Méchoui

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Penyediaan Méchoui

Dalam masakan Afrika Utara, Méchoui ( مشوي, Mashwe ) adalah bebiri atau anak bebiri yang dibakar bercucuk pada barbeku. Perkataan itu berasal dari bahasa Arab šawa, [1] yang bermaksud "panggang". Hidangan ini sangat popular di Afrika Utara.

Di Algeria dan Maghribi, istilah méchoui "merujuk kepada cara memasak seekor bebiri yang dimasak secara seekor pada pencucuk".

Di Tunisia, bagaimanapun, ia terpakai kepada mana-mana daging atau ikan yang dibakar dengan bara.

Persembahan[sunting | sunting sumber]

Méchoui adalah hidangan yang dihidangkan pada awal sajian, sebagai sebahagian daripada jamuan atau diffa. Dengan jari tangan kanan, tuan rumah mengambil kepingan daging panggang dan menawarkannya kepada tetamu. Secara tradisinya, tiada peralatan makan yang digunakan untuk menghidang mechoui, kerana, disebabkan memasak daging yang perlahan, daging melerai dengan mudah.

Penduduk nomad akan membela sebilangan kecil anak bebiri jantan khusus untuk mechoui, sebagai tambahan kawanan utama mereka yang sering terdiri daripada beberapa ribu ekor bebiri, dan memberi mereka makan cheih, satu spesies mugwort liar yang memberikan anak bebiri sebagai satu ciri khas.

Penyediaan[sunting | sunting sumber]

Selepas menyembelih dan melapah bebiri muda, semua organ rongga perut dikeluarkan, kecuali buah pinggang. Rongga ini dijahit selepas ditaburi dengan rempah-rempah, terutamanya ras el hanout. Anak bebiri itu kemudan dicucuk pada sebatang dahan pokok dan dimasak di sebelah timbunan bara. Ia kemudian diputar perlahan-lahan untuk memastikan dimasak sama rata.

Bebiri yang telah disediakan dengan rempah tidak diletakkan terus di atas bara, kerana lemak boleh melebur lalu menyala dan menghanguskan daging bahagian luar. Proses memasak dimulakan perlahan-lahan, sehingga bahagian dalamanya masak sama dengan luar. Semasa memasak, daging disapu dengan mentega cair atau minyak, untuk menjadikannya rangup. Secara beransur-ansur, bebiri itu dibawa dekat dengan bara panas, sehingga daging mengambil warna ambar. Masa memasak berbeza-beza mengikut berat haiwan, biasanya sekitar suku jam untuk setiap kilogram.

Variasi serantau[sunting | sunting sumber]

Mechoui disiapkan, terutamanya di Maghribi, dengan menggali lubang menegak, atau dengan membina ketuhar tanah, berdiameter 0.8 hingga 1 meter dan sedalam 1.5 hingga 2 meter. Kayu disusun dalam rongga dan dibakar selama lima atau enam jam. Apabila tanah keliling lubang berasap dan kayu berubah menjadi bara dan abu, kebanyakannya dikeluarkan untuk mengelakkan suar. Bebiri yang disiapkan diletak ke dalam ketuhar secara menegak dan ditutup dengan penutup yang dilapisi dengan tanah liat, lumpur, atau pasir basah, ditutup seboleh mungkin. Proses memasak berlangsung empat hingga lima jam. Apabila bebiri itu siap, penutup yang keras dipecahkan untuk mengeluarkan bebiri dari ketuhar.

Menghidang[sunting | sunting sumber]

Secara tradisinya, méchoui dihidangkan dengan jintan putih dan garam di atas pinggan. Tukang makan akan menabur garam dan jintan putih untuk memberi rasa kepada bebiri sebelum dimakan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]