Maktab Rendah Sains MARA

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari MRSM)
Lompat ke: pandu arah, cari
Logo MRSM

Maktab Rendah Sains MARA atau MRSM merupakan sejenis sekolah berasrama penuh yang dibina oleh Majlis Amanah Rakyat (MARA) hampir di setiap negeri di Malaysia. Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) telah ditubuhkan di bawah Akta Majlis Amanah Rakyat Bil. 20 Tahun 1966 sebagai satu usaha untuk mencapai matlamat MARA dalam bidang latihan dan pendidikan. MARA merupakan badan berkanun mempunyai sistem kewangan yang tersendiri bagi membantu menjayakan pendidikan dan pembangunan usahawan di kalangan Bumiputera.

Bemula tahun 2002, nisbah pelajar bumiputera dan bukan bumiputera di MRSM adalah 90% bumiputera dan 10% bukan bumiputera. Walaubagaimanapun, hanya MRSM tertentu sahaja mempunyai pelajar bumiputera dan bukan bumiputera. MRSM PKP dan MRSM Ulul Albab hanya mempunyai pelajar bumiputera sahaja.

Penukaran ke MRSM lain[sunting | sunting sumber]

Pelajar MRSM Menengah Rendah boleh bertukar ke MRSM lain semasa mereka di Menengah Atas selepas menduduki PT3 dan Ujian Kecenderungan Kemasukan Ke MRSM (UKKM) di akhir Tingkatan 3. Mereka boleh memilih samada untuk kekal di MRSM lama, ataupun berpindah ke MRSM baru, samada MRSM PKP ataupun MRSM bukan PKP.

Walau bagaimanapun, hal ini hanya tertakluk pada pelajar MRSM Aliran Biasa dan tidak tertakluk pada pelajar MRSM IGCSE, MRSM Ulul Albab, MRSM IB MYP dan MRSM Teknikal. Oleh itu, para pelajar boleh memilih untuk belajar di MRSM yang menawarkan pilihan tersebut.

Program Fast Track Pelajar MRSM[sunting | sunting sumber]

Pelajar MRSM juga mempunyai Program Fast Track bagi pelajar Tingkatan 5 yang mempunyai keputusan yang cemerlang bagi Peperiksaan Percubaan SPM MRSM. Dahulunya, ia dikenali sebagai Skim Pelajar Cemerlang (SPC). Kini, ianya dikenali sebagai Program Pembangunan Profesional Mara (PPPM). Program ini akan ditaja oleh pihak MARA sepanjang tempoh pengajian dan ia merangkumi beberapa bidang untuk melanjutkan pelajaran dalam dan luar negara. Para pelajar akan memulakan pengajian seawal Januari tahun berikutnya dan ini merupakan program yang tidak terdapat di sekolah atau institut selain daripada MRSM.

Selain itu, pelajar Tingkatan 5 juga mempunyai Program Biasiswa Perdana-UWC dan Mara-American Degree Preparatory Program (MADPP) untuk melanjutkan pengajian tertiari di luar negara selepas menamatkan SPM.

Bagi pelajar MRSM-IGCSE, mereka mempunyai kelebihan untuk mengambil peperiksaan IGCSE di akhir Tingkatan 4 dan peperiksaan SPM ketika di Tingkatan 5. Sijil IGCSE boleh digunakan untuk melanjutkan pelajaran di peringkat lebih tinggi seperti A level di United Kingdom atas tajaan sendiri.

Program Khas Pendidikan MRSM[sunting | sunting sumber]

Program Khas Pendidikan (PKP) merupakan program yang disediakan oleh MRSM Bitara yang telah diiktiraf menghasilkan pelajar yang cemerlang melalui peperiksaan awam dan penglibatan aktif dalam kokurikulum di samping merupakan antara maktab terawal. MRSM Bitara dianggap sebagai maktab paling unggul dalam kalangan sekolah di Malaysia, walaupun maktab lain masih berpeluang menyainginya.

Kebanyakan pelajar yang dipilih untuk kemasukan ke MRSM Bitara biasanya merupakan pelajar yang memperoleh 8A atau 9A dalam Penilaian Menengah Rendah dan 5A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah di samping mendapat keputusan yang cemerlang dalam Ujian Kecenderungan Kemasukan Ke MRSM (UKKM) dan aktif dalam bidang kokurikulum. Bagi pelajar yang mengambil PT3, kelayakan minimum ke MRSM PKP adalah 6A 4B. Selain itu, terdapat faktor-faktor lain yang menentukan ciri-ciri pengambilan pelajar ke sesebuah MRSM Bitara seperti taraf hidup, penduduk luar bandar, dan anak kakitangan MARA.

