Lebuhraya Pan Borneo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Jkr-ft1.png Jkr-ft22.png Jkr-ft13.png UK motorway symbol.svg

Lebuhraya Pan Borneo
Maklumat laluan
Sebahagian daripada AH 150
Panjang2,083 km (1,294 mi)
Persimpangan utama
Hujung baratdayaSematan, Sarawak
 Kuala Belait
Templat:JKRB Lebuhraya Muara–Tutong
Hujung timurlautSerudong, Sabah
Lokasi
NegaraMalaysia, Brunei Darussalam
Bandar utamaBandar Seri Begawan, Jerudong, Gadong, Berakas, Kuching, Sri Aman, Sarikei, Sibu, Bintulu, Miri, Limbang, Lawas, Sipitang, Weston, Keningau, Papar, Kota Kinabalu, Kota Belud, Sandakan, Tawau, Seria, Lumut, Sungai Liang, Tutong, Lumut
Sistem lebuhraya
Templat:Infobox road/browselinks/ASIA

Templat:Infobox road/shieldmain/ASIA

Templat:Infobox road/name/ASIA
Persimpangan utama
Hujung baratSematan, Sarawak, Malaysia
Hujung timurSerudong, Sabah, Malaysia
Lokasi
NegaraMalaysia, Brunei
Sistem lebuhraya
Templat:Infobox road/browselinks/ASIA
Tanda perbatuan di Laluan 22 Felderal Malaysia di Telupid


Lebuhraya Pan Borneo, juga dikenali sebagai Lebuhraya Trans Borneo, (Laluan Persekutuan Nombor laluan tidak sah di Sarawak dan Jkr-ftA1.png di Sabah, Laluan Kebangsaan 1 di Brunei) AH 150 adalah satu rangkaian laluan persekutuan yang menghubungkan Sarawak, Brunei dan Sabah. Projek Lebuhraya Pan Borneo adalah projek usaha sama antara kerajaan Brunei dan Malaysia. Projek tersebut bermula sebaik sahaja Sarawak dan Sabah menyertai Persekutuan Malaysia pada tahun 1963. Faktor utama pembinaan lebuh raya ini adalah berikutan tiadanya rangkaian jalan raya di Sarawak. Bahagian yang menghubungkan Sarawak, Sabah dan Brunei adalah bahagian Lawas - Temburong (Brunei), siap pada tahun 1997. Dengan siapnya bahagian tersebut, pemandu boleh memandu secara terus dengan kereta dari Kuching ke Kota Kinabalu.[1] Namun demikian, Kerajaan Pusat terus membina bahagian-bahagian baru bagi menghubungkan kawasan luar bandar di Sarawak.[2]

Panjang keseluruhan sistem lebuh raya ini dianggarkan sepanjang lebih kurang 2,239 km . Setakat tahun 2002, lebih kurang 997.18 km atau 95.2% daripada panjang keseluruhan lebuh raya tersebut telah disiapkan. Setakat ini, bahagian terbaru yang siap dibina adalah bahagian Tenom - Sipitang pada tahun 2006. Pembinaan bahagian terakhir dari Kalabakan ke Sepulut bakal dimulakan pada tahun 2008, oleh itu keseluruhan rangkaian Lebuhraya Pan Borneo dijangka siap dalam tempoh Rancangan Malaysia Kesembilan. Di bawah Projek Pembinaan Lebuh Raya Pan Borneo juga, pem­binaan jalan empat lorong dirancang untuk dilaksanakan pada masa depan termasuk lorong memotong di setiap satu kilometer untuk menangani kawasan kerap kemalangan dan pemendekan jalan.[3] Menurut Menteri Kerja Raya Datuk Fadillah Yusof, sejumlah RM500 juta diluluskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk tujuan bagi menangani ka­wasan berisiko selain menaik taraf serta menyelenggara jalan rosak. Sepanjang Lebuhraya Pan Borneo ini kelak, jaringan jalan ini tidak akan dikenakan sebarang Tol kerana ianya merupakan jalan utama menghubungkan ke bahagian-bahagian lain di Sarawak.

Projek pembukaan dan perasmian nya akan bermula pada 31 Mac 2015 ini akan memulakan fasa 1 pembinaan bermula di Nyabu Simpang Bakun 51km dari Bandar Bintulu dan Miri seterusnya akan ke fasa 2, 3 dan akan dijangka siap sepenuhnya menjelang 2022.

Lebuhraya Pan Borneo turut dihubungkan ke rangkaian jalan raya di Kalimantan, Indonesia, di mana ia dikenali sebagai Lebuhraya Trans-Kalimantan (Jalan Lintas Kalimantan dalam Bahasa Indonesia). Jajaran di Indonesia menghubungkan pekan Tebedu dengan bandar raya Pontianak.

Piawaian Lebuhraya Pan Borneo[sunting | sunting sumber]

Umumnya, Lebuhraya Pan Borneo menggunakan piawaian yang sama seperti laluan persekutuan yang lain di Malaysia, tetapi sistem kod jalan raya pula adalah berbeza. Sintaks bagi kod laluan Lebuhraya Pan Borneo adalah xx-yy, di mana xx ialah nombor laluan manakala yy adalah kod bahagian, contohnya laluan Nombor laluan tidak sah di Sibu, Sarawak.

