Lubnan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Lebanon)
Republik Lubnan
ريڤوبليك لبنان

الجمهورية اللبنانية
Al-Jumhūriyyah al-Lubnāniyyah
Flag of Lubnan
Jata Lubnan
Bendera Jata
Cogan kata: 'كلنـا للوطـن للعـلى للعـلم
(
Kūllūnā li-l-waṭan, li-l-'ula wa-l-'alam)
Lagu kebangsaan: 'كلنـا للوطـن للعـلى للعـلم
(Kūllūnā li-l-waṭan, li-l-'ula wa-l-'alam)
Lebanon (orthographic projection).svg
Lebanon in its region.svg
Ibu negara
dan bandar terbesar
Beirut
Bahasa rasmiBahasa Arab
KerajaanRepublik
• Presiden
Michel Aoun (ميشال عون)
Najib Mikati (نجيب ميقاتي)
Kemerdekaan
• Diisytiharkan
26 November 1941
• Diiktiraf
22 November 1943
• Perairan (%)
1.6
Penduduk
• Perkiraan 2022
5,296,814[1] (ke-122)
560/km2 (1,450.4/sq mi)
KDNK (PPP)2020
• Jumlah
$78.910 billion[2]
USD11,561[2]
KDNK (nominal)2020
•  Jumlah
USD19.008 billion[2]
USD2,785[2]
Gini (2011)positive decrease 31.8[3]
sederhana
HDI (2021) 0.706[4]
tinggi · 112th
Mata wangPaun Lubnan (LL)
(LBP)
Zon waktuEET3
(UTC+2)
• Musim panas (DST)
UTC+3 (EEST)
Bahagian memandukanan
Kod panggilan+961
DPT internet.lb

Lubnan (Arab: لُبْنَان, rumi: Lubnān) atau nama rasminya Republik Lubnan (Arab: جُمْهُورِيَّة اللبنانيَّة, rumi: Jumhūrīyah al-Lubnānīyah) merupakan sebuah negara di barat laut Asia menghadap Laut Mediterranean di sebelah barat dan bersempadan dengan Syria serta Israel.

Selepas Perang Saudara Lubnan (1975-1990), negara ini telah mengalami kemajuan dan pembangunan yang pesat terutamanya dalam industri pelancongan, pertanian dan sektor perbankan. Lubnan dipanggil pusat perbankan di dunia Arab dan juga dikenali sebagai "Switzerland Timur Tengah" kerana kemajuan kewangannya. Lubnan juga telah menarik banyak pelancong ke ibu negaranya, Beirut sehingga diberikan nama "Paris Timur Tengah".

Namun, peperangan antara kumpulan Hezbollah dan Israel pada tahun 2006 telah melumpuhkan infrastruktur dan seterusnya ekonomi Lubnan. Banyak nyawa telah terkorban dan bandar raya Beirut telah mengalami kemusnahan yang teruk. Usaha sedang dijalankan oleh kerajaan untuk membina semula infrastruktur bandar-bandar tersebut tetapi dikekang ketidakstabilan matawang dan kadar pengangguran tinggi diburukkan rasuah, krisis perbankan dan bencana dahsyat menggawatkan keadaan.[5]

Penamaan[sunting | sunting sumber]

Nama Lubnan menyerap kata Arab: لبنان, rumi: Lubnān khususnya dari Gunung Lubnan, nama gunung ini pula berasal dari akar bahasa Semitik 𐤋𐤁𐤍 "LBN", yang berkait dengan sejumlah makna yang berkait erat dalam berbagai bahasa seperti putih dan susu[6] - ini dianggap sebagai gambaran kepada puncak gunung ini yang bersalji.[7][8]

Nama ini muncul dalam 12 tablet Epik Gilgamesh (2900 SM), teks perpustakaan Ebla (2400 SM). Ia juga disebutkan 71 kali dalam Alkitab Perjanjian Lama melalui ungkapan Ibrani: לְבָנוֹן, rumi: levonon.[9][10][11] Ia dilanjutkan ke dalam konteks badan politik dalam tiga zaman:

