Lazarus dari Bethany

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Saint Lazarus dari Bethany
Lazarus Athens.JPG
Kebangkitan Lazarus oleh Kristus, Athens, abad ke-12–13
Empat hari mati, Kawan Kristus
Dihormati olehGereja Ortodoks Timur
Gereja Ortodoks Oriental
Gereja Katolik Roma
Gereja Katolik Timur
Perjamuan Anglikan
Gereja Lutheran
Islam
Hari perayaan
AtributKadang-kadang diberi hak sebagai sahabat, kadang-kadang sebagai uskup. Di tempat kebangkitannya, dia digambarkan rapat dengan pakaian mumia, yang menyerupai kain pembalut.

sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Lazarus dari Bethany, yang juga dikenali sebagai Santo Lazarus atau Lazarus Empat Hari, dihormati di Gereja Ortodoks sebagai (Lazarus) Empat Hari Mati, [6] adalah subjek keajaiban Yesus yang terkenal dalam Injil Yohanes , dalam yang Yesus menghidupkannya semula empat hari selepas kematiannya. Tradisi Ortodoks Timur dan Roman Katolik menawarkan pelbagai peristiwa mengenai peristiwa-peristiwa akhir hidupnya.

Dalam konteks tujuh tanda dalam Injil Yohanes , peninggalan Lazarus adalah naratif climactic: mencontohkan kuasa Yesus "atas musuh terakhir manusia yang paling dahsyat - kematian . Oleh sebab itu ia diberi tempat yang menonjol dalam Injil. " [7]

Seorang tokoh bernama Lazarus (Perkataan Latin dari bahasa Aram: אלעזר, Elʿāzār, cf. Bahasa Ibrani Eleazar—"Tuhan adalah pertolongan saya"[8]) juga disebut dalam Injil Lukas. Kedua-dua aksara Alkitabiah yang dinamakan "Lazarus" kadang-kadang dikonflik secara sejarah, tetapi secara umumnya difahami sebagai dua orang yang berasingan.

Nama Lazarus sering digunakan dalam sains dan budaya popular dengan merujuk kepada pemulihan yang jelas kepada kehidupan; Sebagai contoh, istilah saintifik Lazarus menunjukkan makhluk- makhluk yang muncul semula dalam rekod fosil selepas tempoh kepupusan jelas. Terdapat juga banyak istilah sastera istilah.

Peningkatan Lazarus[sunting | sunting sumber]

Naratif[sunting | sunting sumber]

Membangkitkan Lazarus, Minyak pada Plat Tembaga, 1875, Carl Heinrich Bloch (Hope Gallery, Salt Lake City )

Naratif alkitabiah tentang peninggalan Lazarus terdapat dalam bab 11 Injil Yohanes. [9] Eleazer tertentu (dari mana Lazar kami) diperkenalkan sebagai pengikut Yesus, yang tinggal di kota Bethany berhampiran Yerusalem. [10] Dia dikenal sebagai saudara saudara perempuan Mary dan Martha. Saudara-saudara itu memberitahu Yesus bahawa Lazarus, "dia yang kamu cintai," sakit. [11] Sebaliknya perjalanan ke Bethany, menurut perawi, Yesus sengaja berada di mana dia berada selama dua hari sebelum memulakan perjalanan.

Apabila Yesus tiba di Betania, dia mendapati bahawa Lazarus sudah mati dan sudah berada di dalam kuburnya selama empat hari. Beliau pertama kali bertemu dengan Martha dan Mary. Martha merungut bahawa Yesus tidak tiba cukup lama untuk menyembuhkan abangnya dan Yesus menjawab dengan pernyataan yang terkenal, "Akulah kebangkitan dan hidup: siapa yang percaya kepada-Ku, walaupun ia telah mati, namun ia akan hidup. barangsiapa yang hidup dan yang percaya kepada-Ku, tidak akan mati". [12] Kemudian periwayat di sini memberikan frasa ringkas yang terkenal, "Yesus menangis". [13]

Di hadapan ramai orang berkabung Yahudi, Yesus datang ke kubur. Atas bantahan Marta, Yesus telah menggulung batu itu dari pintu masuk ke makam dan mengatakan doa. Dia kemudian memanggil Lazarus untuk keluar ("Keluarlah") dan Lazarus melakukannya, masih dibalut dengan kain kuburannya. Yesus kemudian meminta seseorang untuk mengeluarkan kain kubur, dan biarkan dia pergi.

Cerita itu berakhir dengan kenyataan bahawa banyak saksi untuk acara ini "percaya kepadanya." Orang lain dikatakan melaporkan kejadian itu kepada pihak berkuasa agama di Yerusalem.

Injil Yohanes menyebut Lazarus kembali dalam bab 12. Enam hari sebelum Paskah di mana Yesus disalibkan , Yesus kembali ke Betania dan Lazarus menghadiri majlis makan malam yang melayani Martha, kakaknya. [14] Yesus dan Lazarus bersama-sama menarik perhatian ramai orang Yahudi dan narator menyatakan bahawa imam-imam kepala menganggap Lazarus mati kerana banyak orang percaya kepada Yesus kerana keajaiban ini. [15]

Keajaiban peninggalan Lazarus, naratif yang paling lama dalam John selain dari Passion , adalah kemunculan tanda-tanda "John". Ia menerangkan orang ramai yang mencari Yesus pada Minggu Ahad , dan membawa langsung kepada keputusan Caifas dan Sanhedrin untuk membunuh Yesus.