MRSM PKP yang pertama adalah MRSM Kulim pada tahun 1988 melibatkan pengambilan pelajar Tingkatan 4 sesi pengajian 1988/1989. MRSM Kulim menamatkan PKP pada tahun 1991 dan ia dipindahkan ke MRSM Taiping pada tahun 1991. Ini diikuti oleh MRSM Pengkalan Chepa pada tahun 1995, MRSM Tun Ghafar Baba pada tahun 1996, MRSM Pontian(2010), MRSM Langkawi(2010) dan MRSM Kuantan(2010). MRSM Langkawi pernah menjadi MRSM PKP pada tahun 2001, ditarik barik status PKP pada tahun 2007 sebelum diberikan semula status PKP pada tahun 2010.

MRSM Bitara yang terlibat dalam PKP ialah MRSM Pengkalan Chepa, MRSM Tun Ghaffar Baba, MRSM Taiping, MRSM Pontian, MRSM Langkawi, dan MRSM Kuantan. Daripada jumlah itu, 2 MRSM PKP melaksanakan program IGCSE iaitu MRSM Langkawi dan MRSM Kuantan. [1] [2] Senarai MRSM PKP adalah seperti berikut:

 • MRSM Taiping
 • MRSM Pengkalan Chepa
 • MRSM Tun Ghafar Baba
 • MRSM Langkawi-PKP IGCSE
 • MRSM Kuantan-PKP IGCSE
 • MRSM Pontian-PKP IB MYP

MRSM PKP (Taiping,TGB,Pengkalan Chepa) yang hanya mempunyai Tingkatan 4 dan 5 terdiri daripada pelajar MRSM lama dan pelajar sekolah kementerian. Mereka dipilih berdasarkan keputusan PT3 dan UKKM yang dijalankan bagi pelajar MRSM lama dan pelajar sekolah kementerian. MRSM PKP hanya menempatkan pelajar bumiputera sahaja, tidak seperti MRSM lain yang turut mempunyai bangsa lain. Sebelum menerima status MRSM PKP, MRSM Taiping, TGB dan Pengkalan Chepa mempunyai pelajar Menengah Rendah dan Menengah Atas.

Terdapat juga MRSM PKP yang mengambil Tingkatan 1 iaitu MRSM Langkawi, Kuantan dan Pontian.

Kekeliruan MRSM Bitara dan MRSM PKP[sunting | sunting sumber]

Terdapat pelbagai kekeliruan berhubung status MRSM Bitara dan MRSM PKP. Antaranya:

 • MRSM bitara seperti Tun Ghafar Baba, Taiping dan Pengkalan Chepa. Untuk memperoleh taraf Bitara, sekolah tersebut perlu berada dalam kedudukan 3 sekolah terbaik SPM untuk MRSM selama 3 tahun berturut-turut.
 • Bitara = Program Khas Pendidikan Tingkatan 4 dan 5 sahaja
 • Bitara ada 6(TGB, taiping, pontian, kuantan, pengkalan chepa, langkawi)
 • MRSM Bitara=TGB , Taiping and Pengkalan Chepa . PKP=Kuantan , Langkawi , Pontian , TGB , Taiping and Pengkalan Chepa . Bitara= MRSM yang hanya ada Tingkatan 4 and 5 sahaja and PKP adalah MRSM yang mendapat "top 5 SPM" bagi setiap tahun. 

Maksud sebenar MRSM Bitara dan MRSM PKP(Program Khas Pendidikan)[sunting | sunting sumber]

Bahagian Pendidikan dan Latihan (Menengah).MARA (BPLM) telah melakukan inovasi dalam sistem pendidikan MRSM di samping mengambil input yang diperkenalkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Antara inovasi yang diperkenalkan oleh BPM dalam sistem pendidikan MRSM ialah dengan mengambil dan mengadaptasi model pendidikan pintar cerdas (gifted) iaitu Schoolwide Enrichment Model (SEM) yang diperkenalkan oleh Joseph Renzulli (1988) supaya selari dengan keperluan sistem pendidikan Malaysia yang bersandarkan Falsafah Pendidikan Negara. (Prospektus MRSM/ Kolej MARA, 2000 dan MARA, 2001).

MRSM yang menjalankan program SEM dikenali sebagai MRSM BITARA atau MRSM PKP yang menjalankan Program Khas Pendidikan. Hal ini sekali gus menjadikan MRSM lain yang terdapat dalam sistem pendidikan MARA dikenali sebagai MRSM Bukan BITARA (MRSM BB). Pengenalan konsep MRSM BITARA merupakan satu gerak usaha yang strategi untuk mempertingkat keberkesanan dan produktiviti MRSM sebagai pusat pembangunan insan dan sumber manusia Bumiputera yang “unggul” serta “terbeza” (Prospektus MRSM/ Kolej MARA, 2000).