 • semasa Tanzimat Uthmaniyah melalui pembentukan Mutasarifah Gunung Lubnan (Arab: متصرفية جبل لبنان; Turki: Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı) tahun 1861,
 • Negara Lubnan Raya (Arab: دولة لبنان الكبير Dawlat Lubnān al-Kabīr; Perancis: État du Grand Liban) tahun 1920,
 • Republik Lubnan (Arab: الجمهورية اللبنانية al-Jumhūrīyah al-Lubnānīyah) setelah dimerdekakan tahun 1943.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kawasan Lubnan merupakan tapak manusia Zaman Neolitik yang wujud 7,000 yang lalu. Kawasan itu pernah dikuasai oleh kerajaan Phoenicia, Parsi, Yunani, Rom, Byzantium, Arab dan sebagainya. Akhirnya, kawasan itu dikuasai oleh kerajaan Turki Uthmaniyyah. Kerajaan ini mangalami kemerosotan selepas Perang dunia Pertama dan kawasan Lubnan diserahkan kepada kuasa Perancis. Akibat tekanan diplomatik dan penduduk Lubnan, Perancis bersetuju memberi kemerdekaan kepada Republik Lubnan pada 1943.

Lubnan terlibat dalam Perang Arab-Israel 1948 tetapi tidak mengambil bahagian dalam Perang Enam Hari 1967 dan Perang Yom Kippur 1973. Namun Perang Saudara Lubnan tercetus pada 1975 akibat rusuhan antara golongan Kristian, pengikut Sunah, Syiah, Druze dan juga pihak Palestin. Perang saudara ini ditamatkan pada 1990 melalui Perjanjian Taif. Kira-kira 150,000 orang penduduk telah terkorban dalam perang ini.

Pada Ogos 2020, Lubnan dikejutkan dengan dua letupan kuat menggegarkan Beirut pada Selasa sehingga mengakibatkan kira-kira 73 orang dilaporkan terbunuh manakala lebih 2,000 cedera. Impaknya menyebabkan kerosakan pada bangunan lain yang terletak beberapa kilometer dari lokasi letupan. Malah letupan berkenaan boleh dirasai sehingga ke Cyprus yang terletak kira-kira 200 kilometer dari lokasi kejadian. Letupan awal dengan mengakibatkan kepulan asap tebal, api marak, dan menggegarkan bangunan di ibu kota. Kebanyakan daripada mereka menyangkakan insiden itu adalah gempa bumi. Letupan kedua menyebabkan bola api ke udara yang turut menggegarkan bandar menyebabkan pecahan tingkap tersebar ke beberapa kilometer.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Lubnan terletak di kawasan Asia Barat (Timur Tengah) di antara latitud 33° dengan 35° U, dan di antara longitud 35° dengan 37° T. Kawasan Lubnan dikatakan berkedudukan di "barat laut Plat Arab". Lubnan berkeluasan 10,452 kilometer persegi. Qurnat aawda' ialah puncak tertinggi Lubnan dengan ketinggian mencecah 3,088 meter.[12]

Politik[sunting | sunting sumber]

Antara syarat yang terkandung dalam Perjanjian Taif ialah pembahagian kuasa secara adil antara golongan-golongan yang terlibat. Oleh itu, Presiden Lubnan mesti merupakan seorang beragama Kristian beraliran Maruniyah, Perdana Menteri adalah sentiasa seorang pengikut Sunah, dan Speaker Parlimen adalah sentiasa seorang pengikut Syiah.

Pada 14 Februari 2005, bekas Perdana Menteri, Rafik Hariri telah dibunuh akibat ledakan bom kereta di Beirut. Pembunuhan ini disyaki diarahkan oleh pemimpin Syria. Pihak Syria telah campur tangan dalam sistem politik Lubnan sejak Perang Suadara 1975-1990. Pembunuhan ini telah mangakibatkan krisis politik yang membabitkan pihak pro-Syria dan pihak anti-Syria. Pihak pro-Syria termasuklah Presiden Emile Lahoud, Speaker Nabih Berri, Jeneral Michel Aoun dan kumpulan Hezbollah. Pihak anti-Syria termasuklah Perdana Menteri Fouad Siniora, Amine Gemayel, Samir Geagea dan anak Hariri, Saad Hariri.

