Pergi ke kandungan

Legalisme (falsafah Cina)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Legalisme
Arca legalis Shang Yang
Bahasa Cina法家
Maksud harfiahSekolah Undang-undang

Dalam sejarah China, Legalisme (Bahasa Cina: ; secara harfiahnya "Sekolah Undang-undang") adalah salah satu arus falsafah utama sewaktu Zaman Negeri-Negeri Berperang, walaupun istilah itu sendiri telah dicipta sewaktu Dinasti Han dan oleh itu tidak merujukkan pada sebuah 'sekolah' teratur fikiran. Legalisme adalah falsadah politik utilitarian yang tidak mengalamatkan pertanyaan-pertanyaan lebih tinggi seperti semulajadi dan tujuan hidup.[1] Sekolah penyokong yang paling terkenal dan penyumbang Han Fei Tzu (韩非 子) percaya bahawa pemerintah harus menggunakan tiga alat untuk mentadbir rakyatnya:

 • Fa (Bahasa Cina: pinyin: ; secara harfiahnya "law or principle"): Kod undang-undang mesti ditulis dengan jelas dan diumumkan kepada orang ramai. Semua orang di bawah pemerintah adalah sama di sisi undang-undang. Undang-undang harus membalas orang-orang yang taat kepada mereka dan menghukum dengan sewajarnya orang-orang yang berani untuk memecahkan mereka. Oleh itu, ia memberi jaminan bahawa tindakan yang diambil secara sistematik diramalkan. Di samping itu, sistem undang-undang berlari negeri, bukan pemerintah, kenyataan peraturan undang-undang. Jika undang-undang itu dikuatkuasakan, walaupun pemerintah yang lemah akan menjadi kuat.
 • Shu (Bahasa Cina: pinyin: shù; secara harfiahnya "method, tactic or art"): Taktik khas dan "rahsia" yang akan digunakan oleh pemerintah untuk membuat orang lain tidak mengambil alih kawalan kerajaan. Terutama yang penting ialah bahawa tiada siapa yang boleh menduga motivasi pemerintah, dan dengan itu tiada siapa yang boleh tahu tingkah laku yang mungkin membantu mereka maju, selain daripada yang berikut 法 atau undang-undang.
 • Shi (Bahasa Cina: pinyin: shì; secara harfiahnya "legitimacy, power or charisma"): Ia adalah kedudukan pemerintah, bukan pemerintah dirinya sendiri, yang memegang kuasa. Oleh itu, analisis trend, konteks, dan fakta-fakta adalah penting bagi pemerintah yang sebenar.

Pemikiran awal di belakang Legalism mula-mula ditubuhkan oleh Yang Shang dalam buku Tuan Shang dan terus dibangunkan oleh Li Si sebagai satu falsafah pembaharuan berorientasikan realis bertujuan untuk mengukuhkan kerajaan dan memperkukuh pematuhan kepada undang-undang. Legalism sepenuhnya muncul semasa berperang Tempoh Syarikat, titik kritikal dalam sejarah Cina kuno. Tempoh negeri yang berperang dan sebelumnya yang telah ditandai oleh keganasan dan peperangan kerap, dan banyak falsafah yang baru didirikan untuk menghadapi persekitaran masa termasuk, Daoism, Confucianisme, dan Mohism.

Salah satu penerima guna pertama Legalism negarawan Shang Yang [Qin (negeri) | Negeri-Qin]]. Beliau dikatakan telah meminjam unsur-unsur undang-undang teori dariCanon Undang-Undang , kod undang-undang yang dikaitkan dengan Li Kui Negeri Wei, tetapi buku ini kini dianggap sebagai pemalsuan kemudian.[2][3][4][5] Secara keseluruhan, Shang Yang menyokong kepercayaan bahawa semua manusia adalah kelemahan asas dan undang-undang yang ketat dan hukuman keras yang perlu untuk menjaga mereka di perintah. Di samping itu, teori-teori beliau menganggap semua manusia adalah mementingkan diri sendiri dan yang jahat, yang ditambah ke arah jalan untuk Shang Yang menjadi perdana menteri Qin di bawah pemerintahan Duke [Xiao-Qin]] dan secara beransur-ansur mengubah negeri ini ke dalam mesin yang dikawal selia dengan bersungguh-sungguh, tujuan tunggal yang penghapusan semua pesaing. Dinasti Qin akhirnya akan menakluki enam negeri-negeri lain yang feudal dan mewujudkan apa yang dianggap sebagai Empayar Cina yang pertama benar. Shang Yang dihanyutkan bangsawan dan melaksanakan meritokrasi - orang-orang yang dicapai boleh sampai ke tempat yang tinggi dan keistimewaan lahir adalah semata-mata untuk pemerintah negara. Sebelum tentera telah dikawal oleh golongan bangsawan dan terdiri daripada feudal pengerahan # Medieval levi levi. Sekarang jeneral boleh datang dari mana-mana bahagian masyarakat, dengan syarat mereka mempunyai kemahiran yang mencukupi. Di samping itu, tentera yang terlatih dan berdisiplin. Sejak itu, Qin telah mengambil bentuknya untuk menjadi negeri yang paling kuat di China sebelum ia akhirnya membawa semua enam negeri-negeri lain bersama-sama (Qi, Chu , Han, Yan, Zhao, dan Wei) di bawah Qin Shi Huang.