MRSM yang terpilih menjadi MRSM BITARA/PKP ialah:

 • Tun Ghafar Baba
 • Taiping
 • Pengkalan Chepa
 • Langkawi
 • Pontian
 • Kuantan

Pilihan aliran MRSM[sunting | sunting sumber]

Terdapat 6 pilihan aliran MRSM iaitu MRSM Biasa (MRSM PKP dan MRSM bukan PKP), MRSM Ulul Albab, MRSM IGCSE, MRSM IB MYP, MRSM Teknikal dan MRSM Sains Keusahawanan.

Pelajar yang memohon ke Tingkatan 1 boleh memilih MRSM Biasa (MRSM PKP dan MRSM bukan PKP), MRSM IGCSE, MRSM Ulul Albab, MRSM IB MYP, MRSM Teknikal.

Pelajar yang memohon ke Tingkatan 4 boleh memilih MRSM Biasa (MRSM PKP dan MRSM bukan PKP), MRSM Teknikal dan MRSM Sains Keusahawanan sahaja. Pelajar hanya boleh mengambil jurusan sains tulen,sains teknikal dan sains keusawanan sahaja.

MRSM Biasa[sunting | sunting sumber]

Program ini melaksanakan Sistem Pendidikan MRSM (SPMRSM).

Mereka akan mengambil PT3 (Tingkatan 3) dan SPM (Tingkatan 5).

MRSM IGCSE[sunting | sunting sumber]

Transformasi pendidikan yang dicetuskan MARA The Way Forward mencabar MRSM untuk melahirkan pelajar yang global, cemerlang dan kompetitif (GEC) khususnya untuk membantu Negara menjayakan Model Ekonomi Baru (MEB). Oleh itu MRSM berhasrat menghasilkan modal insan yang memenuhi keperluan pasaran pekerjaan bertaraf dunia.

Justeru program dwisijil diperkenalkan sebagai wacana untuk memenuhi keperluan local dan global denga mementingkan keperluan Bahasa Inggeris sebagai bahasa antarabangsa. Program dwisijil ialah program gabungan kurikulum kebangsaan dan kurikulum International General Certificate of Secondary Education atau lebih dikenali sebagai IGCSE

IGCSE diperkenalkan untuk menambah nilai (value-add) system pendidikan MRSM sedia ada. Hasratnya supaya pelajar MRSM should learn and go beyond SPM. Tambahan pula sijil IGCSE merupakan kelayakan peperiksaan yang berprofil tinggi dan bereputasi cemerlang serta diiktiraf di kebanyakan university pada peringkat antarabangsa. Pelajar akan mengambil dua peperiksaan :SPM (Tingkatan 5) dan IGCSE (Tingkatan 4). Selain itu, mereka juga akan mengambil PT3 (Tingkatan 3) dan Cambridge Checkpoint (Tingkatan 2)

 1. Cambridge Checkpoint (Tingkatan 2)
 2. PT3 (Tingkatan 3)
 3. IGCSE (Tingkatan 4)
 4. SPM (Tingkatan 5)

Pelajar akan mengikuti pembelajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris serta dapat menyambung ke pringkat tertiari dengan lebih cepat kerana pelajar akan menduduki IGCSE pada bulan November tingkatan empat.

MRSM Ulul Albab[sunting | sunting sumber]

Program Ulul Albab merupakan satu program pendidikan integrasi antara program pendidikan sedia ada (Sains Tulen) dengan program aliran agama termasuk tahfiz Al-Quran. Program pendidikan MRSM Ulul Albab ini akan melahirkan ahli professional, teknokrat, usahawan dan mempunyai kemahiran dalam bidang keagamaan berlandaskan Al-Quran dan Al-Sunnah sebagai generasi Ulul Albab.Sebagai tambahan, sistem pendidikan MRSM Program Ulul Albab ini merangkumi Pengajian Al-Quran (Hafazan), Bahasa Arab dan bahasa-bahasa lain seperti Bahasa Mandarin dan Bahasa Jepun selain subjek teras seperti yang sedia ada di MRSM.

Program ini adalah hasil cetusan idea bekas Pengerusi MARA sendiri iaitu Y.B. Dato’ Seri Idris bin Jusoh dalam usaha memberi inovasi dan menerajui system pendidikan Negara. Sehubungan dengan itu, MRSM Kepala Batas telah dipilih sebagai MRSM yang ketiga selepas MRSM Kota Putra dan MRSM Gemencheh untuk melaksanakan program tersebut. Objektif utama pelaksanaan program ini adalah untuk melahirkan generasi Ulul Albab yang beriman, bertaqwa, berilmu, berakhlak mulia, berketrampilan, bertanggungjawab dan berbakti kepada agama, bangsa dan Negara. Bagi merealisasikan program Ulul Albab dalam sistem pendidikan MARA, aspek multilingual diutamakan dengan menjadikan Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab sebagai teras dan bahasa-bahasa antarabangsa seperti Bahasa Jepun, Bahasa Mandarin dan lain-lain juga ditawarkan sebagai subjek pilihan.