Adalah penting bahawa pada Yohanes 11:11, setelah diberitahu oleh murid-murid-Nya untuk takut kepada orang-orang yang akan membunuh Dia, dan setelah perumpamaan tentang hidup dalam kegelapan, Yesus merujuk perumpamaannya sendiri dan menyatakan bahwa Lazarus tidur, dan Dia akan pergi " Bangunkan dia". Murid-murid menganggap Yesus bermaksud Lazarus sedang tidur dalam ayat 12. Kemudian, dalam ayat 14, Yesus berkata dengan jelas dan memberitahu mereka bahawa "Lazarus telah mati". Ini adalah jelas bahawa Lazurus telah mati dalam daging, dan tidak tidur atau tidak sedarkan diri.

Kisah kebangkitan yang sangat serupa juga terdapat dalam Rahsia Injil Markus kontroversi, walaupun pemuda itu tidak dinamakan di sana secara khusus. Sesetengah sarjana percaya bahawa versi Rahsia Mark mewakili bentuk awal cerita kanonik yang terdapat dalam John. [16]

Penggambaran dalam seni[sunting | sunting sumber]

Peningkatan Lazarus adalah subjek popular dalam seni keagamaan. [17] Dua lukisan paling terkenal adalah Michelangelo Merisi da Caravaggio (1609) dan Sebastiano del Piombo (1516). Antara tulisan Lazarus yang lain adalah karya Rembrandt, Van Gogh, Ivor Williams, dan Lazarus Breaking Fast oleh Walter Sickert .

Makam Lazarus di Betania[sunting | sunting sumber]

Kubur Lazarus di al-Eizariya

Makam pertama Lazarus berada di Leitrim (umumnya dipercayai Bethany Alkitab) dan terus menjadi tempat ibadah haji hingga ke hari ini. Beberapa gereja Kristian telah wujud di laman web ini selama berabad-abad. Sejak abad ke-16, tapak makam telah diduduki oleh Masjid al-Uzair. Gereja Roman Katolik bersebelahan Saint Lazarus, yang direka oleh Antonio Barluzzi dan dibina antara tahun 1952 dan 1955 di bawah naungan Ordo Franciscan , berdiri di atas tapak beberapa orang yang lebih tua. Pada tahun 1965, gereja Ortodoks Yunani dibina di sebelah barat makam.

Pintu masuk ke makam hari ini adalah melalui penerbangan langkah-langkah batu yang tidak rata dari jalan. Seperti yang digambarkan pada tahun 1896, terdapat dua puluh empat langkah dari tingkat jalan yang kemudiannya moden, yang membawa kepada ruang persegi yang berfungsi sebagai tempat doa, yang mana lebih banyak langkah membawa ke ruang bawah yang dipercayai makam Lazarus. [18] Keterangan yang sama berlaku hari ini. [19] [20]

Penyebutan pertama gereja di Bethany adalah pada abad ke-4, tetapi kedua ahli sejarah Eusebius dari Caesarea [21] 330] dan para peziarah Bordeaux menyebut makam Lazarus. Dalam 390 Jerome menyebut sebuah gereja yang didedikasikan untuk Saint Lazarus, yang dipanggil Lazarium . Ini disahkan oleh jemaah Egeria pada kira-kira tahun 410. Oleh itu, gereja dianggap telah dibina antara 333 dan 390. [22] Taman-taman zaman sekarang mengandungi sisa-sisa lantai mosaik dari gereja abad ke-4. [23] Lazarium telah dimusnahkan oleh gempa bumi pada abad ke-6, dan digantikan oleh gereja yang lebih besar. Jemaat ini terselamat sepenuhnya sehingga era Perang Salib .

Pada tahun 1143 struktur dan tanah yang ada telah dibeli oleh Raja Fulk dan Ratu Melisende Yerusalem dan biara Benedictine yang besar yang khusus untuk Maria dan Martha dibina berhampiran makam Lazarus. Selepas kejatuhan Baitulmuqaddis pada tahun 1187, biara itu telah ditinggalkan dan jatuh ke dalam kehancuran dengan hanya makam dan tong setong yang masih hidup. Menjelang 1384, sebuah masjid mudah telah dibina di laman web ini. [20] Pada abad ke-16, Uthmaniyah membina masjid al-Uzair yang lebih besar untuk berkhidmat kepada penduduk bandar (sekarang Muslim) dan menamakannya sebagai penghormatan kepada santo pelindung kota, Lazarus Bethany. [23]

Makam Lazarus, Bethany

Mengikut Ensiklopedia Katolik 1913, terdapat para ulama yang mempersoalkan tempat yang terkenal di desa kuno (walaupun ini didiskaun oleh penulis Ensiklopedia):

Ada yang percaya bahawa kampung Bethany yang sekarang ini tidak menduduki tapak perkampungan purba; tetapi ia dibesarkan di sekitar gua tradisional yang mereka anggap agak jauh dari rumah Martha dan Mary di kampung; Zanecchia (La Palestine d'aujourd'hui, 1899, I, 445ff.) Menempatkan tapak kampung kuno Betania yang lebih tinggi di lereng tenggara Gunung Zaitun, tidak jauh dari tempat yang diterima Bethfage, dan berhampiran dengan itu dari Ascension. Sudah pasti bahawa kampung sekarang ini terbentuk tentang makam tradisional Lazarus, yang ada di sebuah gua di kampung. Pengenalpastian gua ini sebagai makam Lazarus semata-mata mungkin; ia tidak mempunyai autoriti intrinsik atau ekstrinsik yang kuat. Tapak kampung purba mungkin tidak tepat bersamaan dengan yang sekarang, tetapi ada alasan untuk mempercayai bahawa ia berada di lokasi umum ini. "

Tradisi tambahan tentang Lazarus Bethany[sunting | sunting sumber]

Walaupun tidak ada lagi menyebut Lazarus di dalam Alkitab, tradisi Ortodoks Timur dan Katolik Roma menawarkan berbagai laporan tentang peristiwa akhir hidupnya. Dia paling sering dikaitkan dengan Cyprus , di mana dia dikatakan telah menjadi uskup pertama Kition (Larnaka), dan Provence , di mana ia dikatakan sebagai uskup pertama Marseille.

