Lelong

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Lelongan di Cheviot, Ohio
Rumah lelong di Melaka, Malaysia.

Lelong adalah proses membeli dan menjual barang atau perkhidmatan dengan menawarkan barang dan perkhidmatan ini untuk dibida, mengambil bida, dan kemudian menjual barang kepada pembida tertinggi. Dalam teori ekonomi, lelong boleh merujuk pada mekanisma atau peraturan dagangan dalam pasaran.

Terdapat beberapa variasi pada lelong asas, termasuk batasan waktu, jumlah minimum atau maksimum harga tawaran, dan peraturan khusus untuk menentukan pemenang lelongan dan harga jual. Pembida dalam jualan lelong mungkin atau mungkin tidak mengetahui identiti atau tindakan pembida lain. Bergantung pada lelong, pembida boleh menyertai secara langsung atau dari jarak jauh melalui pelbagai cara, termasuk telefon dan internet. Biasanya penjual membayar yuran kepada juru lelong atau syarikat lelong berdasarkan peratusan daripada harga jual akhir.


Prosedur Lelong

Siapa yang boleh membida? Bercadang pembeli yang memiliki Bank draf / Banker 's cek sama dengan 10% atau 5% (bergantung kepada keperluan bank) daripada harga rizab yang layak untuk menjadi seorang penawar yang Pembida berkelayakan boleh mewakilkan orang lain untuk bertindak sebagai ejen atau wakil bagi pihaknya. Perwakilan itu dikehendaki mengemukakan Surat Pihak Berkuasa dan kad pengenalan kad salinan pembeli berhasrat.

Apakah yang perlu saya membawa untuk tindakan? Kad kad pengenalan untuk melayakkan diri untuk membida dan membentangkan untuk tujuan pengenalpastian dan pendaftaran. Bank draf / Banker cek berjumlah 10% atau 5% (bergantung kepada keperluan bank) daripada harga rizab yang akan dikemukakan semasa pendaftaran. Dana tambahan sebagai deposit tambahan untuk subsidi jika terdapat kenaikan manusia daripada harga rizab dalam.

Apa yang perlu diambil perhatian di lelong: - Sentiasa periksa jumlah tertentu yang diminta dan Bank Draf / Banker 's Cheque betul dibayar. Bida panggilan tidak bersedia dan inattentiveness semasa akan membuat anda kehilangan satu peluang yang mungkin. Sememangnya tidak membawa cek peribadi atau syarikat sebagai deposit Lelong. Untuk hadir lebih awal untuk mengelakkan kekecewaan. Ia adalah penting untuk mendengar lelong meneruskan dengan berhati-hati untuk mengelakkan ketaksedaran. Perhatikan maklumat yang diberikan adalah betul dalam Kontrak Jualan sebelum pengesahan. Apakah dokumen-dokumen yang diperlukan untuk bidaan? 1. Bagi penawar individu: - Salinan / kad kad pengenalan (depan dan belakang) Alamat surat menyurat Telefon no. 2. Bagi Perbadanan: - Salinan Memorandum dan Artikel Persatuan syarikat. Borang 44, 24 dan 49 Lembaga Resolusi Pengarah 3. Untuk Agen / Wakil Surat Kuasa daripada pembeli yang bercadang Satu salinan kad KP (depan dan belakang) Apakah yang perlu saya tahu sebelum datang ke lelong? Dapatkan Perisytiharan, syarat dan terma jualan dari pelelong. Membaca dan memahami sepenuhnya semua terma dan syarat-syarat jualan. Membuat carian rasmi ke atas hakmilik induk di pejabat tanah dan / atau pihak berkuasa berkaitan yang lain. Layari ke hartanah. Mengesahkan butir-butir berkaitan dokumen Mengesahkan alamat pos harta dengan pemaju Semak mengenai pengeluaran hak milik individu yang berasingan dengan pemaju Mendapatkan nasihat undang-undang mengenai terma dan syarat-syarat di sini jualan Membuat pertanyaan yang perlu dengan pihak berkuasa berkaitan dan pemaju pada terma dan syarat-syarat persetujuan ke sini jualan Harta itu dijual pada 'seperti mana adalah' asas Ilustrasi dalam iklan atau brosur jualan yang akan datang terutamanya untuk maklumat dan panduan mengenai bercadang pembeli / s sahaja.


auction, lelong