Perang antara Hezbollah dan Israel pada Julai 2006 dan pembunuhan pemimpin Kristian Maronite Pierre Amine Gemayel pada November 2006 telah memburukkan lagi krisis tersebut. Gerakan pro-Syria telah mengadakan pelbagai protes dan demonstrasi sejak Disember 2006 meminta kerajaan Siniora meletak jawatan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dengan kerjasama kerajaan telah meluluskan satu Mahkamah Khas Lubnan untuk menyiasat pembunuhan Rafik Hariri.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Demografi[sunting | sunting sumber]

Populasi Lubnan terdiri daripada pelbagai kumpulan etnik dan agama: Islam (Sunni serta Syiah), Druze, Katolik, Maronit, Ortodoks Yunani, Kristian Koptik dan lain-lain. Bancian rasmi tidak dilakukan sejak 1932 oleh kerana sensitiviti politik Lubnan terhadap keseimbangan demografi keagamaan.[13]

Kiraan menyatakan bahawa sekitar 54% penduduk Lubnan adalah beragama Islam (27% Sunni, 27% Syiah) dan 40.5% Kristian (Maronit 21%, 8% Gereja Ortodoks, Apostolik Armenia, Katolik Yunani Melkit, Gereja Assyria di Timur, Katolik Chaldea dan Protestan minoriti).[14] Ada kelompok minoritas kecil Yahudi yang tinggal di pusat Beirut, yakni di Byblos dan Bhamdoun. Lubnan juga mempunyai sebuah komuniti kecil (kurang dari 1%) Kurdi (dikenal sebagai Mhallami atau Mardinli) yang umumnya bermigrasi dari timur laut Syria dan tenggara Turki dengan jumlah sekitar 75,000 sehingga 100,000 orang, yang termasuk dalam kelompok Sunni. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, mereka juga memperoleh kewarganegaraan Lubnan.[15] Selain itu, ada pula ribuan suku Badwi Arab di Bekaa dan di wilayah Wadi Khaled, kesemuanya dalam golongan Sunni yang juga meperoleh kewarganegaraan Lubnan.

Jumlah penduduk Lubnan dikira sebanyak kira kira 3,874,050 pada Julai 2006.[14] Lubnan merupakan salah satu daripada beberapa negara yang memiliki penduduk emigran lebih banyak dibanding dengan penduduk yang masih menetap di tanah air mereka sendiri; ada sekitar 16 juta, atau lima kali ganda jumlah penduduk di tanah air. Dalam golongan orang keturunan Lubnan yang tersebar di seluruh dunia, yang terbanyak adalah di Brazil,[16] sementara Argentina, Australia, Kanada, Colombia, Perancis, United Kingdom, Mexico, Venezuela dan Amerika Syarikat juga memiliki masyarakat Lubnan yang besar. Sebahagian besar daripada 16 juta orang tersebut ialah orang Kristian yang melarikan diri saat perang saudara pada tahun 1975-1990; sebelum perang, Lubnan adalah negara Arab dengan jumlah penduduk dan peratusan penganut Kristian terbesar.

Sejumlah 394,532 orang pelarian Palestin telah terdaftar di Lubnan pada United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) sejak 1948.[17] Sejak berlakunya Perang Saudara Syria, Lubnan juga menampung sekitar 1.5 juta orang pelarian Syria (1,067,785 terdaftar)[18], menjadikan Lubnan sebagai negara dengan bilangan pelarian Syria kedua terbesar dunia.

Kebudayaan[sunting | sunting sumber]

Selama beribu-ribu tahun, Lubnan telah menjadi persimpangan utama peradaban. Oleh itu, negara kecil ini mempunyai kepelbagaian kebudayaan yang luar biasa. Campuran kelompok etnik dan agama yang sangat luas di Lubnan menyumbangkan tradisi makanan, musik dan sastera serta festival. Beirut khususnya merupakan panggung seni yang sangat aktif dengan berbagai pertunjukan, pameran, pameran model dan konsert yang diadakan sepanjang tahun di berbagai galeri, museum, teater dan tempat-tempat terbuka.

