Lincoln's Inn

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Koordinat: 51°31′01.65″N 00°06′52.48″W / 51.5171250°N 0.1145778°W / 51.5171250; -0.1145778

Jata Lincoln's Inn
Perpustakaan (kiri) dan bilik Bencher (kanan)
Pintu masuk Lorong Chancery

The Honourable Society of Lincoln's Inn adalah satu dari empat Inns of Court di London di mana peguambela dari England and Wales belong dan di mana mereka called to the Bar. Tiga yang lainnya adalah Middle Temple, Inner Temple dan Gray's Inn. Lincoln's Inn dapat dikesankan rekod rasminya seawal 1422; meskipun, menurut tradisi, tiada mana pada Inns tersebut dikatakan yang tertua dari yang keempat-empat mereka.

Gambaran keseluruhan[sunting | sunting sumber]

The Honourable Society of Lincoln's Inn dikatakan telah mengambil namanya dari Henry de Lacy, Earl ke-3 dari Lincoln yang meninggal dunia pada 1311. Rumah besar sendirinya adalah sedikit di timur Holborn dan dia dihargai dengan penaung Society. Meskipun, asal-usul nama ini dapat secara mudah berasal dari Robert de Chesney Biskop dari Lincoln yang memperolehi 'old Temple' pada tapak Bangunan-bangunan Southampton kini pada 1161, dia adalah canselor raja dan dari peranan itu nama Chancery Lane menurun. Walaupun tiga Inns of court lain adalah antikuiti yang berbandingan, dengan berpunca dari asal-usul yang tidak pasti pada abad keempatbelas, Lincoln's Inn dapat mendakwa rekod extant tertua, the Black Books, yang merakamkan aktiviti-aktiviti prinsipnya dari 1422 ke hari ini. Pencatatan pertama secara terang menyatakan "Buku Inn of Lincolnsin". Mungkin adanya suatu penjelasan yang lebih membosankan, bound up dengan asal-usul of the more or less informal associations of masters and apprentices of the law who settled around Holborn from the late 12th Century and the Inns of Chancery, especially Thavies Inn of which Lincoln's was the patron.

Ciri-ciri kini Lincoln's Inn dimiliki kebanyakn pada nyatanya bahawa lingkungan dan bangunan - Dewal zaman pertengahan dan Gateway bersempadan dengan Chancery Lane, New Square yang berabad ketujuhbelas di tengah-tengah, dan Dewan Megah dan Perpustakaan gothik zaman Victoria yang mengagumkan di sebelah Lincoln's Inn Fields - kekal hampir tidak diruntah Blitz. Amat ketaranya mereka, bangunan-bangunan ini meskipun bukan hanya tarikan pelancong seni bina dan bersejarah tetapi memberikan rumah profesional untuk pengamalan bar dan banyak kemudahan pendidikan untuk latihan para pelajar. Ia menemukan keperluan pada mereka yang perlu bahawa Inn wujud dan pada mana ia membelanjakan pada sebahagian besar daripada sumbernya.

Ia berhampiran Holborn, di London Borough of Camden, hanya di sempadan dengan City of London dan City of Westminster, berhampiran Mahkamah Diraja Keadilan. The Inn terletaknya di utara the Strand (dan dua Temple) dan di selatan High Holborn (dan Gray's Inn); Chancery Lane menjadi stesen tiub terdekat.

Seni bina[sunting | sunting sumber]

Sebuah bangunan di Lincoln's Inn.

The Inn terdahulunya menduduki tapak dari seawal-awalnya 1442, memajakkannya dari Biskop dari Chichester dan freeholdnya telah diperolehkan pada 1580. Struktur-struktur kekal terlama di Inn adalah Gatehouse di Chancery Lane (1518 dan kemudian dihias semula) dan Old Hall (1489-92) menggantikan dewan episcopal. Alang bumbung Old Hall telah terkenal sebagai tulen tetapi telah disembunyi oleh suatu siling plaster zaman Georgian, telah ditemukan semula apabila Hall dibina semula menggunakan bahan-bahan yang ada pada 1924-28. Kumpulan Chambers barat dari Old Hall adalah dari sekitar 1535, yang bilangannya 16, 18, 19 dan 20 Old Buildings dan 12 dan 13 New Square yang mereka bukannya sebahagian dari yang terdahulunya.

