Lee Gi-kwang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini memaparkan nama orang Korea; nama keluarganya Lee.
Lee Gi-kwang
170819 이기광1.jpg
Gikwang in 2017
Nama asal이기광
Kelahiran (1990-03-30) 30 Mac 1990 (umur 29)
Gwangju, Korea Selatan
Pekerjaan
Kerjaya muzik
Genre
InstrumenVokalis
Tahun aktif2008–sekarang
Syarikat rakaman
Kegiatan berkaitan
Nama Korea
Hangul
Perumian SemakanI Gi-gwang
McCune–ReischauerYi Kigwang

Lee Gi-kwang (Bahasa Korea: 이기광; dilahirkan 30 Mac 1990), lebih dikenali sebagai Gikwang atau Kikwang, adalah seorang penyanyi, penulis lagu dan pelakon berasal dari Korea Selatan. Dia mula debut sebagai penyanyi solo dengan nama panggung 'AJ' (Ace Junior), Dia mengeluarkan Album Mini pertamanya "First Episode A New Hero" pada 4 April 2009. Dia memulakan debutnya sebagai penari utama, visual dan vokalis utama kumpulan BEAST, dan ditukar nama Highlight pada bulan Februari 2017.

Kares[sunting | sunting sumber]

Muncul: 2009[sunting | sunting sumber]

"AJ" dilatih dibawah JYP Entertainment selama empat tahun sebelum dipindahkan ke agensi berkait JYPE, Cube Entertainment. Dia muncul pada 2 April 2009 di Mnet M!Countdown.[1] Dia digelar oleh media Korea sebagai pengganti Rain.[2] Pada 17 Jun 2009, AJ membuka tirai bagi pertunjukan Lady Gaga di Korea.[3]

AJ kini beralih daripada artis solo kepada ahli kumpulan Beast. Dia kini dikenali sebagai Gikwang, atau Kikwang. Kumpulan ini muncul pada 16 Oktober 2009 di KBS Music Bank dengan single pertama mereka "Bad Girl". Dia merupakan salah seorang penari utama dan vokalis utama dalam kumpulan Beast. Yoon Doojoon, Yong Junhyung, dan Yang Yoseob pernah menjadi penari latar bagi Lee Kikwang yang dia mula menangis ketika dia mengucapkan “Maaf” kepada ahli BEAST, yang ditonjolkan dalam episod mengucapkan taniah kepadanya bagi kemunculan MC pertamanya bagi KBS 2TV 'Win Win' yang disiarkan pada 10 Ogos 2010. [4] Ace Junior merupakan topik pertunjukan realiti jangka pendek, Diary of AJ, yang dihoskan oleh MTV. Rancangan ini disiarkan dua episod pada 9 May 2009 dengan jumlah keseluruhan dua episod menampilkan Perjalanannya bagi kemunculannya sebagai AJ.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]