Masyarakatnya modern, terdidik dan mirip dengan banyak masyarakat Eropah lain di Mediterranian. Meskipun mirip dengan Eropah, bangsa Lubnan sangat bangga akan warisan mereka dan telah menjadikan negara itu, khususnya Beirut sebagai pusat kebudayaan dunia Arab. Lubnan adalah negara anggota Organisation Internationale de la Francophonie, persatuan negara berbahasa Perancis. Dengan itu, kebanyakan orang Lubnan berdwibahasa, yakni dalam bahasa Arab dan Perancis. Namun begitu, bahasa Inggeris kini sangat popular, khususnya antara golongan mahasiswa. Di negara ini, penganut agama Kristen bergaul akrab dengan penganut Islam, dan Lubnan juga dikatakan merupakan pintu masuk orang Arab ke budaya Eropah serta sebaliknya.

Sejumlah festival antarabangsa diadakan di Lubnan, menampilkan para artis kelas dunia dan mengundang pelancong dari dalam dan luar negara. Antaranya ialah festival musim panas di Baalbeck, Beiteddine, dan Byblos, di mana barisan masyarakat elit yang beraneka ragam tampil dengan latar belakang sejumlah tapak-tapak sejarah Lubnan yang paling terkenal.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Templat:Cite CIA World Factbook
 2. ^ a b c d "Lebanon". World Economic Outlook Database, October 2021. International Monetary Fund. Dicapai pada 21 March 2022.
 3. ^ "Gini Index coefficient". CIA World Factbook. Dicapai pada 16 July 2021.
 4. ^ "Human Development Report 2021/2022" (PDF) (dalam bahasa Inggeris). United Nations Development Programme. 8 September 2022. Dicapai pada 8 September 2022.
 5. ^ "Lebanon: Why the country is in crisis". bbc.com. British Broadcasting Corporation. 2020. Dicapai pada 10 October 2021.
 6. ^ Medlej, Joumana. "The Mountain" (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Oktober 2006.
 7. ^ Harb, Antoine. "Lebanon: A Name through 4000 Years"" (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 30 Ogos 2006.
 8. ^ Room, Adrian (2005). Placenames of the World: Origins and Meanings of the Names for 6,621 Countries, Cities, Territories, Natural Features and Historic Sites (ed. 2nd). McFarland. m/s. 214–216. ISBN 978-0-7864-2248-7. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 September 2015. Dicapai pada 20 June 2015.
 9. ^ "Lebanon Historically Linked to the Bible". Christian World News.
 10. ^ Yazbeck, Roger. "Lebanon was mentioned 71 times in the Holy Bible..." (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Februari 2007.
 11. ^ Bienkowski, Piotr; Millard, Alan Ralph (2000). Dictionary of the ancient Near East. University of Pennsylvania Press. m/s. 178. ISBN 978-0-8122-3557-9.
 12. ^ "Qurnat al-Sawdāʾ". Britannica Online Encyclopedia (dalam bahasa Inggeris). Encyclopædia Britannica. Diarkibkan daripada yang asal pada 7 April 2020. Dicapai pada 2 September 2011.
 13. ^ "Lebanon". International Religious Freedom Report 2010 (dalam bahasa Inggeris). Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor. Dicapai pada 24 Jun 2017.
 14. ^ a b CIA, the World Factbook (2010). "Lebanon" Diarkibkan 2019-09-12 di Wayback Machine. Diakses 7 November 2006.
 15. ^ International Journal of Kurdish Studies, Jan, 2002 oleh Lokman I. Meho "The Kurds in Lebanon: a social and historical overview"
 16. ^ Marina Sarruf (2006). "Brazil Has More Lebanese than Lebanon" Diarkibkan 2006-10-13 di Wayback Machine. Diakses 30 November 2006.
 17. ^ UNRWA (31 Desember 2003). "UNRWA: Palestinian Refugees". Diakses 25 November 2006.
 18. ^ "Syrian Refugees in Lebanon" Diakses pada 19 Maret 2016.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

 • Media berkenaan Lubnan di Wikimedia Commons