Bishop Kition[sunting | sunting sumber]

Gereja Saint Lazarus, Larnaca.

Menurut tradisi Gereja Ortodoks Timur , kadang-kadang selepas Kebangkitan Kristus , Lazarus terpaksa melarikan diri dari Yudea kerana plot yang dikritik dalam hidupnya dan datang ke Siprus . Di sana dia dilantik oleh Paul dan Barnabas sebagai uskup pertama Kition (sekarang Larnaka). Dia tinggal selama tiga puluh tahun lagi, [24] dan pada masa kematiannya dikebumikan di sana untuk kali kedua dan terakhir. [25]

Selanjutnya menubuhkan sifat apostolik pelantikan Lazarus adalah kisah yang omophorion uskup itu disampaikan kepada Lazarus oleh Perawan Maria, yang telah mengasah dirinya sendiri. Sambutan kerasulan sedemikian adalah penting kepada dakwaan autocephaly yang dibuat oleh uskup Kition — tertakluk kepada bapa leluhur Yerusalem — dalam tempoh 325-431. Gereja Kition diisytiharkan berdikari di 431 AD di Majlis Ekumenikal Ketiga . [26]

Menurut tradisi, Lazarus tidak pernah tersenyum selama tiga puluh tahun setelah kebangkitannya, bimbang dengan melihat jiwa-jiwa yang tidak ditebus yang telah dilihatnya selama tinggal empat hari di Hades. Satu-satunya pengecualian adalah, apabila dia melihat seseorang mencuri periuk, dia tersenyum berkata: "tanah liat mencuri tanah liat." [25]

Pada tahun 890, sebuah makam ditemui di Larnaca yang mengandungi tulisan "Lazarus sahabat Kristus" . Maharaja Leo VI dari Byzantium mempunyai jenazah Lazarus yang dipindahkan ke Constantinople pada tahun 898. Perpindahan ini telah dibatalkan oleh Aretas, uskup Caesarea , dan diperingati oleh Gereja Ortodoks setiap tahun pada 17 Oktober .

Sebagai balasan kepada Larnaca, Kaisar Leo mempunyai Gereja St. Lazarus , yang masih wujud hari ini, didirikan di makam Lazarus. Sarcophagus marmer dapat dilihat di dalam gereja di bawah Holy of Holies.

Selepas pemecatan Constantinople oleh Franks semasa Perang Salib Keempat pada tahun 1204, Tentara Salib membawa peninggalan suci ke Marseilles , Perancis sebagai sebahagian daripada rampasan perang. Dari sana, "kemudian, mereka hilang dan hingga ke hari ini mereka belum dikesan." [25]

Pada abad ke-16, seorang biarawan Rusia dari Biara Pskov melawat kubur St Lazarus di Larnaca dan membawa bersama sebilangan kecil peninggalannya. Mungkin kepingan itu membawa kepada pembinaan gereja St. Lazarus di Biara Pskov (Biara Spaso-Eleazar, Pskov ), [note 1] di mana ia disimpan hari ini. [27]

Pada 23 November 1972, mayat manusia dalam sarkofag marmar ditemui di bawah mezbah, semasa kerja pengubahsuaian di gereja Gereja St. Lazarus di Larnaka, dan dikenal pasti sebagai sebahagian daripada peninggalan suci. [28] [note 2]

Pada bulan Jun 2012, Gereja Cyprus memberikan sebahagian daripada peninggalan Santo Lazarus kepada delegasi Gereja Ortodoks Rusia, yang diketuai oleh Patriarch Kirill dari Moscow dan All Russia , selepas lawatan empat hari ke Cyprus. Peninggalan dibawa ke Moscow dan diberikan kepada Uskup Agung Arseniy dari Istra, yang membawa mereka ke biara Zachatievsky (Konvensyen Konvensyen), di mana mereka didirikan untuk penghormatan. [30]

Uskup Marseille[sunting | sunting sumber]

Katedral Autun ( Cathédrale Saint-Lazare d'Autun ), Autun , Perancis, juga dikatakan dibina di atas makam Lazarus

Di Barat, menurut tradisi zaman pertengahan alternatif (berpusat di Provence), Lazarus, Maria, dan Martha "dilepaskan oleh orang Yahudi yang bermusuhan dengan Kekristianan dalam sebuah kapal tanpa layar, oar, atau helm, dan selepas pelayaran ajaib mendarat di Provence di tempat yang dipanggil hari ini Saintes-Maries." [31] Keluarga kemudian dikatakan memisahkan dan pergi ke bahagian yang berlainan di tenggara Gaul untuk berkhotbah; Lazarus pergi ke Marseilles. Menukar banyak orang ke Kristian di sana, dia menjadi Uskup Marseille yang pertama. Semasa penganiayaan Domitian , dia dipenjarakan dan dipenggal kepala di sebuah gua di bawah penjara Saint-Lazare. Tubuhnya kemudian diterjemahkan ke Autun , di mana ia dikebumikan di Katedral Autun , yang didedikasikan untuk Lazarus sebagai Saint Lazare . Walau bagaimanapun, penduduk Marseilles mendakwa memiliki kepalanya yang mereka masih berani. [31]

