Lembah Cagayan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Lembah Cagayan

Wilayah II
Bangui Wind Farm
Bayombong,NuevaVizcayaCathedraljf0001 04.JPGThunderbird Resort in San Fernando, La Union
Dari kiri ke kanan, atas ke bawah: Cagua Volcano; Bayombong Cathedral; Cape Engaño Lighthouse
Peta Filipina dengan menunjukkan Lembah Cagayan.

Lembah Cagayan ialah sebuah daerah di Filipina. Daerah ini mempunyai jumlah penduduk seramai 3,451,410. Ibu kotanya ialah Tuguegarao.
Ia terdiri daripada lima wilayah: Batanes, Cagayan, Isabela, Nueva Vizcaya, dan Quirino. Rantau ini mempunyai empat bandar: Cauayan, Ilagan, Santiago, dan Tuguegarao.

Kebanyakan rantau ini terletak di lembah besar di timur laut Luzon, antara Cordilleras dan gunung Sierra Madre. Sungai Cagayan yang terkenal, yang paling lama dan terpanjang di kedua negara, mengalir melalui pusatnya dan mengalir dari sumbernya di Pergunungan Caraballo di selatan ke Selat Luzon di utara, di bandar Aparri, Cagayan. Rantau ini merangkumi pulau-pulau terpencil Babuyan dan Batanes di utara.

Lembah Cagayan adalah wilayah kedua terbesar di Filipina dari segi kawasan tanah, kedua hanya untuk MIMAROPA.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Arkeologi menunjukkan bahawa Cagayan telah didiami selama setengah juta tahun, walaupun tiada jenazah manusia dari zaman dahulu lagi. Penduduk terawal adalah Agta, atau Atta, pengumpul makanan yang berkeliaran di hutan tanpa tempat tinggal yang tetap. Sebilangan besar tanah baru-baru ini telah dikembalikan kepada mereka.[petikan diperlukan] Sebahagian besar penduduk berasal dari Melayu. Berabad-abad sebelum kedatangan orang Sepanyol, penduduknya berdagang dengan orang India, Melayu, Cina, dan Jepun. Pada abad kesembilan belas kemakmuran yang ditemui dalam penanaman tembakau menyebabkan ramai orang Ilokano menetap di sini. Tembakau masih menjadi faktor utama dalam ekonomi Cagayan, walaupun zon ekonomi khas dan pelabuhan bebas telah diwujudkan untuk mengukuhkan dan mempelbagaikan ekonomi wilayah.

Semasa zaman Sepanyol, Lembah Cagayan mempunyai wilayah yang lebih besar daripada apa yang ada hari ini. Ia termasuk wilayah-wilayah wilayah yang disebutkan di atas dan bahagian timur wilayah Cordillera di Apayao, Kalinga, Ifugao dan Benguet. Ahli sejarah dan dakwah Jose Burgues, berkata, "Lembah Cagayan lama terdiri daripada wilayah Cagayan, Isabela dan Nueva Vizcaya serta Daerah tentera Apayao, Itaves, Quiangan, Cayapa dan Bintangan, ditambah dengan kawasan Sierra Madre untuk Lautan Pasifik dalam trajektori tersebut."[2]

Semasa Perang Dunia II di Balete Pass di Nueva Vizcaya, Jepun yang berundur di bawah Jeneral Tomoyuki Yamashita menggali dan bertahan selama tiga bulan terhadap pasukan Amerika dan Filipina yang akhirnya menghalau mereka; lulus kini dipanggil Dalton Pass sebagai penghormatan kepada Jenderal Dalton, AS, yang terbunuh dalam pertempuran.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Topografi Luzon Utara menunjukkan Lembah Cagayan

Lembah Cagayan adalah kawasan besar di wilayah timur laut Luzon, yang terdiri daripada wilayah-wilayah di Cagayan, Isabela, Nueva Vizcaya, Quirino, dan kumpulan pulau Batanes. Ia bersempadan dengan barat dengan pergunungan Cordillera, ke arah timur oleh Sierra Madre, ke selatan oleh Pegunungan Caraballo, dan ke utara oleh Selat Luzon.

Rantau ini mengandungi dua wilayah daratan, Quirino dan Nueva Vizcaya, yang mempunyai pegunungan yang tebal dan sangat berhutan. Nueva Vizcaya adalah sisa wilayah selatan yang dicipta ketika WlaayahCagayan dibagi dua pada tahun 1839. Mereka beragam secara etnik dan bahasa, dengan substrat Agta, Negrito yang pengumpul makanan tanpa tempat tinggal yang tetap, yang dilapisi oleh Ilongot dan yang lainnya dalam beberapa puak, yang sebahagian daripadanya adalah pemburu kepala yang sengit (mereka telah melepaskan amalan ini), dengan elemen terakhir yang paling ramai penduduknya ialah Ilocano, yang diikuti oleh Ibanag.

Ia terdiri daripada wilayah:

  • Batanes
  • Cagayan
  • Isabela
  • Nueva Vizcaya
  • Quirino

Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cagayan Valley Diarkibkan 2013-05-11 di Wayback Machine, Department of Tourism - Region 2, retrieved 06-21-2012
  2. ^ Descripcion del Valle de Cagayan, 1897, Jose Burgues

Pautan luar[sunting | sunting sumber]