Laga (filem)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Laga
PengarahIsmail Yaacob
Dibintangi
Syarikat
penerbitan
Business Leader Film Production
Tarikh tayangan
  • 23 Januari 2014 (2014-01-23) (Malaysia)
Durasi tayangan
1 Jam 30 Minit
NegaraMalaysia
BahasaMelayu

Laga merupakan sebuah filem Jenayah yang diarahkan oleh Ismail Yaacob dan dibintangi oleh Wan Hanafi Su, Marsha Milan Londoh, Syazwan Zulkifly, Tyas Mirasih. Filem ini merupakan sebuah filem bercorak Jenayah. Filem ini telah ditayangkan kepada umum pada 23 Januari 2014.

Filem ini mula ditayangkan pada 23 Januari 2014 dan penerbitannya diuruskan oleh Business Leader Film Production. Filem ini ditayangkan menggunakan bahasa Melayu. Filem ini adalah remake tidak rasmi film Aadukalam.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Berlatarkan sebuah perkampungan, LAGA menyingkap kisah dan maruah seorang lelaki Hassan Laga (Wan Hanafi Su) yang di perakui kehebatannya melahirkan anak didik dalam pertandingan sabung ayam yang tiada tolok banding. Selama lima tahun, musuh ketat hassan Laga iaitu Orang Kaya Dasuki (Nasir Bilal Khan) tidak pernah dapat menundukkannya di medan sabung. Tanpa dijangka, pada satu hari dalam satu pertarungan di medan sabung, Orang Kaya Dasuki berpeluang mencabar ketokohan dan mencalar maruah Hassan angkara rencana paling licik. Dalam pertarungan maruah itu, Ayu (Marsha Milan Londoh) isteri Hassan Laga yang muda jelita menjadi cagaran. Bagaimanapun, situasi meruncing apabila helah kotor Orang Kaya Dasuki berjaya dihidu dan dipatahkan anak didik Hassan yang paling berbakat, Sabri (Syazwan Zulkifly). Maruah Hassan diselamatkan tetapi kejadian itu membuka kepada konflik lain. Kecekapan Sabri sebenarnya member petanda buruk yang sekaligus membawa ancaman besar kepada tokoh laga itu. Perhatian dan sanjungan masyarakat mula beralih arah daripada si guru kepada si murid. Konflik makin kusut apabila dalam diam, Ayu mulai jatuh cinta pada Sabri. Bagai singa tua yang cedera, Hassan Laga mengagahkan diri untuk bangkit dengan satu rancangan terakhir demi mengembalikan maruah dan kelakiannya.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Penerbitan[sunting | sunting sumber]

Filem Laga ini dihasilkan oleh Business Leader Film Production.

Keluaran dan sambutan[sunting | sunting sumber]

Filem ini dikelaskan sebagai 18 , untuk 18 tahun ke atas sahaja. (Unsur-unsur ganas, seram, seks, politik, agama dan kebudayaan)

Ulasan[sunting | sunting sumber]

Filem ini dikritik kerana menampilkan adegan ranjang, sehinggakan adegan tersebut terpaksa disunting semula atas nasihat Lembaga Penapisan Filem (LPF).[1]

Runut bunyi[sunting | sunting sumber]

Anugerah[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]