Pergi ke kandungan

Mahkamah Tinggi Australia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Koordinat: 35°17′56″S 149°08′08″E / 35.29889°S 149.13556°E / -35.29889; 149.13556

Mahkamah Tinggi Australia
High Court of Australia
Map
Maklumat umum
Ditubuhkan1903
Bidang kuasaAustralia Sunting nilai ini di Wikidata
LokasiHigh Court of Australia Building, Australia
Koordinat35°17′56″S 149°8′9″E Sunting ini di Wikidata
Kaedah komposisiPelantikan diraja dengan nasihat Perdana Menteri
Diberi kuasa olehPerlembagaan Australia
Dirayukan kepadaTiada
Tempoh penggal hakimBersara wajib pada usia 70 tahun, (72 berikutan pungutan suara 1977)
Bil. jawatanAustralia (6 hakim)
Tapak webwww.hcourt.gov.au
Ketua Hakim Australia
Penyandang terkiniSusan Kiefel
Sejak30 Januari 2017
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Mahkamah Tinggi Australia (Bahasa Inggeris: High Court of Australia) adalah mahkamah tertinggi dalam hierarki mahkamah Australia dan mahkamah rayuan akhir.[1] Mahkamah ini mempunyai bidang kuasa asli dan bidang kuasa rayuan, kuasa semakan kehakiman terhadap undang-undang yang diluluskan oleh Parlimen Australia dan parlimen negeri-negeri dan wilayah, serta kemampuan untuk menafsirkan Perlembagaan Australia dan dengan demikian membentuk perkembangan federalisme di Australia.

Mahkamah Tinggi diberi mandat oleh seksyen 71 Perlembagaan Australia, yang memberikannya hak kehakiman Komanwel Australia. Mahkamah dibentuk oleh, dan ahli pertamanya dilantik di bawah Akta Kehakiman 1903. Kini beroperasi di bawah seksyen 71 hingga 75 perlembagaan, Akta Kehakiman, dan Akta Mahkamah Tinggi Australia 1979. Ini terdiri dari tujuh hakim: Ketua Hakim Australia, yang kini penyandangnya ialah Susan Kiefel, dan enam lagi hakim yang lain. Mereka dilantik secara rasmi oleh Gabenor Jeneral Australia atas nasihat kerajaan pusat dan di bawah perlembagaan mesti bersara pada usia 70 tahun.

Mahkamah Tinggi telah memiliki kediaman tetap di Canberra sejak tahun 1979. Sebahagian besar persidangan dan pendengaran kes diadakan di bangunan Mahkamah Tinggi, yang terletak di Segitiga Parlimen yang menghadap ke Tasik Burley Griffin. Dengan penggunaan pautan video yang semakin meningkat, persidangan juga sering diadakan di ibu kota negeri-negeri.

Peranan[sunting | sunting sumber]

Ruang Mahkamah No. 1, digunakan untuk semua kes yang memerlukan tujuh hakim secara penuh[2]

Mahkamah Tinggi menjalankan kedua-dua bidang kuasa asal (kes yang berasal dari Mahkamah Tinggi) dan bidang kuasa rayuan (rayuan yang dibuat ke Mahkamah Tinggi dari mahkamah lain). Mahkamah Tinggi adalah mahkamah rayuan terakhir dengan kemampuan untuk menafsirkan Common law untuk seluruh Australia, bukan hanya negara atau wilayah di mana masalah itu timbul. Bidang kuasa Mahkamah Tinggi serupa dengan Mahkamah Agung Kanada dan tidak seperti Mahkamah Agung Amerika Syarikat yang mempunyai bidang kuasa yang lebih terhad. Dengan demikian, pengadilan dapat mengembangkan hukum bersama secara konsisten di semua negeri dan wilayah. Peranan ini, di samping peranannya dalam pentafsiran perlembagaan, adalah salah satu peranan mahkamah yang paling penting. Seperti yang dikatakan oleh Sir Owen Dixon ketika mengangkat sumpah sebagai Ketua Hakim Australia:

"Bidang kuasa Mahkamah Tinggi terbahagi dalam pelaksanaannya antara kes-kes perlembagaan dan persekutuan yang banyak terdapat di mata masyarakat, dan badan pengadilan yang besar antara manusia dan manusia, atau bahkan manusia dan pemerintah, yang tidak ada kaitan dengan Perlembagaan, dan yang menjadi keutamaan pertama pengadilan."[3]

Bidang bidang kuasa yang luas ini membolehkan Mahkamah Tinggi mengambil peranan utama dalam undang-undang Australia dan menyumbang kepada ketekalan dan keseragaman di antara undang-undang di negeri-negeri yang berbeza.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Courts" (dalam bahasa Inggeris). Australian Bureau of Statistics. 24 Mei 2012. Dicapai pada 4 Mei 2013. The High Court of Australia is the highest court of appeal
  2. ^ "The building". Mahkamah Tinggi Australia (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 5 Februari 2018.
  3. ^ Owen Dixon (1952). "Address on being sworn in as Chief Justice". Commonwealth Law Reports (dalam bahasa Inggeris). 85: XIII.
  4. ^ Bennett, J.M. (1980). "Foreword by Sir Garfield Barwick". Keystone of the Federal Arch (dalam bahasa Inggeris). Canberra: Australian Government Publishing Service. ISBN 0-642-04866-5.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Burnside, Sarah (2011). "Australian Judicial Biography: Past, Present and Future". Australian Journal of Politics and History (dalam bahasa Inggeris). 57 (2): 221. doi:10.1111/j.1467-8497.2011.01593.x. ISSN 0004-9522.
  • Fricke, Graham (1986). Judges of the High Court (dalam bahasa Inggeris). Hawthorn, Victoria: Hutchinson of Australia. ISBN 978-0-09-157150-4.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]