Tujuan undang-undang

[sunting | sunting sumber]

Seluruh sistem telah ditubuhkan untuk membuat warga model berkelakuan dan bertindak bagaimana dinasti mahu mereka untuk bertindak terhadap mereka. Undang-undang yang disokong oleh golongan undang-undang adalah bertujuan untuk menyokong kerajaan, maharaja, dan tentera. Mereka juga reformasi berorientasikan dan inovatif. Secara teori, golongan undang-undang percaya bahawa jika hukuman yang berat dan undang-undang yang sama digunakan, baik yang kuat mahupun yang lemah akan dapat melepaskan diri dari kawalan kerajaan. Golongan undang-undang terutama menekankan pragmatisme lebih keutamaan dan adat sebagai asas undang-undang. Dipandu oleh pemikiran Undang-undang, Maharaja Qin Pertama, Qin Shi Huang, akan melemahkan kuasa tuan-tuan feudal, membahagikan empayar bersatu ke 36 wilayah pentadbiran, dan menyeragamkan sistem penulisan. Mencerminkan semangat Undang-undang untuk mendapatkan perintah dan struktur, askar Qin hanya digerakkan apabila kedua-dua bahagian tallies berbentuk harimau (yang dipegang oleh pemerintah dan yang lain oleh umum pemerintah) telah dibawa bersama-sama. Begitu juga, semua dokumen di dalam empayar telah direkodkan tahun ia ditulis, penulis yang disalin mereka, dan sehingga jam tepat penghantaran. Menerima [Shang Yang]] 's penekanan awal pada penstandardan berat dan langkah-langkah, Qin Shi Huang juga akan menerima [Shang Yang]]' falsafah bahawa tiada individu di negeri ini perlu berada di atas undang-undang (dengan memastikan hukuman keras untuk semua kes-kes perbezaan pendapat) dan keluarga yang harus dibahagikan kepada isi rumah yang lebih kecil. Walaupun ada sebab untuk meragui [Sima Qian]] tuntutan 'bahawa Qin Shi Huang dalam isi rumah jurang fakta kepada kumpulan sepuluh, pasti contoh-contoh lain penstandardan dan organisasi pentadbiran yang dijalankan oleh Maharaja Pertama mencerminkan kepentingan Undang-undang berfikir dalam Qin undang-undang. Berdasarkan menggalakkan kepentingan negeri Qin, undang-undang (Bahasa Cina: pinyin: ; secara harfiahnya "undang-undnag, kaedah, jalan") berkhidmat sebagai kenderaan untuk mengawal kedua-dua penduduk dan menghapuskan perbezaan pendapat.

Legalism dan autonomi individu

[sunting | sunting sumber]

Ahli-ahli falsafah Undang-undang menekankan keutamaan negeri lebih autonomi individu. Individu lone tidak sah mengadakan hak sivil dan mana-mana kebebasan peribadi untuk mengukuhkan pemerintah. Han Fei, khususnya, akan sangat kaustik ke arah konsep hak individu. Pada dasarnya, golongan undang-undang, dilihat kampungan (rakyat biasa kelas yang lebih rendah) dan tindakan mereka sebagai jahat dan bodoh.


Menurut Buku Tuan Shang Shang Yang, rakyat sendiri yang mahu pemerintah untuk menjana perintah. Perpaduan sosial di negeri ini Undang-undang mandat bahawa penduduk tidak pernah terlepas daripada hukuman. Dinasti Qin menggunakan rakyat, sebagai contoh, untuk mengekalkan berhati-hati pengawasan bersama lebih daripada satu sama lain di bawah ancaman kematian.

Ini olahnya [hakikat politik]] akan memakan ahli-ahli falsafah Undang-undang itu sendiri. Yang Shang, dalam membela hak negeri untuk menghukum walaupun tutor-jelas waris, akan menjalankan afoul Raja Huiwen-Qin (sekitar 338 -311 SM). Manakala pada satu ketika, beliau mempunyai kuasa untuk buangan lawan (dan oleh itu, mengeviserat kritikan individu) ke kawasan-kawasan sempadan negeri itu, beliau meninggal dunia apabila hanurnya oleh kereta kuda. Begitu juga, Han Fei akan berakhir menjadi diracun oleh rakan sekelas iri hati bekas Li Si, yang seterusnya akan dibunuh oleh Maharaja Qin Kedua agresif dan ganas (di bawah undang-undang beliau telah memperkenalkan) bahawa dia telah membantu untuk mengambil takhta.