The New Chapel menggantikan yang terdahulunya dan ditahbiskan pada 1623 dengan John Donne membacakan alamat - dia telah dinaik pangkat dari Inn Preacher ke Dean of St Paul's. Ia dinaikkan ke atas sebuah Undercroft yang luar biasa tetapi mungkin suatu replikasi ciri gereja kecil 'Chichester'; gereja kecil episcopal dan conventual mempunyai reka bentuk ini. Gereja kecil telah diperluaskan ke arah barat oleh suatu teluk dan juga menambahkan anjung pintu masuk dan tangga, oleh Edmund Becket Denison (Lord Grimthorpe, Treasurer 1876) pada 1881-83, telah didirikan di tapak Vice-Chancellor's Court yang telah ditempatkan semula ke the Strand. Denison juga membuatkan mekanisme untuk jam di Great Hall.

The New Chapel mengandungi jata pembangku yang berkhidmat sebagai bendahari dari 1680 selanjutnya. Di kalangan yang mereka jata dicirikan di tingkap gereja kecil adalah Lucas Astrey, bendahari pertama pada 1680; John Greene, perakam bandaraya London, dan bendahari pada 1692; William Fellowes, treasurer in 1718; Dudley Ryder, yang berkhidmat pada 1735; Levett Blackborne[1], bendahari pada 1773; dan John Coxe, 1775, yang meninggalkan pengutipan buku besarnya di Lincoln's Inn, dan yang diantarakan di bawah Chapel.[2]

New Square (atau Serle Court) telah dicipta pada 1689-93 sebagai suatu perkembangan swasta dengan suatu perkaitan rasmi dengan Inn dan kini secara penuh digubahkan sebahagian darinya, walaupun sebilangan Chambers mempunyai pemegangan Freehold 'melayang'.

Stone Buildings direka bentuk oleh Sir Robert Taylor sebagai sebahagian dari suatu skema yang lebih agung yang tidak pernah ditunaikan. Niatnya adalah untuk memasuki sebuah Hall baru dan juga Chambers dan sebuah perpustakaan baru (di No2). Skema juga termasuk penginapan untuk pejabat Six Clerks dari Chancery di lingkungan Chancery Lane (No 9-11) mereka ditempatkan semula ke RCJ pada 1885 dan hari ini No 10 adalah rumah pada Inns of Court dan City Yeomanry. Projek Taylor telah ditinggalkan tidak dilengkapkan pada 1785, No 3-6 dari belah barat, tetapi tekah diselesaikan secara simpatetik satu abad awal.

The Great Hall, Council Rooms untuk Pembangku dan Perpustakaan baru adalah oleh arkitek bapa dan anak, Philip (initialnya ditunjuk di hujung selatan Hall 'P.H. - 1843') dan Philip Charles Hardwick dan dibuka pada 1845. Hardwick telah ‘menyelesaikan’ lingkungan barat Stone Buildings dengan membuat salinan gaya Taylor untuk hujung selatan, No 7. Seorang lagi arkitek masyhur, Sir George Gilbert Scott, memanjangkan Perpustakaan dengan tiga teluk menghadap timur pada 1871-72 dan juga menggunakan gaya untuk penggantian blok Chambers at 8, 9 dan 10 Old Square, berhadapan pada 1878, diselesaikan oleh anak lelakinya George Oldrid Scott.

Hiasan semula umum pada Bangunan Senarai adalah semua yang Pembangku boleh lakukan hari ini, selepas sesetengah kontroversi pada pertengahan 1970an untuk mencipta lingkungan Chambers di North Garden di sepanjang perimeter utara dan barat Inn. Air Pancut di New Square adalah suatu gambaran berperingatan untuk menandakan Queen's Golden Jubilee pada 2002. Meskipun, Hardwick Great Hall telah tertakluk pada suatu pembaharuan struktur utama diselesaikan pada 2006, dengan memasuki sebuah Mezzanine di dapur undercroft sebuah tempat baru, diadakan pada semua ahli-ahli yang berhak dan penyewa komersial 'The Members Common Room', telah diperuntukkan. Penutup lingkungan masakan diangan adalah sebuah ciri dikekalkan dalam bar.