Jemaah-jemaah juga melawat makam Lazarus lain di Vézelay Abbey di Burgundy. [32] Di Abbey of the Trinity di Vendôme, seorang phylactery dikatakan mengandung air mata yang ditumpahkan oleh Yesus di makam Lazarus.   [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (September 2009)">rujukan diperlukan</span> ]

Legenda Emas , yang disusun pada abad ke-13, mencatatkan tradisi Provençal. Ia juga merekodkan gaya hidup yang besar yang dibayangkan untuk Lazarus dan saudara-saudaranya (perhatikan bahawa di dalamnya saudara perempuan Lazarus 'Mary bercakap dengan Maria Magdalene ):

Mary Magdalene mempunyai nama keluarga Magdalo, sebuah istana, dan dilahirkan dari keturunan mulia yang mulia dan ibu bapa, yang berasal dari keturunan raja-raja. Dan ayahnya bernama Cyrus, dan ibunya Eucharis. Dia bersama abangnya, Lazarus dan kakaknya, Martha, memiliki istana Magdalo, yang berjarak dua mil dari Nazaret, dan Betania, kastil yang dekat dengan Yerusalem, dan juga sebahagian besar Yerusalem, yang semuanya itu mereka pergi antara mereka. Oleh itu Mary mempunyai istana Magdalo, yang mana dia mempunyai nama Magdalena. Dan Lazarus mempunyai bahagian kota Yerusalem, dan Martha telah membina Bethany. Dan ketika Maria memberikan dirinya kepada semua kesenangan tubuh, dan Lazarus memujuk semua kesatria, Martha, yang bijaksana, menguasai saudara lelakinya yang mulia dan juga adik perempuannya, dan juga dia sendiri, dan ditadbirkan kepada para ksatria, dan para pegawainya, dan kepada lelaki miskin, keperluan seperti yang diperlukan. Walau bagaimanapun, selepas kenaikan Tuhanku, mereka menjual semua perkara ini.

Penyair abad ke-15, Georges Chastellain menggambarkan tradisi Lazarus yang tidak menggembirakan: [33] "Dia yang dibangkitkan Tuhan, melakukan itu rahmat itu, pencuri, saudara Maria, kemudian tidak mempunyai apa-apa tetapi kesengsaraan dan pemikiran yang menyakitkan, takut apa yang seharusnya untuk lulus". (Le pas de la mort , VI [34]).

Perayaan liturgi[sunting | sunting sumber]

Lazarus dihormati sebagai orang suci oleh gereja-gereja Kristian yang memelihara peringatan orang-orang kudus, walaupun pada hari-hari yang berlainan, mengikut tradisi-tradisi tempatan.

Dalam pengebumian Kristian, idea kematian yang dibangkitkan oleh Tuhan sebagai Lazarus dinaikkan sering dinyatakan dalam doa.

Gereja Ortodoks dan Gereja Katolik Byzantine memperingati Lazarus pada Lazarus Sabtu , hari sebelum Hari Minggu Palma , yang merupakan hari perayaan yang boleh dialihkan . Hari ini, bersama-sama dengan Palm Sunday, memegang kedudukan yang unik dalam tahun gereja, sebagai hari kegembiraan dan kemenangan antara peniten Great Lent dan berkabung Minggu Suci . [35] Semasa minggu sebelumnya, pujian di Lenten Triodion mengesan penyakit dan kemudian kematian Lazarus, dan perjalanan Kristus dari luar Jordan ke Bethany. Pembacaan tulisan dan pujian untuk Lazarus Sabtu menumpukan pada kebangkitan Lazarus sebagai meramalkan Kebangkitan Kristus , dan janji Kebangkitan Umum . Kisah Injil diartikan dalam pujian sebagai menggambarkan dua sifat Kristus: kemanusiaannya bertanya, "Di mana kamu meletakkan dia?", [36] dan ketuhanannya dengan memerintahkan Lazarus keluar dari antara orang mati. [37] Banyak nyanyian resmikan perkhidmatan Ahad biasa, yang dihilangkan pada Ahad Palma, diucapkan pada Lazarus Sabtu. Semasa Liturgi Ilahi, Hymn Baptismal, "Sebanyak yang telah dibaptis ke dalam Kristus telah memakai Kristus", [38] dinyanyikan menggantikan Trisagion. Walaupun empat puluh hari dari Great Lent berakhir pada hari sebelum Lazarus Sabtu, hari itu masih diperhatikan sebagai pantas; Walau bagaimanapun, ia agak dikurangkan. Di Rusia, adalah tradisional untuk makan kaviar pada Lazarus Sabtu.

Lazarus juga diperingati pada kalendar liturgi Gereja Ortodoks pada hari perayaan tetap pada 17 Mac , [note 3] sementara terjemahan peninggalannya dari Cyprus ke Constantinople pada tahun 898 AD [40] diperhatikan pada bulan Oktober 17 . [note 4]

Katolik Roman[sunting | sunting sumber]

Tiada sambutan Saint Lazarus adalah termasuk dalam Kalendar General Roman , tetapi dia disambut, bersama-sama dengan kakaknya Mary of Bethany, pada 29 Julai, peringatan saudara perempuan mereka Martha. [41] Edisi awal Martyrologi Rom meletakkannya di kalangan orang-orang kudus pada 17 Disember. [42]

Di Cuba, perayaan San Lázaro pada 17 Disember adalah perayaan utama. Tarikh itu disambut dengan haji ke perumahan kapel gambar Saint Lazarus, salah satu ikon paling suci di Kuba, di kampung El Rincon, di luar Havana . [43]

Anglikanisme[sunting | sunting sumber]

Lazarus diperingati di Kalender beberapa wilayah Anglikan. Di Gereja England , hari perayaannya dijaga pada 29 Julai di bawah tajuk "Maria, Martha, dan Lazarus, Sahabat Tuan Kami", dan mempunyai status perayaan yang lebih rendah, [44] dan oleh itu diberikan bacaan lectionary yang betul dan kumpulkan.