Bandar utama sepanjang Lebuhraya Pan Borneo[sunting | sunting sumber]

(Sempadan Malaysia-Brunei)
 • Kuala Belait
 • Tutong
 • Bandar Seri Begawan
(Sempadan Brunei-Malaysia)
 • Limbang
(Sempadan Malaysia-Brunei)
 • Bangar
(Sempadan Brunei-Malaysia)
 • Lawas
(Sempadan Sarawak-Sabah)
(Sempadan Malaysia-Indonesia)

Projek Lebuhraya Pan Borneo[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2015, perdana menteri Dato Seri Najib Razak telah melancarkan Projek Lebuhraya Pan Borneo di Bintulu. Projek ini akan menggantikan lorong sedia ada, 2 hala kepada lorong baharu, 4 lorong 2 hala. Ini bermula dari Telok Melano di Sarawak ke Tawau di Sabah. Jangkaan projek ini siap sepenuhnya ialah sebelum 2026. Projek ini dikendalikan syarikat Bumiputera menerusi Pan Borneo Highway Sarawak dan Lebuhraya Borneo Utara Sdn Bhd bagi Sarawak serta Sabah Pan Borneo (BHP) bagi Sabah. Jumlah keseluruhan berjumlah RM27 bilion. Pada 26 Januari 2019, pakej pertama yang menghubungkan Telok Melano dan Sematan telah siap sepenuhnya dan dirasmikan oleh Menteri Kerja Raya, Baru Bian dan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg. Terdapat syarikat - syarikat Bumiputera terbesar terlibat dalam projek ini, termasuklah Cahya Mata Sarawak melalui anak syarikatnya, PPES Works (PPESW) Sdn Bhd, yang menjalinkan usaha sama dengan BinaPuri untuk projek ke-6, Sg. Awik - Persimpangan Bintangor, Hock Seng Lee (HSL) melalui usaha sama dengan Dhaya Maju Infrastructure (DMIA) untuk projek ke-7, Persimpangan Bintangor - Sg. Kua, Samling Resources Sdn Bhd, anak syarikat Samling Group untuk projek Telok Melano - Sematan, yang siap sepenuhnya dan Sematan - Sg. Moyan, Naim Berhad untuk projek Persimpangan Pantu - Batang Skrang melalui kerjasama dengan Gamuda Berhad, Endaya Construction Sdn Bhd bagi projek Batang Skrang - Sg. Awik hasil kerjasama dengan TRC Synergy Bhd dan Pembinaan Kuantiti Sdn Bhd dan Shin Yang Group melalui Pekerjaan Piasau Konkerit Sdn Bhd untuk projek ke-10, Persimpangan Lapangan Terbang Bintulu - Sg. Tangap (Jejambat Nyabau). Samling Group merupakan kontraktor tunggal yang melaksanakan dua projek serentak (Pakej pertama dan pakej kedua; Telok Melano - Sg. Moyan) manakala, Endaya TRC PK JV Sdn Bhd merupakan satu-satunya kontraktor yang terdiri daripada tiga syarikat - Endaya Construction Sdn Bhd, TRC Synergy Berhad dan Pembinaan Kuantiti Sdn Bhd - dan digabungkan melalui usaha sama antara ketiga-ketiga syarikat tersebut untuk projek ke-5 Batang Skrang - Sg. Awik. Konsortium KPE Sdn Bhd ditubuhkan melalui usaha sama antara KACC Sdn Bhd dan Perbena Emas Sdn Bhd bagi penamat projek dan pakej yang terakhir, pakej ke-11, Sg. Tangap - Jalan Pujut 7 Link.

Kontraktor Lebuharaya Pan Borneo (Sabah)[sunting | sunting sumber]

Setakat tahun 2020, UEM, MMC dan Warisan Tarang Construction Sdn Bhd menjadi rakan penyampaian projek dan kontraktor utama untuk projek ini, menghubungkan Sindumin dan Tawau. Ia juga menghubungkan bandar-bandar besar lain seperti Kenignau, Kota Kinabalu dan Sandakan, di mana pekan-pekan dan bandar-bandar berdekatan seperti Beaufort, Donggongon, Sook, Membakut, Bongawan, Papar, Kinarut, Penampang dan Putatan turut dihubungkan.

Kontraktor Lebuhraya Pan Borneo (Sarawak)[sunting | sunting sumber]

Setakat April 2020, terdapat 11 kontraktor yang terlibat dalam 11 pakej dan dibahagikan kepada pakej-pakej berikut (Telok Melano - Sematan (TMS; WPC01) telah siap sepenuhnya dan dibuka secara rasmi pada 26 Januari 2019):

 • Samling Resources Sdn Bhd - Telok Melano - Sematan (TMS; WPC01) & Sematan - Sg. Moyan (SSM; WPC02)
 • Zecon Kimlun JV Consortium Sdn Bhd - Bulatan Serian - Persimpangan Pantu (SPJ; WPC03)
 • Naim Gamuda JV Sdn Bhd -Persimpangan Pantu - Batang Skrang (PJS; WPC04)
 • Endaya TRC PK JV Sdn Bhd - Batang Skrang - Sg. Awik (SSA; WPC05)
 • PPESW BPSB JV Sdn Bhd - Sg. Awik - Persimpangan Bintangor (SAB; WPC06)
 • HSL DMIA JV Sdn Bhd - Persimpangan Bintangor - Sg.Kua (BSK; WPC07)
 • Musyati Mudajaya JV Sdn Bhd - Sg. Kua - Sg. Arip (SKB; WPC08)
 • KKBWCT Joint Venture Sdn Bhd - Sg. Arip - Persimpangan Lapangan Terbang Bintulu (ABJ; WPC09)
 • Pekerjaan Piasau Konkerit Sdn Bhd - Persimpangan Lapangan Terbang Bintulu - Sg. Tangap (Jejambat Nyabau) (BJT; WPC10)
 • Konsortium KPE Sdn Bhd - Sg. Tangap - Jalan Pujut 7 Link (TPL; WPC11)

Persimpangan sepanjang Lebuhraya Pan Borneo[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]