Keahlian[sunting | sunting sumber]

Tiga penempatan keahlian Inn adalah para pelajar, barristers dan pembangku. Penempatan terbawah, yang pada pelajar (sekali digelar "inner barrister"), adalah terbuka pada semua yang ada sifat yang baik yang memenuhi sesetengah keperluan pendidikan, yang hari ini termasuk penerimaan oleh sebuah universiti British untuk sebuah kursus sarjana. Pada memperolehi. Dengan memperolehi suatu sarjana undang-undang, melulus Bar Vocational Course, dan "menyimpan" bilangan perenggal yang diperlukan dengan makan di dewan secara bercukupan sering sewaktu waktu-waktu makan pada tahunnya, pelajar layak untuk panggilan ke Bar. The Inn memainkan suatu bahagian penting bagi menambahkan suatu latihan seorang pelajar dengan mengaturkan perdebatan, kebangkitan soalan, arahan dan latihan pada peguambelaan, dan pengalaman sebagai seorang marshal hakim. Ada juga suatu sistem penajaan di mana barrister mengamal memberikan bantuan pada para pelajar pada suatu asas individu. Dipanggil ke Bar dilakukan oleh Bendaharaan the Inn pada salah satu lima hari panggilan pada tahun itu. Pelajar itu kemudian menjadi seorang barrister, atau, seperti ia sekali digelar, suatu barrister bahagian luaran atau "mengujarkan". Dengan menarik ahli-ahli baru apda kaliber tertinggi, the Inn memperuntukkan kesarjanaan, bursaries, anugerah dan hadiah bernilai melebihi £1.1 juta ($2 juta).

Ahli dan Pembangku Masyhur[sunting | sunting sumber]

Nama-nama dalam undang-undang biasanya dicirikan di kalangan pembangku dan ahli-ahlinya, seperti Sir Matthew Hale dan Lord Mansfield, Ketua Keadilan Bangku Raja pada abad ketujuhbelas dan kelapanbelas atau, lebih kini, Lord Denning, tetapi ia juga dikhidmatkan sebagai tempat latihan untuk mereka yang pencapaian adalah dalam bidang-bidang lain. Lima belas Perdana Menteri, dari William Pitt ke Tony Blair, telah menjadi pembangku. Pada sekitar 1979, sebuah potret beberapa ahli-ahli Inn, termasuk Margaret Thatcher dan Lord Hailsham, yang pada waktu itu tiapnya memegang salah satu pejabat hebat negara atau pejabat kehakiman tinggi, telah ditugaskan dan berada di pameran di Inn. Nama-nama pengarang buku novel Charles Reade, Charles Kingsley, Wilkie Collins, Rider Haggard, dan John Galsworthy kesemuanya ditemukan dalam rekod keahlian. Penyajak dan pengkhutbah John Donne adalah Pengkhutbah ke the Society dan meletakkan batu yayasan gereja kecil ini, yang dibina pada 1623. Thomas More, pengarang, sarjana humanisme dan negarawan, telah diakui seorang pelajar pada 1496 dan kemudian menjadi seorang pembangku Inn.[1]

Negarawan, ahli politik dan pegawai perundangan[sunting | sunting sumber]

Hakim[sunting | sunting sumber]

Peguam[sunting | sunting sumber]

Juri dan Sarjana[sunting | sunting sumber]

  • Geoffrey Cheshire, pengarang berpengaruh pada undang-undang antarabangsa dan undang-undang real property
  • William Hearn, Dean of the University of Melbourne Law School pertama
  • Mohammad Fiaz Hussain, seorang peguam antarabangsa yang memainkan peranan berpusant pada pembalikmudaan Islam Pakistan
  • William Noy, ahli juri British abad ke-17

Civilians[sunting | sunting sumber]

Pengarang, Penyajak dan Ahli Falsafah[sunting | sunting sumber]

Lain[sunting | sunting sumber]

Perpustakaan Lincoln[sunting | sunting sumber]