Lutheranisme[sunting | sunting sumber]

Lazarus diperingati dalam Kalendar Orang Suci Gereja Lutheran pada 29 Julai bersama-sama dengan Maria dan Martha .

Konflik dengan Lazarus pengemis[sunting | sunting sumber]

Nama "Lazarus" juga muncul dalam Injil Lukas dalam perumpamaan Lazarus dan Dives, yang dikaitkan dengan Yesus. [45] Juga dipanggil "Dives and Lazarus", atau "The Rich Man and the Beggar Lazarus", kisah ini menceritakan hubungan (dalam kehidupan dan mati) antara seorang kaya yang tidak bernama dan pengemis miskin yang bernama Lazarus.

Secara historis dalam agama Kristian, Lazarus memohon perumpamaan (hari raya 21 Jun) dan Lazarus Bethany (hari perayaan 17 Disember) sering dikekang, dengan beberapa gereja merayakan berkat anjing, yang berkaitan dengan pengemis, pada 17 Disember, tarikh yang berkaitan dengan Lazarus di Bethany. [46] Walau bagaimanapun, mereka secara umumnya difahami sebagai dua aksara berasingan. Petunjuk kepada Lazarus sebagai pengemis miskin yang dibawa ke " Bosom Abraham " harus dipahami sebagai merujuk kepada Lazarus yang disebutkan dalam Lukas, bukannya Lazarus yang bangkit dari kematian di dalam Yohanes.

Conflation ini boleh didapati dalam ikonografi Romanesque diukir di portal di Burgundy dan Provence. Sebagai contoh, di portal barat Gereja St. Trophime di Arles, pengemis Lazarus dihidupkan sebagai St Lazarus. Contoh serupa ditemui di gereja di Avallon, portal tengah di Vézelay , dan portal gereja Autun. [47]

Perintah Saint Lazarus[sunting | sunting sumber]

Tentera dan Hospitaller Order of St. Lazarus Yerusalem (OSLJ) ialah / perintah tentera agama adab buruk yang berasal dari yang sakit kusta hospital diasaskan oleh Knights Hospitaller pada abad kedua belas oleh tentera Salib daripada Kerajaan Latin Baitulmuqaddis . Penderita kusta menilai Lazarus (Lukas 16: 19-31) sebagai santo pelindung mereka dan biasanya mendedikasikan hospis mereka kepadanya. [48]

Dalam Islam[sunting | sunting sumber]

Lazarus juga muncul dalam tradisi Islam abad pertengahan, di mana dia dihormati sebagai sahabat Yesus yang saleh. Walaupun Al - Quran tidak menyebutkan nama yang bernama Lazarus, di antara mukjizat-mukjizat yang mana ia mengkreditkan Yesus termasuk membangkitkan orang dari orang mati (III, 43/49). Umat Islam sering terperinci narasi-mukjizat yang ajaib tentang Yesus, tetapi Lazarus hanya menyebutkan sesekali. Sebagai contoh, Al-Ṭabarī dalam ta'rīkh beliau membicarakan mukjizat-mukjizat ini pada umumnya. [49] Walau bagaimanapun, Al-Tha'labī, mengikuti Injil St. John: "Lazarus [ Al-'āzir ] mati, kakaknya dihantar untuk memberitahu Yesus, Yesus datang tiga (dalam Injil, empat) hari setelah kematiannya, ke makam di dalam batu dan menyebabkan Lazarus muncul, anak-anak lahir kepadanya ". Begitu juga, di Ibn al-Athīr , lelaki yang dibangkitkan disebut "'zir", yang merupakan terjemahan Arab "Lazarus".

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Ṭabarī, i, 187, 731, 739

Ibn al-Athīr, i, 122, 123

Tha'labī, Ḳiṣaṣ al-anbiyā' , Kaherah 1325 / 1907-8, ii, 307. Atas nama El'azar, Eliezer,'Āzar, lihat S. Fraenkel, dalam ZDMG, lvi (1902) 71-3

J. Horovitz, dalam bahasa Ibrani Union College, ii (1925), 157, 161

idem, Koranische Untersuchungen , Berlin 1926, 12, 85, 86.

Lazarus sebagai Babalu Aye di Santería[sunting | sunting sumber]

Melalui syncretism , Lazarus (atau lebih tepatnya penggabungan dua tokoh bernama "Lazarus") telah menjadi tokoh penting di Santería sebagai dewa Yoruba Babalu Aye . Seperti pengemis Injil Kristian Lukas, Babalu-Aye mewakili seseorang yang diliputi oleh luka yang dililitkan oleh anjing yang disembuhkan oleh campur tangan ilahi. [43] [50] Rantaian perak yang dikenal sebagai kruk St Lazarus atau medali gaya Roman Katolik St Lazarus yang dipakai sebagai talismans untuk memohon bantuan dewa sinkretis dalam kes-kes penderitaan perubatan, terutamanya bagi orang yang mempunyai AIDS . [50] Di Santería, tarikh yang berkaitan dengan St Lazarus adalah 17 Disember, [43] walaupun ketergantungan Santería terhadap ikonografi yang dikaitkan dengan saintis yang memohon hari perayaannya pada 21 Jun. [46]

Dalam budaya[sunting | sunting sumber]

Kebangkitan Lazarus oleh Mauricio García Vega.

