Mahkamah Persekutuan Agung

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Mahkamah Persekutuan Agung
Supremo Tribunal Federal
Bangunan mahkamah di Praça dos Três Poderes (Plaza Tiga Kuasa)
Map
Maklumat umum
Ditubuhkan1829 Edit the value on Wikidata
Bidang kuasaBrazil Edit the value on Wikidata
LokasiBrasília, Brazil
Koordinat15°48′8″S 47°51′43″W Sunting ini di Wikidata
Bil. jawatan11 hakim (2020) Sunting ini di Wikidata
BahasaBahasa Portugis Edit the value on Wikidata
No. telefon+55-61-3217-3000 Edit the value on Wikidata
Tapak webhttp://portal.stf.jus.br/ Edit the value on Wikidata
Twitter: STF_oficial Instagram: supremotribunalfederal Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Mahkamah Persekutuan Agung (Portugis: Supremo Tribunal Federal, STF) ialah mahkamah tertinggi (mahkamah pilihan terakhir) Brazil, berkhidmat terutamanya sebagai Mahkamah Perlembagaan negara itu. Ia adalah mahkamah undang-undang tertinggi di Brazil dalam isu perlembagaan dan keputusannya tidak boleh dirayu. Mengenai kes yang melibatkan isu bukan perlembagaan secara eksklusif, mengenai undang-undang persekutuan, mahkamah tertinggi ialah, mengikut peraturan, Mahkamah Keadilan Tinggi.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

The Justice, oleh Alfredo Ceschiatti di hadapan bangunan Mahkamah Agung Persekutuan.

Mahkamah telah dirasmikan semasa era kolonial pada 1808, tahun keluarga diraja Portugal (Wangsa Braganza) tiba di Rio de Janeiro . Ia pada asalnya dipanggil Rumah Rayuan Brazil (Casa de Suplicação do Brasil).

Perisytiharan Kemerdekaan Brazil dan penerimaan Perlembagaan Imperial pada 1824 mendahului penubuhan Mahkamah Agung Keadilan (Supremo Tribunal de Justiça) pada 1829. Dengan perlembagaan pertama Republik, mahkamah semasa telah ditubuhkan.

Walaupun norma perlembagaan yang mengawal pembentukan mahkamah membenarkan Deodoro da Fonseca, presiden pertama Brazil, untuk mencalonkan mahkamah yang sepenuhnya baharu, presiden memilih untuk mencalonkan sebagai menteri-menteri yang telah berkhidmat sebagai ahli mahkamah empayar terdahulu sebagai ahli terawal Mahkamah Persekutuan Agung.

Dua ratus anggota telah berkhidmat di mahkamah. Perlembagaan 1891 memutuskan bahawa mahkamah akan mempunyai 15 ahli. Apabila Getúlio Vargas berkuasa, bilangan ahli telah dikurangkan kepada 11 orang. Nombor itu ditukar kepada 16 pada tahun 1965, tetapi kembali kepada 11 pada tahun 1969 dan tidak berubah sejak itu. Daripada semua presiden Brazil, hanya Café Filho tidak pernah mencalonkan menteri.

Semua mesyuarat kehakiman dan pentadbiran Mahkamah Agung telah disiarkan secara langsung di televisyen sejak 2002. Mahkamah terbuka kepada orang ramai untuk menonton mesyuarat.

Pada 8 Januari 2023, bangunan itu diserang oleh penyokong bekas presiden, Jair Bolsonaro.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nicas, Jack; Spigariol, André (2023-01-08). "Bolsonaro Supporters Lay Siege to Brazil's Capital". The New York Times (dalam bahasa Inggeris). ISSN 0362-4331. Dicapai pada 2023-01-12.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]