Mae Nak Phra Khanong

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Mae Nak Phra Khanong
AKA: Mae Nak, Nang Nak
MithologiMitologi rakyat Thai
KumpulanMakhluk legenda
Dewi menyelia
Sub KumpulanMayat hidup
NegaraThailand
KawasanAsia Tenggara
HabitatKawasan Phra Khanong, Bangkok
Perimeter luar makam untuk Mae Nak Phra Khanong di Wat Mahabut.
Di dalam perkarangan makam Mae Nak Phra Khanong, sebahagian berdepan pasukan terusan.
Makam Mae Nak Phra Khanong, persembahan tunas teratai dan melepaskan ikan secara langsung di terusan Phra Khanong.

Mae Nak Phra Khanong (Bahasa Thai: แม่นากพระโขนง,[1] meaning "Lady Nak of Phra Khanong"), atau hanya Mae Nak (Bahasa Thai: แม่นาก, "Puan Nak") atau Nang Nak (Bahasa Thai: นางนาก, "Miss Nak"), adalah hantu perempuan Thai yang terkenal. Menurut cerita rakyat tempatan cerita ini berdasarkan peristiwa yang berlaku semasa pemerintahan Raja Rama IV.[2]

Legenda[sunting | sunting sumber]

Cerita ini adalah mengenai seorang wanita muda yang cantik bernama Nak, yang tinggal di tebing Phra Khanong Canal, dan cinta abadi beliau untuk suaminya, Mak.

Dengan Nak hamil, Mak adalah dikerah dan dihantar ke perang (dalam beberapa versi cerita perang bertentangan dengan Shan suku, manakala yang lain tidak khusus), di mana beliau cedera parah. Sedang dia menyusui kembali kepada kesihatan di pusat Bangkok, Nak dan anak mereka kedua-dua mati semasa melahirkan anak sukar. Apabila Mak pulang ke rumah, bagaimanapun, dia mendapati isteri yang penyayang dan anak menunggu dia. Jiran-jiran yang cuba untuk memberi amaran kepadanya bahawa dia hidup dengan hantu semua dibunuh.

Pada suatu hari, sambil Nak sedang menyediakan nam phrik, dia tercicir limau dari anjung. Dalam tergesa-gesa dia untuk mendapatkan, dia menghulurkan lengan beliau mengambilnya dari tanah di bawah. Mak melihatnya dan akhirnya menyedari isterinya adalah hantu. Ketakutan, Mak cuba untuk mencari jalan untuk melarikan diri tanpa membimbangkan dia.

Pada malam itu, Mak berkata dia harus turun ke bawah untuk membuang air kecil. Dia kemudian melarikan diri ke dalam malam.

Menemui suaminya telah melarikan diri, Nak mengejar dia. Mak melihat beliau dan menyembunyikan dirinya di belakang pokok Blumea balsamifera (Bahasa Thai: หนาด; disebut Nat).[3] Menurut cerita rakyat, hantu takut melekit Blumea daun. Mak kemudian berjalan ke kuil Wat Mahabut, yang hantu tidak dapat masuk, kerana ia adalah tanah yang kudus.

Dalam kegelisahan itu, Nak terrorizes rakyat Phra Khanong, marah mereka kerana menyebabkan Mak untuk meninggalkan beliau. Walau bagaimanapun, hantu Nak yang ditangkap oleh seorang Exorcist berkuasa. Mengurung beliau dalam jar Gili, dia melemparkan ia ke dalam terusan.

Terdapat versi yang berbeza daripada lain cerita. Dalam satu, Pasangan tua baru untuk Phra Khanong mendapati balang semasa menangkap ikan; dalam dua nelayan lain mengorek sehingga balang. Nak dibebaskan apabila mereka membukanya.

Nak ditakluk semula oleh sami yang dihormati Somdet Phra Phutthachan (Untuk Phrommarangsi). Sami belajar membataskan semangat beliau dalam tulang dahinya dan mengikat dalam tali pinggang beliau. Legenda mengatakan pinggang kini dalam milik keluarga diraja. Admiral Aphakonkiattiwong, Putera Chumphon, juga mendakwa mempunyai relik.[4] Dalam versi alternatif, sami jaminan Nak bahawa dalam kehidupan masa depan dia akan bersatu semula dengan suami tercinta, dan dengan itu dia secara sukarela berlepas ke akhirat.

A kuil khusus untuk Mae Nak adalah di Wat Mahabut. Pada tahun 1997, makam itu dipindahkan ke Suan Luang yang berhampiran di Bangkok moden.

Keterangan alternatif[sunting | sunting sumber]

Anek Nawikamul, seorang ahli sejarah Thai, dikaji cerita dan mendapati satu artikel di dalam 'akhbar' Siam Praphet ditulis oleh K.S.R. Kularb, bertarikh 10 Mac, 1899. Kularb mendakwa kisah Mae Nak adalah berdasarkan kehidupan Amdaeng Nak (อำแดง นา ก, "Puan Nak"), anak perempuan kepada seorang Tambon pemimpin Phra Khanong bernama Khun Si. Amdaeng Nak meninggal dunia semasa dia mengandung. anaknya, bimbang bahawa bapanya mungkin berkahwin semula dan pusakanya mempunyai dikongsi dengan langkah-ibu, mencipta cerita hantu. Dia berpakaian dalam pakaian wanita dan membaling batu di lulus bot untuk membuat orang berfikir hantu Nak yang telah melakukannya. Kularb juga mencadangkan bahawa suami Nak ini telah dinamakan sebagai "Chum", bukan Mak. Tiada siapa yang tahu bagaimana benar ini, malah ia adalah Nak sama, kerana ia tidak bersetuju dengan kisah tradisional.[5] [6]

Makam Mae Nak[sunting | sunting sumber]

Makam Mae Nak berdiri di sebelah Klong Phra Khanong, di Wat Mahabut, kuil besar ke bawah Soi 77 di tepi Jalan Sukhumvit. kuil adalah bangunan rendah di bawah pokok-pokok besar dengan bumbung yang merangkumi batang pokok. Kuil utama mempunyai beberapa tempat-tempat suci kecil di sekitarnya.