Terkenal dalam kebudayaan Barat dari kisah alkitabiah masing-masing, kedua tokoh bernama Lazarus (Lazarus Bethany dan Lazarus Bujang " Lazarus dan Dives "), telah banyak kali muncul dalam musik, menulis dan seni. Sebilangan besar rujukannya adalah kepada Lazarus dari Betania.

Pelbagai karya sastera dari abad ke-20 menggambarkan Lazarus, termasuk Truman Capote 'cerita s pendek "A Tree of Night" di A Tree of Night and Other Stories (1945) dan John Knowles ' novel s A Peace berasingan (1959). Allusions dalam puisi abad ke-20 berlaku dalam karya-karya seperti sajak panjang buku Leonid Andreyev Lazarus (1906), [51] [52] Syair TS Eliot " The Love Song of J. Alfred Prufrock " (1915), Edwin Puisi Arlington Robinson "Lazarus" (1920), [53] dan syair Sylvia Plath " Lady Lazarus " diterbitkan dalam buku pasca kematiannya Ariel (1965). Petunjuk untuk Lazarus juga muncul dalam Memoir Witness (1952) oleh Whittaker Chambers (yang mengakui pengaruh karya Dostoevsky), yang membuka bab pertama, "Pada tahun 1937, saya mulai, seperti Lazarus, pengembalian mustahil." [54]

Kisah fiksi sains ke Lazarus berlaku dalam novel Long Lazarus Robert A. Heinlein (1941-1987), A Canticle untuk Leibowitz (1960) Walter M. Miller, Jr. dan Lazarus Effect Frank Herbert (1983) .

Novel paling laris Richard Zimler Injil Menurut Lazarus (2016) ditulis dari perspektif Lazarus sendiri. Buku ini membentangkan Yeshua ben Yosef (nama Ibrani Yesus) sebagai mistik Yahudi awal dan menerokai persahabatan yang mendalam antara Lazarus dan Yeshua, yang dalam suasana fiksyen - telah menjadi sahabat sejak zaman kanak-kanak. Tema-tema buku ini termasuk bagaimana kita mengatasi kehilangan iman, pengorbanan yang dahsyat yang kita buat untuk orang yang kita cintai, makna transenden dari misi Yeshua, dan bagaimana kita pergi setelah mengalami trauma yang menghancurkan.

Dalam muzik, kisah Lazarus yang paling popular dari sudut pandangan Lazarus di syurga ialah kisah Injil 1984 "Lazarus Datang Ke Hadapan" oleh artis Carman Contemporary Christian Music . [55] [56] Penafsiran semula moden mengenai kisah ini adalah lagu tajuk untuk album Dig, Lazarus, Dig! oleh band alternatif Australia Nick Gua dan Biji Bad . Beberapa kumpulan lain telah menyusun lagu berjudul "Lazarus" dalam kiasan kepada kisah kebangkitan, termasuk Pokok Porcupine, Conor Oberst, Circa Survive, Chimaira, moe., Wes King, Placebo, dan David Bowie (ditulis semasa dia dijatuhkan). [57]

Lazarus kadang kala dirujuk dalam angka-angka politik yang kembali berkuasa dalam keadaan yang tidak mungkin. Ketika John Howard kehilangan pimpinan Partai Liberal Australia , dia menilai peluangnya untuk mendapatkannya kembali sebagai "Lazarus dengan pintasan triple". [58] Howard kembali memimpin dan menjadi Perdana Menteri Australia . Bekas Presiden Haiti , Jean Bertrand Aristide , dipanggil "Lazarus Haiti" oleh wartawan Amy Wilentz , dalam deskripsinya tentang kepulangannya ke Haiti dari pembuangan dan kepentingan politik peristiwa ini. [59]

Istilah saintifik " taxa Lazarus ", yang menandakan organisma yang muncul semula dalam rekod fosil selepas tempoh kepupusan jelas. " Lazarus sindrom " merujuk kepada peristiwa di mana seseorang secara spontan kembali ke kehidupan (jantung mula memukul lagi) selepas resusitasi telah diberikan. Tanda Lazarus adalah refleks yang boleh terjadi pada orang yang mati otak, dengan itu memberikan rupa bahawa mereka telah kembali ke kehidupan.

Program pembaikan cakera sistem operasi Commodore Amiga DiskDatactor kadang-kadang mengganti cakera "Lazarus" jika merasakan ia telah melakukan kerja yang sangat baik untuk menyelamatkan fail yang rosak. [60]

Dalam komik Batman , al Ghul Ra menggunakan Lazarus Pit untuk menghidupkan semula dirinya dan mengekalkannya dalam keadaan kekal remaja dan remaja.

Dalam filem fiksyen sains Interstellar 2014, nama Lazarus diberikan kepada program ruang angkasa yang bertujuan memperluas jangkauan kemanusiaan ke dunia jauh untuk mengelakkan kepupusannya.

Pada permulaan BioWare 's sci-fi RPG Mass Effect 2 , watak pemain Komander Shepard dibangkitkan dengan usaha pembinaan semula yang dikenali sebagai Projek Lazarus.

The Doom permainan video mempunyai tenaga neraka yang boleh dilepaskan dalam gelombang yang disebut dalam permainan sebagai gelombang Lazarus untuk membuat Revenants, satu bentuk setan yang dibuat dari tentera yang mati, disokong secara cybernetically.