Bahagian timur Perpustakaan

Perpustakaan Lincoln's Inn adalah suatu penubuhan yang purba - ia pertama kali disebutkan dalam rekod Inn's pada 1471. Perpustakaan ini memegang sekurang-kurangnya 150,000 jilid, terasnya yang mana adalah suatu lingkungan komprehensif bahan-bahan Inggeris untuk pengamal dan pelajar bar termasuk pengumpulan penting pada buku dan manuskrip jarang; sudah tentunya berkaitan dengan undang-undang. Yang terpentingnya adalah Manuskrip Hale. Mereka mendapatkan nama mereka dari Sir Matthew Hale, Ketua Keadilan pada Bangku Raja dan purbawan besat, yang mewasiatkan kutipan peribadi besarnya sewaktu kematiannya pada 1676. Kutipan ini termasuk kebanyakan pada 63 manuskrip zaman pertengahan Perpustakaan.

bangunan perpustakaan kini berdiri di hujung utara Dewan Megah. Ia dicapai oleh tangga yang juga memimpin ke Benchers' Rooms; dan di bawah mereka adalah pejabat-pejabat Inn. Struktur-struktur ini dibina pada waktu yang sama dengan Dewan Agung, pada 1843-45, walaupun perpustakaan telah diperkembangkan hala timur pada 1872, dengan reka bentuk Sir George Gilbert Scott, R.A. Sebelum bangunan kini telah didirikan, perpustakaan telah berada di No.2 Stone Buildings; dan sebelum 1787 telah adanya sebuah perpustakaan berhampiran dengan Old Hall. Sebagai sebuah kutipan buku-buku, perpustakaan berada dalam kemunculan berlanjutan melebihi lima abad. Tamabahan pada laporan undang-undang, statut, buku teks undang-undang dan semua bahan biasa pada perpustakaan undang-undang bertugas, ada banyak buku lain pada selingkungan tajuk, termasuk topografi, rekod-rekod tempatan, pendaftaran kariah dan benyak cabang-cabang sastera.

Sebahagian dari sebuah kutipan cemerlang pada perjanjian undang-undang Inggeris dan kutipan bluas pada undang-undang awam dan benua, Perpustakaan mempunyai sebuah kutipan besar pada risalah dan saluran, melebihi dua ribu pada mana bertarikh sebelum pamphlets 1700, dan yang mengandungi bahan kegemaran pada banyak selain dari sejarawan undang-undang.

Perpustakaan ini juga memegang suatu kutipan luas pada legislasi Komanwel dan laporan-laporan undang-undang (walaupun secara relatif sedikit buku teks dan jurnal). Polisi pemerolehan kini Perpustakaan adalah untuk berfokus utamanya pada Australia dan New Zealand, Malaysia, Singapura dan Pasifik, dan Afrika, dengan Perpustakaan Inner Temple secara asas bertanggungjawab untuk Kanada, Hong Kong, India, Pakistan dan pulau-pulau Caribbean, walaupun Perpustakaan memegang sesetengah bahan dari bidang kuasa itu.

Perpustakaan memegang hampir-hampir muatan keseluruhan semua laporan dan perdebatan Parlimen dari 1801. Pengecualian utama adalah perdebatan Jawatankuasa Tetap Dewan Rakyat (diterbit secara terasing dari Hansard utama) yang, selain daripada untuk suatu pilihan kecil untuk sesi 1954-55 hingga ke 1971-72, telah dipegang hanya dari 1983-84.

Pengkhutbah Lincoln's Inn[sunting | sunting sumber]

Pejabat Pengkhutbah Lincoln's Inn atau Preacher to Lincoln's Inn adalah sebuah pejabat pepaderiaan di Church of England.[2] Diarkibkan 2007-03-15 di Wayback Machine Past incumbents include:

Galeri[sunting | sunting sumber]

Pertubuhan lain berasaskan di Inn[sunting | sunting sumber]

68 Signal Squadron adalah sebuah unit British Army dari Royal Corps of Signals. Ia dioperasikan dari dua lokasi: sebuah rumah bandar di Lincoln's Inn, Central London, dan (sekitar tiga puluh kilometer) sebuah premis yang lebih gaya barack di Whipps Cross, Leytonstone di East London. Ia bercantum dengan 71 (Yeomanry) Signal Regiment (Sukarellawan).

Nota[sunting | sunting sumber]

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]