Pergi ke kandungan

Law & Order

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lambang Undang-undang & Ketenteraman

Law & Order ("Undang-Undang & Peraturan") adalah sebuah televisyen prosedur polis dan drama undang-undang ciptaan oleh Dick Wolf, untuk NBC. Rancangan ini telah dihasilkan di Studio Televisyen NBC, yang dahulu dikenali sebagai Televisyen Universal dan AS Studios.

Amerika Syarikat berlatar tempatkan di Bandar Raya New York. Law & Order pertama kali wujud pada rangkaian NBC pada lewat 1990, dan kemajuannya telah menghasilkan perekaan rancgan bertambahan di bawah Law & Order francais. Ia adalah sandiwara waktu perdana yang terpanjang-jalan baru-baru ini di televisyen Amerika. Hanya ada dua waktu perdana berturut-turut baru — beranimasi komedi The Simpsons FOX dan rancangan majalah CBS News 60 Minutes — telah lama disiarkan.

Episod pilot telah dihasilkan untuk CBS pada 1988, tetapi ia tidak pernah disiarkan pada rangkaian itu. Sabaliknya, ia disiarkan sebagai Episod 6 di NBC pada 1990.[1]

Musim ketujuhbelas Law & Order di NBC bermula pada hari Jumaat, 22 September, 2006 pada pukul 10 MLM (Waktu Piawai Timur Amerika Utara) dan ia akan bersambung sebagai ankor lineup rangkaian Jumaat; rancangan telah disiarkan pada hari Rabu rancangannya telah disiarkan pada hari Rabu sejak 1992, dan pada hari Selasa sebelum ini. Siri-sirinya ditayangkan di Canada di CTV. Reruns dapat sering ditonton setiap minggu malam pada TNT (A.S.) dan minggu hari (1 TGH) & minggu malam (11 MLM) di Bravo! (Canada). Ia dapat juga ditonton di UK dengan episod pertama ditayangkan di kabel dan saluran satelit Sky One dan kemudian di saluran daratan Five. Pada musim-musim awal telah ditayangkan di Saluran Hallmark.

Penggambaran

[sunting | sunting sumber]

Penyataan berikut disebutkan pada permulaan di hampir setiap episod:

Pada sistem keadilan jenayah, orang-orangnya diwakili oleh dia berlainan sedangkan kumpulan yang sama-sama penting: polis yang menyiasat jenayah dan wakil daerah yang mendakwa pesalah. Inilah cerita mereka.

Rancangan ini mengikut sekumpulan kecil detektif-detektif homosid New York City dari Precinct ke-27 cereka yang menyiasat jenayah-jenayah lain. Pada umumnya, sekira-kiranya melalui rancangan panjang-jam mengalih dari penyiasatan jenayah ke pendakwa pesalah, yang selalu disilih sambut kepada sekumpulan kecil peguam-peguam dari pejabat Wakil Daerah Manhattan.


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.