Semua pelajar diberi tempoh selama 3 tahun untuk khatam hafazan 30 juzu

Di samping itu, mereka akan mengambil PT3 (Tingkatan 3) dan SPM (Tingkatan 5) dan juga sijil tahfiz Malaysia yang dikeluarkan oleh JAKIM sepanjang mereka berada di MRSM Ulul Albab.

MRSM Teknikal[sunting | sunting sumber]

Dalam bengkel Rancangan Malaysia ke-11(MARA), satu daripada inisiatif yang dicadangkan ialah supaya MARA mengambil langkah memperkenalkan subjek teknikal di MRSM. Sehubungan dengan itu, Bahagian Pendidikan Menengah MARA (BPM) menyediakan satu kurikulum teknikal yang selari dengan program pendidikan menengah yang berkualiti kepada pelajar MRSM. Dalam usaha untuk merealisasikan program ini, MRSM Bentong telah dipilih sebagai MRSM Teknikal pertama. MRSM Bentong akan dijadikan Pusat Pembelajaran Teknikal dan Robotik MRSM dengan mengaplikasikan modul Sains Kejuruteraan seawal Tingkatan 1 di samping penggunakan peralatan makmal yang canggih.

Kurikulum

Kurikulum asas Menengah rendah dan menengah atas seperti MRSM lain, cuma terdapat tambahan subjek bagi MRSM Teknikal :

i. Menengah Rendah : Sains Kejuruteraan

Modul pengajiannya lebih kepada penerokaan teknikal dari segi minat, asas kemahiran, kerja tangan dan budaya. Pendedahan awal pada bidang robotik, pengaturcaraan komputer dan teknikal.

ii. Menengah Atas :

a. Lukisan Kejuruteraan - diwajibkan (modul asas & autocad)

b. Kejuruteraan Elektrikal & Elektronik atau Kejuruteraan Mekanikal - Pilihan pelajar.

iii. Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar bagi subjek teknikal, sains dan matematik.

iv. Pelajar juga dikehendaki untuk menguasai satu bahasa asing. (Pilihan bahasa bergantung kepada tenaga pengajar).

MRSM IB MYP[sunting | sunting sumber]

SPMRSM MYP adalah sistem pendidikan MRSM yang menawarkan Program Pertengahan Tahun disediakan oleh Pendidikan Baccalaureate Antarabangsa (IB education). SPMRSM MYP berjalan dalam program sekolah lima tahun. Middle Years Programme (MYP) menyediakan rangka kerja pembelajaran yang menggalakkan pelajar untuk menjadi kreatif, kritikal dan pemikiran yang reflektif. MYP adalah cukup fleksibel untuk menampung keperluan kurikulum luar negara atau tempatan.

MRSM Sains Keusahawanan[sunting | sunting sumber]

SPMRSM Sains Keusahawanan menerapkan elemen keusahawanan melalui subjek prinsip perakaunan dan ekonomi asas.

Senarai MRSM[sunting | sunting sumber]

Sehingga kini, terdapat 52 buah MRSM di seluruh Malaysia. 45 buah di Semenanjung manakala bakinya 7 buah MRSM di Malaysia Timur.

48 MRSM mengambil Pelajar Tingkatan 1-5 dan 3 MRSM (Taiping, TGB dan Pengkalan Chepa) mengambil Pelajar Tingkatan 4-5. 1 MRSM iaitu MRSM Imtiaz-Ketengah hanya mengambil pelajar Tingkatan 4-5 bagi program Sains Keusahawanan.

Bermula tahun 2015, tiada lagi MRSM yang mempunyai Tingkatan 1-3 sahaja berikutan pengambilan pelajar Tingkatan 4 dan 5 di kesemua MRSM berkenaan. Antara MRSM yang pernah mengambil pelajar menengah rendah sahaja adalah MRSM Gerik, MRSM Pasir Tumboh dan MRSM Kuala Klawang.