Dalam dinasti kemudian, Legalism adalah diragui dan tidak lagi menjadi sekolah pemikiran yang bebas daripada. Walau bagaimanapun, kedua-dua pemerhati purba dan moden Confucian politik Cina telah berhujah bahawa beberapa idea Undang-undang telah bergabung dengan arus perdana [Confucianisme]] dan masih memainkan peranan penting dalam kerajaan. Falsafah imperial China telah digambarkan sebagai luaran Confucian meliputi teras Legalisme (Bahasa Cina: 儒表法裡pinyin: rú biăo fă lǐ​; secara harfiahnya "Confucian, permukaan luaran; Legalism, pedalaman"). Dalam erti kata lain, nilai-nilai Confucian digunakan untuk sugarcoat fikiran-fikiran Undang-undang keras yang menjadi asas sistem Imperial. Semasa Sui dan Dinasti Tang, fikiran Buddha juga sebahagian daripada wajah luaran sistem imperialis.

Terdapat kebangkitan semula ringkas Legalism semasa usaha Dinasti Sui menyatukan kembali China. Selepas dinasti Sui telah digantikan oleh dinasti Tang, kerajaan Tang masih digunakan struktur kerajaan yang ditinggalkan oleh dinasti Sui, walaupun dengan banyak dikurangkan hukuman.

Baru-baru ini, Mao Zedong, yang mempunyai sedikit pengetahuan tentang falsafah Cina kuno, berbanding dirinya dengan Qin Shi Huang Templat:Citation diperlukan dan awam yang diluluskan beberapa kaedah Undang-undang. Satu kaedah yang diluluskan pada tahun 1980-an di bawah Deng Xiaoping pentadbiran ganjaran dan hukuman, yang telah meningkatkan saiz kerajaan Beijing dalam proses. Walau bagaimanapun, sejak tahun 1990-an, konsep yang berkaitan peraturan undang-undang telah mendapat mata wang.

Angka berkaitan

[sunting | sunting sumber]

Confucian pemikir [Xun Zi]] kadang-kadang dianggap sebagai dipengaruhi oleh atau mempunyai idea Undang-undang disuburkan, kebanyakannya kerana dua daripada pengikutnya (Li Si dan Han Fei).

[sunting | sunting sumber]
 1. ^ "Legalism". philtar.ucsm.ac.uk. Dicapai pada 2008-06-28.
 2. ^ Ogawa Shikegi, "On Li K'uei's Fa-ching," Tōyō gakuhō (Kyōto) 4 (1933): 278-79.
 3. ^ A.F.P. Hulsewé, Remnants of Han Law (Leiden: E.J. Brill, 1955), pp. 28-30.
 4. ^ Timoteus Pokora, "The Canon of Laws of Li K'uei: A Double Falsification?" Archiv Orientalni 27 (1959): 96-121.
 5. ^ Herrlee G. Creel, "Legal Institutions and Procedures During the Chou Dynasty," in Essays on China's Legal Tradition, ed. by Jerome A. Cohen, R. Randle Edwards, and Fu-mei Chang Chen (Princeton University Press, 1980), p. 37.
 • Barbieri-Low, Anthony, trans. The Standard Measure of Shang Yang (344 B.C.) (2006)
 • Creel, H.G. “The Totalitarianism of the Legalists.” Chinese Thought from Confucius to Mao Tsê-tung. Chicago: The University of Chicago Press, 1953.
 • Duyvendak, J.J.L., trans. The Book of Lord Shang: A Classic of the Chinese School of Law. London: Probsthain, 1928.
 • Graham, A.C., Disputers of the TAO: Philosophical Argument in Ancient China (Open Court 1993). ISBN 0-8126-9087-7
 • Pu-hai, Shen. “Appendix C: The Shen Pu-hai Fragments.” Shen Pu-hai: A Chinese Political Philosopher of the Fourth Century B.C. Translated by Herrlee G. Creel. Chicago: The University of Chicago Press, 1974.
 • Qian, Sima. Records of the Grand Historian, Qin Dynasty. Translated by Burton Watson. New York: Columbia University Press, 1993.
 • Schwartz, Benjamin I. The World of Thought in Ancient China. Cambridge, MA: The Belknap Press of Harvard University Press, 1985.
 • Watson, Burton, trans. Han Fei Tzu: Basic Writings. New York: Columbia University Press, 1964.
 • Xinzhong,Yao, Introduction to Confucianism (2000). ISBN 9780521643122
 • Potter, Pittman, From Leninist Discipline to Socialist Legalism : Peng Zhen on Law and Political Authority in the PRC2 (2003). ISBN 9780804745000

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]