Lumba-lumba kelabu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Lumba-lumba Kelabu[1]
Risso's dolphin.jpg
Risso's dolphin size.svg
Perbandingan saiz mengikut purata manusia
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik s
Templat taksonomi tidak menentukan induk (baiki): Grampus griseus
Nama binomial
Grampus griseus
(G. Cuvier, 1812)
Grampus griseus distribution.png
Julat Dolfin Kelabu

Lumba-lumba kelabu atau dolfin Kelabu (bahasa Inggeris: Risso's Dolphin/Grey Dolphin) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Grampus griseus.[3]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Dolfin Kelabu boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Dolfin Kelabu adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Dolfin Kelabu adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Dolfin Kelabu terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Dolfin Kelabu berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Dolfin Kelabu akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Dolfin Kelabu merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Mead, James G. dan Robert L. Brownell, Jr (16 November 2005). Wilson, D. E., dan Reeder, D. M. (ed) (penyunting). Mammal Species of the World (Spesies Mamalia di Dunia) (ed. ke-3). Percetakan Universiti Johns Hopkins. m/s. 723–743. ISBN 0-801-88221-4.CS1 maint: multiple names: editors list (link) CS1 maint: extra text: editors list (link)
  2. ^ Taylor, B.L., Baird, R., Barlow, J., Dawson, S.M., Ford, J., Mead, J.G., Notarbartolo di Sciara, G., Wade, P. & Pitman, R.L. (2008). Grampus griseus. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 7 Oktober 2008.
  3. ^ "JABATAN HIDUPAN LIAR SABAH" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2011-11-11. Dicapai pada 2013-01-10.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai mamalia
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z