Bil Maktab Rendah Sains MARA Aliran Alamat Tahun ditubuhkan Laman web rasmi
1 MRSM Pengkalan Chepa Menengah Atas sahaja PKP Pengkalan Chepa, 16100 Kota Bharu, Kelantan 1973 http://www.mrsmpc.edu.my/index.php/en/
2 MRSM Kuantan PKP IGCSE Jalan Tok Sira, Alor Akar, 25250 Kuantan, Pahang 1974 http://www.mrsmkuantan.edu.my/
3 MRSM Kuala Terengganu Wakaf Tengah, Mengabang Telipot, 21030 Kuala Terengganu, Terengganu 1978 http://www.mrsmkt.edu.my/
4 MRSM Muar KM 10, Jalan Bakri, 84200 Muar, Johor 1980 http://www.mrsmmuar.edu.my/
5 MRSM Tun Ghaffar Baba Menengah Atas sahaja PKP Jalan Simpang Kerayong, 77000 Jasin, Melaka 1981 http://www.mj.mrsm.edu.my/
6 MRSM Balik Pulau IB myp Jalan Pondok Upeh, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang 1982 http://www.mrsmpb.edu.my
7 MRSM Taiping Menengah Atas sahaja PKP Smart MRSM Jalan Bukit Larut, 34000 Taiping, Perak 1982 http://www.mrsmtaiping.edu.my
8 MRSM Terendak Markas Infantri 3 Divisyen, Kem Terendak, 76200, Sungai Udang, Melaka 1983 http://www.mrsmterendak.edu.my
9 MRSM Beseri Batu 8 1/2, Jalan Kaki Bukit, 01000 Kangar, Perlis 1985 http://www.mrsmbeseri.edu.my
10 MRSM Kuala Berang Pejabat Pos Kuala Berang, Peti Surat 31, 21700 Kuala Berang, Terengganu 1987 http://www.mrsmkber.edu.my
11 MRSM Pasir Tumboh Desa Darulnaim, Pasir Tumboh, Kelantan 1987 http://www.mrsmptumboh.edu.my
12 MRSM Kuala Klawang IGCSE Jalan Titi, Kuala Klawang, 71600 Jelebu, Negeri Sembilan 1987 http://www.mrsmkklawang.edu.my
13 MRSM PDRM Kulim PKN Polis Hutan (PPH), KM 5, Jalan Junjung, 09000 Kulim, Kedah 1991 http://www.mrsmkulim.edu.my
14 MRSM Serting IGCSE Bandar Baru Serting, 72100 Serting, Negeri Sembilan 1993 http://www.mrsmserting.edu.my
15 MRSM Gerik Bukit Nasah, Kenayat, Peti Surat 7, 33300 Gerik, Perak 1993 http://www.mrsmgerik.edu.my
16 MRSM Kuching Jalan Sultan Tengah, Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak 1993 http://mrsmkch.edu.my
17 MRSM Muadzam Shah Pesiaran Dara, Bandar Muadzam Shah, 26700 Muadzam Shah, Pahang 1995 http://www.mrsmmzms.edu.my
18 MRSM Kota Putra Ulul Albab Jalan Bukit Keluang, 22200 Besut, Terengganu 1998 http://www.mrsmkputra.edu.my
19 MRSM Langkawi PKP IGCSE Lot PT 2146, Jalan Kisap, Mukim Kuah, 07000 Langkawi, Kedah 1999 http://www.mrsmlangkawi.edu.my
20 MRSM Lenggong Changkat Berangan, 33400 Lenggong, Perak 2001 http://www.mrsmlgg.edu.my
21 MRSM Mersing Lot 2824, KM 6, Jalan Jamaluang, 86800 Mersing, Johor 2001 http://www.mrsmmersing.edu.my
22 MRSM Pendang Jalan Jenun, 06750 Pendang, Kedah 2001 http://www.mrsmpendang.edu.my
23 MRSM Jeli Kg Gemang, 17700 Ayer Lanas, Kelantan 2001 http://www.mrsmjeli.edu.my
24 MRSM Tun Dr Ismail PKP IB myp Jalan Benut, Jelutong, 82100 Ayer Baloi, Pontian, Johor 2002 http://mrsmpontian.edu.my
25 MRSM Tun Ghazali Shafie KM 7, Jalan Kuala Lipis, 27200 Kuala Lipis, Pahang 2002 http://mrsmklipis.edu.my
26 MRSM Kota Kinabalu Smart MRSM Jalan Safoda Jica, Kinarut, 89600 Papar, Sabah 2002 http://mrsmkk.edu.my
27 MRSM Transkrian Mukim Transkrian, 14300 Nibong Tebal, Pulau Pinang 2002 http://mrsmtkrian.edu.my
28 MRSM Batu Pahat IGCSE Jalan Simpang Lima Separap, 83000 Batu Pahat, Johor 2002 http://mrsmbp.edu.my
29 MRSM Kuala Kubu Bharu IGCSE KM 8, Jalan Ampang Pecah, 44000 Kuala Kubu Baru, Selangor 2002 http://bk.mrsm.edu.my
30 MRSM Kuala Krai Kampung Padang Sembilan, KM 4, Lebuhraya Kuala Krai-Gua Musang, 18000 Kuala Krai, Kelantan 2002 http://mrsmkkrai.edu.my
31 MRSM Pasir Salak KM 4, Jalan Tanjung Tualang, 36800 Kampung Gajah, Perak 2003 http://mrsmpsalak.edu.my
32 MRSM Besut Jalan Tembila, Kampung Raja, 20200 Besut, Terengganu 2004 http://mrsmbesut.edu.my
33 MRSM Gemencheh Ulul Albab Lot P.T. 6016 dan 5282, Mukim Gemencheh, Kampung Sungai Dua, Jalan Besar, 73200 Gemencheh, Negeri Sembilan 2007 http://mrsmgemenchehua.edu.my
34 MRSM Alor Gajah Smart MRSM IGCSE Lot 1720, Mukim Ayer Pa'abas, 78000 Alor Gajah, Melaka 2007 http://mrsmag.edu.my
35 MRSM Kubang Pasu IGCSE Lot 1929 (Lot Lama 518), Jalan Kampung Gelong, Kampung Hutan Terabak, Mukim Gelong, Daerah Kubang Pasu, 06000 Jitra, Kedah 2007 http://mrsmkp.edu.my
36 MRSM Merbok Di Atas Lot 1413, 1315, 1315 dan PT 1408, Jalan Taman Bujang, Mukim Bujang, 08400 Daerah Kuala Muda, Kedah 2007 http://mrsmmerbok.edu.my
37 MRSM Kepala Batas Ulul Albab Lot 8784, Mukim 6, Jalan Bertam, 13200 Kepala Batas, Pulau Pinang 2007 http://mrsmkbts.edu.my
38 MRSM Tun Mustapha IGCSE Peti Surat 61275, 91022 Tawau, Sabah 2008 http://mrsmtawau.edu.my
39 MRSM FELDA (Trolak) Jalan Meranti 2, Felda Jaya Utara, 35600 Sungkai, Perak 2008 http://www.mrsmfelda.edu.my
40 MRSM Pengkalan Hulu Lot 2097, Lot 2103, KM 1, Jalan Baling, 33100 Pengkalan Hulu, Perak 2008 http://mrsmphulu.edu.my
41 MRSM Bentong Teknikal Lot 2650 dan 1945, KM 63, Lebuhraya Kuala Lumpur - Karak, Mukim Bentong, 28700 Bentong, Pahang 2009