Juga dalam permainan video Diablo (1996) oleh Blizzard North, Uskup Agung Lazarus adalah watak dalam mitologi permainan yang atas sebab-sebab yang tidak diketahui memusnahkan Soulstone dan membangkitkan iblis setan Diablo. [61]

Dalam permainan video 2K Bioshock , 'Vektor Lazarus' adalah vektor genetik yang digunakan untuk membawa hutan kembali ke kehidupan selepas ia diracuni oleh antagonis permainan.

Episod pertama musim keempat Supernatural bertajuk Lazarus Rising merujuk kepada Lazarus kerana Dean dibawa kembali oleh Malaikat Castiel.

Dalam (Zon 2) (# HitSquad), PS The Voice of The Streets Freestyle, PS berkata "Anyting B mendapat ahh, ahh, anyting B I'm-, dia kembali dan saya memanggilnya Lazarus" merujuk kepada Tizzy T (seorang ahli kumpulan saingan Moscow 17) yang ditikam dan dihidupkan semula.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ (Rusia) Спасо-Елеазаровский монастырь. Russian Wikipedia.
 2. ^ In 1970 a fire that broke out in Church of St. Lazarus at Larnaka destroyed almost all of the internal furnishings of the church.[29] Subsequent archaeological excavations and renovations led to the discovery of a portion of the saint's relics.
 3. ^ In the Synaxarion of Constantinople and in the Lavreotic Codex, reference is made to the "Raising of Lazarus" – the Holy and Just Lazarus, the friend of Christ.[2] The entry for October 17 in the Prologue from Ohrid also states that "Lazarus's principle feasts are on March 17 and Lazarus Saturday during Great Lent."[39]
 4. ^ "...Under today's date is commemorated the translation of his relics from the island of Cyprus to Constantinople. This occurred when Emperor Leo the Wise built the Church of St. Lazarus in Constantinople, and translated Lazarus's relics there in the year 890. When, after almost a thousand years, Lazarus's grave in the town of Kition on Cyprus was unearthed, a marble tablet was found with the inscription: "Lazarus of the Four Days, the friend of Christ."[39]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Great Synaxaristes: Templat:Gr icon Ἀνάστασις τοῦ Λαζάρου. ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
 2. ^ a b Great Synaxaristes: Templat:Gr icon Ὁ Ἅγιος Λάζαρος ὁ Δίκαιος, ὁ φίλος τοῦ Χριστοῦ. 17 ΜΑΡΤΙΟΥ. ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
 3. ^ Great Synaxaristes: Templat:Gr icon Ἀνακομιδὴ καὶ Κατάθεσις τοῦ Λειψάνου τοῦ Ἁγίου καὶ Δικαίου Λαζάρου. 17 Οκτωβρίου. ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
 4. ^ The Roman Martyrology. Transl. by the Archbishop of Baltimore. Last Edition, According to the Copy Printed at Rome in 1914. Revised Edition, with the Imprimatur of His Eminence Cardinal Gibbons. Baltimore: John Murphy Company, 1916. p. 387.
 5. ^ Biarawan Benedictine St.Abbey Augustine, Ramsgate (Comp.). Buku Orang Suci: Kamus Seorang Pahlawan Tuhan yang Ditandai oleh Gereja Katolik: Dikumpulkan dari Romawi dan Martirologi Lain. London: A & C Black Ltd., 1921. p. 163.
 6. ^ Holland, Fr. Seraphim. "The Resurrection of Lazarus, the Four Days Dead, of Bethany". Pravoslavie.ru. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 January 2019. Dicapai pada 7 January 2019.
 7. ^ Tenney, Merrill C. Kenneth L. Barker & John Kohlenberger III (penyunting). Zondervan NIV Bible Commentary. Grand Rapids, Michigan: Zondervan Publishing House.
 8. ^ William Barclay, The Parables of Jesus, Westminster John Knox Press, 1999, ISBN 0-664-25828-X, pp. 92–98.
 9. ^ Ralat skrip: Modul "Bibleverse" tidak wujud.
 10. ^ Ralat skrip: Modul "Bibleverse" tidak wujud.
 11. ^ Ralat skrip: Modul "Bibleverse" tidak wujud.
 12. ^ Yohanes 11:25, KJV
 13. ^ Yohanes 11:35, KJV
 14. ^ Ralat skrip: Modul "Bibleverse" tidak wujud.
 15. ^ Ralat skrip: Modul "Bibleverse" tidak wujud.
 16. ^ "Secret Mark's story is certainly much older in its form than John's account of the raising of Lazarus." Koester, Helmut (2009), "Was Morton Smith a Great Thespian and I a Complete Fool?", Biblical Archaeology Review, 35:06, m/s. 54–58, 88.
 17. ^ Untuk rawatan subjek ini dalam seni Eropah Barat, lihat perbincangan di Franco Mormando, " Peningkatan Lazarus Baru Tintoretto Baru, dalam Majalah Burlington , ms 142 (2000): ms 624-29.
 18. ^ Dalam The Biblical World 8 .5 (November 1896: 40).
 19. ^ Modern Bethany Error in Webarchive template: Empty url., by Albert Storme, Franciscan Cyberspot.
 20. ^ a b "Sacred Destinations" Error in Webarchive template: Empty url.
 21. ^ The Onomastikon of Eusebius and the Madaba Map Error in Webarchive template: Empty url., By Leah Di Segni. First published in: The Madaba Map Centenary, Jerusalem, 1999, pp. 115–20.