Tawaran[sunting | sunting sumber]

Sebuah patung Mae Nak dan bayinya dibentuk inti dari makan itu. Devotees sering membuat persembahan, disertai dengan permintaan bantuan, secara amnya oleh wanita yang ingin melahirkan anak mudah atau suami mereka untuk dikecualikan daripada kerahan tentera. Ini biasanya panjang kain berwarna, dibalut di sekeliling batang pokok Bo. Tawaran lain termasuk buah-buahan, teratai, dan setanggi ditinggalkan di lokasi yang berbeza.

Mainan untuk kanak-kanak dan potret hantu beliau dipaparkan dalam tempat suci dalaman makam ini. Satu koleksi pakaian halus ditawarkan kepada beliau dipaparkan di belakang patung beliau.

Tawaran juga dibuat di Phra Khanong terusan, di mana ikan dibeli secara langsung di pasaran dibawa dalam baldi ke tepi sungai itu, dibebaskan. Gerai di kuil menjual mainan, ikan, tunas teratai, setanggi dan kalungan bagi mereka yang ingin membuat persembahan.

Dalam budaya popular[sunting | sunting sumber]

cerita Mae Nak telah menikmati populariti yang berterusan kerana kesetiaan abadi kepada suaminya memberi inspirasi kepada rakyat semua peringkat umur. Putera Damrong, anak kepada King Mongkut, menunjukkan ketika dia masih kecil, dia bertanya kepada Wat Phra Kaeo pengunjung yang merupakan orang yang paling popular dalam pendapat mereka, dan sebahagian besar bertanya orang menjawab "Mae Nak".[7]

Kisah Mae Nak Pra Kanong juga subjek banyak filem-filem, siri televisyen, dan media cetak.[8] Among these are:

Gambaran Mae Nak, kadang-kadang lucu,[28][29] yang sangat biasa dalam buku komik Thai[30] dan kartun animasi.[31]

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "ย้อนรอยปริศนาแม่นาคพระโขนง/ต่อพงษ์". Manager Online (dalam bahasa Thai). Dicapai pada 2015-11-20.
 2. ^ Yongcharoenchai, Chaiyot (2016-01-16). "As cultures come together, it's all in bad spirits". Bangkok Post. Dicapai pada 19 January 2016.
 3. ^ หนาด (Blumea balsamifera (L.) DC.) (Thai)
 4. ^ เจนจบ ยิ่งสุมล. (ตุลาคม 2553). ๑๓๐ ปี ไม่มีวันตาย พลเรือเอกพระบรมวงศ์เธอ กรมหลวงชุมพรเขตอุดมศักดิ์. สำนักพิมพ์ DK พับลิชิ่ง. ISBN 978-616-7327-07-5. หน้า 45 (Thai)
 5. ^ "The Legend of Mae Nak Prakanong". Sarakadee. Dicapai pada 19 January 2016.
 6. ^ ประลองเชิง, กิเลน (2010-10-04). "ปลุกผีแม่นาค". Thairath (dalam bahasa Thai). Dicapai pada 2017-05-28.
 7. ^ "Pho Mak Thahan Ken?" พ่อมากทหารเกณฑ์ [Mister Mak Was a Recruit?] (dalam bahasa Thai). Bangkok: Matichon. 2016-04-20. Dicapai pada 2016-04-20. |script-title=: missing prefix tidak sah (bantuan)
 8. ^ Mae Nak movies and TV series
 9. ^ Mae Nak Phra Khanong (1959) poster
 10. ^ Mae Nak Kheun Chip movie poster
 11. ^ Vinyan Rak Mae Nak Phra Khanong movie poster
 12. ^ Mae Nak Khanong Rak movie poster
 13. ^ Mae Nak Phra Nakhon poster
 14. ^ Mae Nak Phra Khanong (1973) poster
 15. ^ Mae Nak Alawat poster
 16. ^ Mae Nak Amerika 1975 poster
 17. ^ Mae Nak Buk To Kiao movie poster
 18. ^ Mae Nak Phra Khanong (1978) poster
 19. ^ Sannya Chai Mae Nak Phra Khanong (1992) poster
 20. ^ Mae Nak Cheu Phi Pop poster
 21. ^ 1990s decade
 22. ^ Ghost of Mae Nak - Movie poster
 23. ^ Nak movie
 24. ^ BangkokPost.com
 25. ^ Rachadalai.com, Maenak Prakanong the Musical official website
 26. ^ Maenak Patha Pop Sam Tua
 27. ^ พี่มากพระโขนง
 28. ^ Mae Nak comic
 29. ^ Mae Nak comic image
 30. ^ Mae Nak comic
 31. ^ Nang Nak Kab 3 Puan

Further reading[sunting | sunting sumber]

 • Chutima Pragatwutisarn (ชุติมา ประกาศวุฒิสาร), Evil Woman in a Beautiful Body: Femininity and the Crisis of Modernity in Thai Society, Chulalongkorn University, 2010

External links[sunting | sunting sumber]

Templat:Ghosts