[3]

42 MRSM Betong Lot 175, Entaban Land District, Jalan Feeder, 95700 Betong, Sarawak 2009 http://mrsmbetong.edu.my
43 MRSM Tun Abdul Razak IGCSE Pulau Serai, KM 9, Jalan Kuantan - Pekan, 26600 Pekan, Pahang 2010 http://mrsmtar.edu.my
44 MRSM Mukah Lot 910, Blok 76, Mukah Land District, Jalan Service Centre, Peti Surat 1296, 96400 Mukah, Sarawak 2010 http://www.mrsmmukah.edu.my
45 MRSM Baling IGCSE Lot 9892, Mukim Pulai, Daerah Baling, 09100 Baling, Kedah 2010 http://mrsmbaling.edu.my
46 MRSM Tumpat IGCSE Lot 1090 & Lot 1405, Mukim Tujoh, Jalan Pengkalan Kubor, 16200 Pengkalan Kubor, Tumpat, Kelantan 2010 http://www.mrsmtumpat.edu.my/
47 MRSM Johor Bahru IGCSE PTD 198869, Persiaran Sinaran Ilmu, Bandar Seri Alam, 81780 Masai, Johor 2012 http://www.mrsmjb.edu.my/
48 MRSM Parit IGCSE Lot 3836, Mukim Belanja, 32800 Daerah Perak Tengah, Perak 2012 http://www.mrsmparit.edu.my/
49 MRSM Tun Mohammad Fuad Stephens Education Hub, Batu 10, Jalan Sungai Batang, 90000 Sandakan, Sabah 2013 http://mrsmsandakan.edu.my/
50 MRSM Kuala Kangsar Liman Kati, Mukim Kota Lama Kiri, Kuala Kangsar, Perak 2015 https://kkangsar.mrsm.edu.my/
51 MRSM Sungai Besar Ulul Albab Kampung Hala Cara Baru, 45300 Sungai Besar, Selangor 2015
52 MRSM Imtiaz Ketengah Sains Keusahawanan Terengganu 2016
52 MRSM Arau Negeri Perlis Dalam pembinaan
53 MRSM Semporna Dijangka siap Ogos 2015 Dalam pembinaan
54 MRSM Sekijang Ulul Albab Dijangka siap awal 2017 Dalam pembinaan
55 MRSM Sik Ulul Albab Negeri Kedah Dalam perancangan-RMK 11
56 MRSM Tanah Merah Negeri Kelantan Dalam perancangan-RMK 11
57 MRSM Ketereh Bajet 2016
58 MRSM Bagan Datoh Bajet 2016

Kolej MARA[sunting | sunting sumber]

Falsafah Pendidikan MRSM[sunting | sunting sumber]

"Berdasarkan kepada Falsafah Pendidikan Kebangsaan, kami percaya bahawa pendidikan adalah suatu kewajipan dan komitmen yang berterusan, dinamik dan saintifik untuk mempertingkatkan kualiti dan kerbergunaan manusia kepada diri sendiri, masyarakat dan negara. Kami juga yakin bahawa sekolah yang berkualiti dan cemerlang, sentiasa peka dan komited kepada usaha-usaha meningkatkan kualiti, produktiviti, kecemerlangan, penyuburan, pengembangan potensi, kepimpinan dan kreativiti. Di samping itu, setiap pelajar adalah unik, istimewa dan berpotensi tinggi untuk terus maju dalam mencipta kecemerlangan."