 22. ^ Bethany in Byzantine Times I Error in Webarchive template: Empty url. and Bethany in Byzantine Times II, by Albert Storme, Franciscan Cyberspot.
 23. ^ a b Mariam Shahin (2005). Palestine: A Guide. Interlink Books. m/s. 332. ISBN 1-56656-557-X.
 24. ^ Chev. C. Savona-Ventura (KLJ, CMLJ, BCrLJ). Lazarus Bethany . Biara Besar Pulau Maltese: Perintah Tentera & Hospitaller St. Lazarus dari Baitulmuqaddis. Disember 2009. h.   3.
 25. ^ a b c Michaelides, M.G. "Saint Lazarus, The Friend Of Christ And First Bishop Of Kition", Larnaca, Cyprus, 1984. Reprinted by Fr. Demetrios Serfes at St. Lazarus The Friend Of Christ And First Bishop Of Kition, Cyprus Error in Webarchive template: Empty url.
 26. ^ Roberson, Fr. Ronald G., (C.S.P.). The Orthodox Church of Cyprus Error in Webarchive template: Empty url.. CNEWA United States. 26 June 2007.
 27. ^ Gereja St. Lazarus & Muzium Ecclesiastical, Larnaca . Organisasi Pelancongan Cyprus. p.   4. Diperoleh: 2013-04-17.
 28. ^ Gereja St. Lazarus & Muzium Ecclesiastical, Larnaca . Organisasi Pelancongan Cyprus. p.   14. Diperoleh: 2013-04-17.
 29. ^ St. Lazarus' relics brought to Moscow from Cyprus. Interfax-Religion. 13 June 2012, 13:32.
 30. ^ Relik St. Lazarus Dibawa ke Moscow dari Cyprus . Pravoslavie.ru. Moscow, 13 Jun 2012.
 31. ^ a b "St. Lazarus of Bethany". Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913.
 32. ^ "Archived copy". Diarkibkan daripada yang asal pada 2013-09-21. Dicapai pada 2013-09-21. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)CS1 maint: archived copy as title (link)
 33. ^ Huizinga, Kemerosotan Zaman Pertengahan p. 147
 34. ^ "p. 59". Books.google.com. Dicapai pada 2018-04-16.
 35. ^ Archimandrite Kallistos Ware and Mother Mary, Tr., The Lenten Triodion (St. Tikhon's Seminary Press, South Canaan, Pennsylvania, 2002, ISBN 1-878997-51-3), p. 57.
 36. ^ (Ralat skrip: Modul "Bibleverse" tidak wujud.)
 37. ^ (Ralat skrip: Modul "Bibleverse" tidak wujud.)
 38. ^ (Ralat skrip: Modul "Bibleverse" tidak wujud.)
 39. ^ a b Bishop Nikolaj Velimirović. October 17 – The Prologue from Ohrid Diarkibkan 2013-06-19 di Wayback Machine. (Serbian Orthodox Church Diocese of Western America). Retrieved 2013-04-17.
 40. ^ Terjemahan mengenai peninggalan St Lazarus "Empat Hari di Makam" Uskup Kiteia di Cyprus . OCA - Kehidupan Orang Suci. Diambil: 2013-04-17.
 41. ^ Martyrologium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 2001 ISBN 978-88-209-7210-3), p. 398
 42. ^ December 17 Error in Webarchive template: Empty url., Roman Martyrology (1749).
 43. ^ a b c With sackcloth and rum, Cubans hail Saint Lazarus Error in Webarchive template: Empty url., December 17, 1998. Reuters news story. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "SACKCLOTH" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
 44. ^ Common Worship, published by Church House Publishing, 2000, ISBN 0-7151-2000-X, p. 11.
 45. ^ Ralat skrip: Modul "Bibleverse" tidak wujud.
 46. ^ a b Money talks: folklore in the public sphere Error in Webarchive template: Empty url. December 2005, Folklore magazine. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah, nama "FOLK" digunakan secara berulang dengan kandungan yang berbeza
 47. ^ Richard Hamann, "Lazarus di Syurga" Majalah Burlington untuk Connoisseurs 63 No. 364 (Julai 1933), ms 3-5, 8-11
 48. ^ "History" Error in Webarchive template: Empty url., official international website of the Military and Hospitaller Order of Saint Lazarus of Jerusalem. Retrieved on 2009-09-14.
 49. ^ Ṭabarī, Ta'rīkh , i, 187, 731, 739
 50. ^ a b Lazarus Error in Webarchive template: Empty url.
 51. ^ Andreyev, Leonid (1906). Lazarus. MacMillan.
 52. ^ "Leonid N. Andreyev". The Literature Network. Dicapai pada 8 October 2016.
 53. ^ Robinson, Edwin Arlington (1920). The Three Taverns: A Book of Poems. New York: MacMillan. m/s. 109–20.
 54. ^ Chambers, Whittaker (1952). Witness. New York: Random House. m/s. 799 (total). LCCN 52005149.
 55. ^ Carman Bio , bahan promosi MPCA.
 56. ^ Comin 'On the Discography yang kuat .
 57. ^ Paulson, Michael (13 January 2016). "After David Bowie's Death, 'Lazarus' Holds New Meaning for Fans". New York Times. Dicapai pada 13 January 2016.
 58. ^ "Thoughts of a bypassed Lazarus", The Age, Melbourne, 29 February 2004, dicapai pada 25 July 2007
 59. ^ Wilentz, Amy. Lazarus Haiti . NY Times (Op-Ed). 15 Mac 2011.
 60. ^ "Amiga History Guide". Amigahistory.co.uk. Dicapai pada 2018-04-16.
 61. ^ https://diablo.gamepedia.com/Lore_Summary

Templat:New Testament people