bakat untuk watak Amira, dan akhirnya Faezah dipilih kerana 'lebih versatil dan mempunyai potensi untuk melakonkan watak ini' berbanding mereka berdua yang lain, ujar Aida.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b La Dolce Amira 'ganti' Si Lenggang Amira, mStar Online, 30 Mei 2009.
TV3: Lestary, Selasa, 9 malam
Sebelumnya La Dolce Amira
(19 Mei – 18 Ogos 2009)
Berikutnya
Cinta Untuk Ain Tari Tirana