Lagu rasmi MRSM[sunting | sunting sumber]

Wahai putera puteri bangsaku
Ayuh segera menuju
Mengikut gerak langkah maju
Bersatu mencari ilmu

Di zaman sains dan teknologi
Negara perlukan jasamu
Janganlah rasa malas lagi
Bersama memegang teraju

Di Maktab Rendah Sains MARA
Tuntut ilmu jangan jemu
Ikrar taat setia pada guru
Berdisiplin selalu

Hari ini hari mulanya
Hari esok berjaya
Lengkapkan segala yang ada
Ke kuliah kita segera

Syarat pemilihan[sunting | sunting sumber]

Kemasukan Tingkatan 1[sunting | sunting sumber]

 • Pelajar mestilah Warganegara Malaysia;
 • Pelajar Bumiputera atau Bukan Bumiputera yang menuntut di Sekolah Kebangsaan atau Sekolah Rendah Kebangsaan;
 • Mendapat 6A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun semasa bagi pelajar Semenanjung; atau
 • Mendapat minima 4A 2B (A dalam Matematik dan Sains) dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun semasa bagi pelajar Sabah dan Sarawak;
 • Bergiat aktif dalam bidang kepimpinan, kokurikulum, dan sukan; dan
 • Keutamaan diberi kepada pelajar dari keluarga berpendapatan rendah dari sekolah pedalaman, luar bandar dan kawasan bandar yang meliputi kawasan setinggan dan kawasan daif.

Kemasukan Tingkatan 4[sunting | sunting sumber]

 • Pelajar mestilah Warganegara Malaysia;
 • Pelajar Bumiputera tingkatan tiga yang sedang bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan atau Sekolah Bantuan Penuh Kerajaan; atau
 • Pelajar Bukan Bumiputera tingkatan tiga yang sedang bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan atau Sekolah Bantuan Penuh Kerajaan;
 • Pelajar mestilah sekurang-kurangnya lulus bagi mata pelajaran Matematik dan Sains dalam peperiksaan pertengahan tahun tingkatan tiga;
 • Pelajar memperoleh keputusan sekurang-kurang 6A 4B (tidak termasuk mata pelajaran Bahasa Tambahan dan Pendidikan Kesenian) dan gred A dalam Matematik dan Sains serta tiada gred C, D, atau E dalam subjek teras dalam Penilaian Tingkatan Tiga (PT3) tahun semasa;
 • Pelajar mendapat markah yang tinggi dalam Ujian Kecenderungan Kemasukan ke MRSM (UKKM) tahun semasa;
 • Pelajar perlu mengisi borang permohonan secara online dan menduduki Ujian Kecenderungan Ke MRSM (UKKM) sebagai prasyarat kemasukan ke Tingkatan 4 MRSM;
 • Pelajar yang sedang menuntut di Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Sekolah Berasrama Penuh Integrasi (SBPI), dan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) tidak layak memohon.

[4]

Bekas pelajar MRSM[sunting | sunting sumber]

