Pergi ke kandungan

MS-DOS

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
MS-DOS
An example of MS-DOS's command-line interface, this one showing that the current directory is the root of drive C.
PembangunMicrosoft
Keluarga OSDOS
KeadaanDihentikan
Model sumberClosed source
Keluaran terbaru8.0 / 14 September 2000
Repositori
Jenis IntiMonolithic kernel
Antaramuka pengguna
terasal
DOS CLI
LesenProprietari
Laman rasmiwww.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/windows_dos_overview.mspx

MS-DOS (Jawi: عيم.ايس-دوس) (singkatan untuk MicroSoft Disk Operating System) adalah satu sistem pengendalian yang telah dibina dan dipasarkan oleh Microsoft Corp.

Ia adalah sistem pengendalian yang paling banyak dipakai berbanding dengan sistem operasi DOS lain untuk komputer peribadi serasi IBM pada awal '80-an. Lama kelamaan, sistem operasi ini telah digantikan dengan sistem operasi Windows.

MS-DOS mula diperkenalkan pada tahun 1981 dan mempunyai lapan (8) versi utama sebelum Microsoft bertindak menghentikan pembinaannya pada tahun 2000. Produk ini merupakan produk Microsoft yang paling utama dalam proses pertumbuhan syarikat di mana Microsoft yang pada mulanya merupakan syarikat pengaturcaraan telah maju setapak menjadi syarikat yang mengembangkan sayapnya dengan membuka pelbagai syarikat pembinaan perisian yang telah membekalkan syarikat dengan pendapatan yang lumayan serta juga sumber pasaran yang hebat.

Sejarah MS-DOS bermula dengan QDOS (Quick and Dirty Operating System), program sistem operasi yang dibangunkan/ditulis oleh Tim Paterson untuk Seattle Computer Products (SCP) pada tahun 1980. Sistem operasi tersebut dipasarkan oleh SCP degan jenama 86-DOS kerana ia diprogramkan berdasarkan cip pemprosesan Intel 8086 (merupakan cip 16-bit). Fungsi-fungsi arahan 86-DOS banyak didasarkan pada sistem operasi CP/M-80 yang dibangunkan oleh Digital Research, tetapi menggunakan sistem pemfailan yang berbeza.

Versi dan tarikh pengeluaran

[sunting | sunting sumber]

Ciri-ciri

[sunting | sunting sumber]

Antara muka pengguna

[sunting | sunting sumber]
Antara muka baris perintah MS-DOS 6.22.
Antara muka berunsur teks pada Cangkerang DOS untuk MS-DOS 6.22.

MS-DOS menggunakan antara muka baris perintah serta skrip kelompok menerusi pentafsir, COMMAND.COM. MS-DOS direka supaya pengguna dapat menggunakan gantian pentafsir baris perintah dengan mudah, contohnya 4DOS.

Bermula dengan versi 4.0, MS-DOS telah memasukkan Cangkerang DOS, satu program pengurus fail yang mempunyai antara muka grafik terhad.

Multitugas

[sunting | sunting sumber]

Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; rujukan tanpa nama mestilah mempunyai kandungan== Berakhirnya MS-DOS ==

Isu perundangan

[sunting | sunting sumber]

Windows NT

[sunting | sunting sumber]

Keserasian legasi

[sunting | sunting sumber]

Sistem berkaitan

[sunting | sunting sumber]

Lihat juga

[sunting | sunting sumber]