Maharaja Jepun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Maharaja Jepun
天皇
Monarki
Imperial
Imperial Seal of Japan.svg
Jata/Lambang Diraja Jepun
天皇

Akihito 090710-1600b.jpg
Penyandang
Akihito
sejak 7 Januari 1989
Gelaran: Yang Mulia
Pewaris: Putera Mahkota Naruhito
Raja pertama: Maharaja Jimmu
Pengasasan: 660 SM
Tempat kediaman: Istana Maharaja Tokyo
(kediaman rasmi)

Laman sesawang: The Imperial Household Agency
Jepun

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
JepunNegara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Maharaja Jepun (天皇 tennō?, bahasa Jepun: "raja dari syurga", etimologi tidak diketahui [1]) ialah raja serta ketua negara Jepun. Beliau merupakan ketua kerabat diraja Jepun. Dalam Perlembagaan Jepun, Maharaja merupakan "simbol negara dan kesatuan rakyat" dan merupakan ketua adat dalam sistem raja berperlembagaan. Baginda juga menjadi lembaga tertinggi agama Shinto kerana baginda dan keluarganya dikatakan merupakan keturunan langsung Amaterasu.[2]

Maharaja Jepun dipanggil Tennō (天皇) dalam bahasa Jepun, yang bermakna "raja dari syurga". Di luar Jepun, baginda juga dipanggil Mikado (帝) dari Jepun. Ketika ini, Maharaja Jepun ialah satu-satunya raja yang memerintah di dunia kini yang menggunakan gelaran "Maharaja".

Kerabat diraja Jepun ialah raja warisan berterusan yang tertua di dunia.[3] Dalam Kojiki atau Nihon Shoki, disebutkan bahawa Empayar Jepun diasaskan pada 660 SM oleh Maharaja Jimmu. Maharaja semasa ialah Akihito, yang telah bersemayam di Takhta Bunga Kekwa sejak ayahanda baginda Maharaja Showa (Hirohito) mangkat pada 1989.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Terdapat perbezaan pendapat, 1. mengagungkan Polaris (mitos Cina kuno ja:天皇大帝), 2.dari Maharaja Gaozong dari Tang 3. kelainan "天王 (secara harfiah raja dari syurga)" (lihat 天皇)
  2. ^ 役員、総代としての基礎知識 全国神社総代会編集発行「改訂神社役員、総代必携」 (Jepun)
  3. ^ "Japan desperate for male heir to oldest monarchy". London: independent.co.uk. 1 Mac 1996. Dicapai pada 2011-06-05. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]