 • Dato' Paduka Mukhriz Tun MahathirMenteri Besar Kedah
 • Dato' Seri Abdul Wahid Omar – Menteri di Jabatan Perdana Menteri, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Malayan Banking Berhad (Maybank)
 • Datuk Razali IbrahimMenteri Belia dan Sukan
 • Datuk Nor Jazlan Mohamed – Ahli Parlimen Pulai
 • Ali Mazat Salleh – ADUN Bukit Permai dan Exco Pemuda UMNO
 • Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid – Ahli Parlimen Kota Tinggi
 • Datuk Norlela Ariffin – ADUN Penanti
 • Dato' Ir. Hj. Amiruddin Bin Hamzah – ADUN Anak Bukit
 • Datuk Suraya Yaacob – ADUN Sungai Tiang
 • Datin Nor Sabrina Mohd Noor – ADUN Bandar Baharu
 • Ustaz Ariffin Deraman – ADUN Alur Limbat
 • Noralazi Sulaiman – ADUN Guai
 • Dr. Afif Bahardin – ADUN Seberang Jaya
 • Radzi Zainon – ADUN Sungai Rapat
 • Datuk Kamaruddin Meranum – Pengasas Tune Group, Timbalan Ketua Lembaga Pengarah Eksekutif AirAsia, Individu ke-18 terkaya di Malaysia Forbes[1]
 • Dato’ Sri Mohammed Shazalli Ramly – Ketua Pegawai Eksekutif Celcom
 • Dato' Mohamed Zainal Shaari – Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Operasi Khazanah Nasional
 • Mohd. Azha A. Jalil – Ketua Pegawai Kewangan Malaysian Airlines
 • Datuk Dr. Mohd. Yusoff Sulaiman – Ketua Pegawai Eksekutif MIGHT
 • Dato Mokhzani Mahathir – Executive Chairman of SapuraKencana Petroleum
 • Annuar Taib – Pengerusi Shell Malaysia
 • Dato' Izzadin Idris – Ketua Pegawai Eksekutif UEM Group
 • Haji Dato' Ismee Ismail – Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji
 • Nik Hasyudden Nik Yusof – Presiden Malaysian Institute of Accountants
 • Dato' Bistamam Ramli – Pengarah Edaran Berhad
 • Abdul Hamid Sheikh Mohamed – Ketua Pegawai Eksekutif Symphony House Berhad
 • Mohd. Razman Osman – Ketua Pegawai Eksekutif DRB Properties
 • Othman Omar – Ketua Pegawai Eksekutif PKNS
 • Dr. Sheikh Muzafar Shukor – Angkasawan Malaysia pertama
 • Dato' Mr Azahari Yakub – Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Institut Jantung Negara (IJN)
 • Prof. Dr. Abdul Rahman Mohamad
 • Prof. Dr. Mud Kamil Ibrahim
 • Dato' Dr Lokman Saim
 • Dato' Dr Zakaria Zahari – Doktor pakar pediatrik HKL
 • Dato' Dr Mohd. Nasir Muda – Doktor pakar kardiologi IJN
 • Datuk Dr. Mohd. Asri B Abd. Ghapar - Pakar Orthopaedic
 • Cdr. Baharuddin Md. Nor – Komander KD Tun Abdul Razak
 • Hafiz Hamidun - Penyanyi Nasyid, Bekas Anggota Kumpulan UNIC, Pengacara, Komposer & Penulis Lirik
 • Neelofa – Pengacara TV
 • Malique Ibrahim – Penyanyi
 • Amirizwan Taj Tajuddin – Pemain bola sepak ATM FA
 • Ana Raffali – Penyanyi
 • Iedil Putra - Pelakon[2]
 • Janna Nick - pelakon[3]
 • Allahyarham Kapten Wan Amran Wan Hussin-Kapten MH17
 • Fariq Abdul Hamid-First Officer MH370
 • Allahyarham Hasni Hardi Parlan-Penumpang MH17
 • Mohd Afizuddin Ahmad Apandi -Usahawan,Pengasas Nasi Lemak Paris

MRSM yang mempunyai kolam renang[sunting | sunting sumber]

 • MRSM TGB
 • MRSM Muar
 • MRSM Kuala Terengganu

Sekolah Terbaik SPM[sunting | sunting sumber]

Tahun Sekolah KPM GPS MRSM GPS Sekolah Swasta GPS
2001 Sekolah Sultan Alam Shah 2.09 MRSM Tun Ghafar Baba 1.80 Kolej Yayasan Saad 2.04
2002 Sekolah Sultan Alam Shah MRSM Langkawi
2003 Kolej Tunku Kurshiah MRSM Langkawi Kolej Yayasan Saad
2004 Kolej Islam Sultan Alam Shah MRSM Beseri 1.705
2005 Kolej Islam Sultan Alam Shah 1.74 MRSM Tun Ghafar Baba
2006 SMS Tuanku Munawir 1.67 MRSM Tun Ghafar Baba 1.4328
2007 SMS Tuanku Munawir 1.562 MRSM Langkawi 1.4457
2008 SMS Tuanku Munawir 1.612 MRSM Langkawi 1.4041 Kolej Yayasan Saad 1.33
2009 SMS Tuanku Munawir 0.97 MRSM Taiping 1.1052 Kolej Yayasan Saad 0.58
2010 SMS Tuanku Munawir 0.89 MRSM Pengkalan Chepa 0.83 Kolej Yayasan Saad 0.66
2011 Kolej Tunku Kurshiah 0.9230 MRSM Tun Ghafar Baba 1.00
2012 Sekolah Seri Puteri 1.0422 MRSM Tun Ghafar Baba 1.039
2013 Sekolah Tun Fatimah 0.8410 MRSM Tun Ghafar Baba 1.1329
2014 SMS Tuanku Munawir 1.1568 MRSM Taiping 1.0681 Kolej Yayasan Saad 0.94
2015 SMS Tuanku Munawir MRSM Taiping Kolej Yayasan Saad
2016 Kolej Tunku Kurshiah 1.31 MRSM Tun Ghafar Baba (Corvs 34) 1.22 Kolej Yayasan Saad 1.60

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]