Pergi ke kandungan

Lotong kelabu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Lotong kelabu
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
T. cristatus
Nama binomial
Trachypithecus cristatus
Raffles, 1821
Subspesies
  • T. c. cristatus
  • T. c. selangorensis
Taburang Lotong Kelabu
Sinonim

Presbytis cristata

Lotong kelabu (nama saintifik: Trachypithecus cristatus)[2] ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia dan Sumatera, Indonesia.[3]

Taburan[sunting | sunting sumber]

Monyet Kelabu boleh didapati di Semenanjung Malaysia, Sumatera dan Borneo.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Monyet Kelabu adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Monyet Kelabu adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Monyet Kelabu terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Monyet Kelabu berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Monyet Kelabu akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nijman, V. & Meijaard, E. (2008). Trachypithecus cristatus. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 4 Januari 2009.
  2. ^ Groves, Colin (16 November 2005). Wilson, D. E., dan Reeder, D. M. (ed.) (penyunting). Mammal Species of the World (ed. ke-3). Percetakan Universiti Johns Hopkins. m/s. 176. ISBN 0-801-88221-4.CS1 maint: multiple names: editors list (link) CS1 maint: extra text: editors list (link)
  3. ^ NILAI-NILAI MURNI DALAM SISTEM KEKELUARGAAN LUTONG KELABU (Trachypithecus cristatus)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]