mStar Online

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari MSTAR Online)
Jump to navigation Jump to search

mStar Online mula dilancarkan oleh Star Media Group Berhad pada Ogos 2005 dan menjadi satu-satunya portal berbahasa Melayu bawah syarikat penerbitan akhbar berbahasa Inggeris, The Star.

Idea penghasilan mStar dicetuskan oleh Ketua Pengarang Kumpulan ketika itu, Datuk Seri Wong Chun Wai yang merasakan tibalah masanya Star Media Group Berhad meneroka satu platform baharu khususnya dalam era digital untuk sasaran pembaca Melayu.

Di awal pelancarannya, mStar lebih dikenali sebagai portal berita yang memaparkan perkembangan isu-isu semasa dalam dan luar negara termasuklah berita politik, jenayah, mahkamah, hiburan dan sukan. Ia juga memuatkan artikel-artikel pilihan dari akhbar Mingguan Mstar, sisipan berbahasa Melayu yang diterbitkan bersama Sunday Star. Bagaimanapun akhbar Mingguan Mstar yang dilancarkan pada 28 Februari 2010 dihentikan pada pertengahan 2011 selepas setahun penerbitannya.

Transformasi

Pada 17 April 2014, mStar melalui proses transformasi pertama dengan pelancaran wajah baharunya yang lebih santai dengan penekanan kepada kandungan berita dan hiburan.

Bagi memenuhi tuntutan pembaca mStar yang terdiri daripada golongan berusia 17 tahun sehingga 40 tahun, maka kandungannya kini diperkemaskan dan penekanan diberikan kepada kandungan hiburan dan gaya hidup dikenali ‘Urban dan Versatil’. Ia dilancarkan pada 22 November 2018.

Urban memberi definasi paparan kandungannya lebih terarah kepada generasi moden tanpa mengenepikan kumpulan sasar lain.

Versatil pula membawa pengertian portal ini menyediakan kandungan bercorak pelbagai untuk semua peringkat pembaca merangkumi gaya hidup, sukan, pelancongan, kekeluargaan, kisah masyarakat, keagamaan, hiburan dan laporan khas.

Bagi kandungan berbentuk visual, platform YouTube mStar turut mendapat sambutan apabila kebanyakan video yang diterbitkan berjaya memasuki senarai ‘trending’ selain ia mencecah lebih 1 juta jumlah tontonan.

Pengiktirafan

Mstar juga turut diiktiraf pada peringkat antarabangsa apabila dianugerahkan Pingat Gangsa bagi Laman Web Gaya Hidup Terbaik Asia, Anugerah Media Digital Asia 2015 yang diadakan di Hong Kong pada 18 November 2015. Ia dianjurkan oleh World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-Ifra).

Pada 18 Ogos 2016 mStar menerima Anugerah Spark 2016 untuk kecemerlangan media Asia Pasifik bawah kategori ‘Acara Terbaik Oleh Pemilik Media’ yang berlangsung di Singapura.

Di peringkat nasional pula, mStar merangkul anugerah Kritikan Filem Terbaik, anjuran Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) yang dianjurkan pada 26 November 2017.

Mstar turut menerima tempat kedua bagi penerbitan video dokumentari Anugerah Media Pembinaan CIDB 2018 anjuran Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia pada 3 Disember 2018.

Pada September 2020, mStar yang menyambut ulang tahun yang ke 15 menunjukkan pencapaian memberangsangkan apabila ia berjaya mencatatkan sebanyak 26 juta bacaan bulanan (pageview) dan 7.8 juta pelawat unik (unique visitor).

Media Sosial

mStar juga mempunyai medium media sosialnya yang aktif dengan pengikut tinggi. Kandungan video menerusi platform YouTube dan Dailymotion antara yang mendapat perhatian ramai kerana ada diantaranya mencecah lebih 1 juta tontonan selain menjadi trending.

Media sosial mStar boleh dirujuk dengan klik kepada pautan berikut: YouTube, Instagram, Twitter, Facebook,Dailymotion

Editor

Individu pertama yang menjadi editor mStar ialah Sidek Kamiso, diikuti Zieman, Rozaid A. Rahman, Zainal Azhar Mohamed dan Niezam Abdullah. Sidek dan Zieman ialah wartawan The Star sementara Rozaid, Zainal dan Niezam ialah bekas petugas di Utusan Melayu (M) Berhad. Rozaid sebelum menyertai mStar ialah Setiausaha Akhbar kepada Menteri Pengajian Tinggi ketika itu, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Persaingan

Antara portal-portal hiburan dan gaya hidup yang merupakan pesaing kepada mStar ialah OhBulan,Gempak, Media Hiburan, Siakap Keli, Malaysia Gazette, SAYS, OhMedia

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]