Pergi ke kandungan

Mahkamah Tinggi Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Mahkamah Tinggi Malaya
Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak
Maklumat umum
Ditubuhkan1957
LokasiMalaysia
Kaedah komposisiPelantikan diraja dengan nasihat Perdana Menteri
Diberi kuasa olehPerlembagaan Persekutuan
Dirayukan kepadaMahkamah Rayuan Malaysia
Tempoh penggal hakimBersara wajib pada usia 66 tahun
Bil. jawatanSemenanjung Malaysia: 60 (termasuk 16 jawatan kosong)
Sabah dan Sarawak: 13 (termasuk 5 jawatan kosong)
Tapak webwww.kehakiman.gov.my
Hakim Besar Mahkamah Tinggi Malaya
Penyandang terkiniYAA Tan Sri Zaharah Ibrahim
Sejak18 Julai 2018
Hakim Besar Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak
Penyandang terkiniYAA Datuk David Wong Dak Wah
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Mahkamah Tinggi di Malaysia (Jawi: محکمه تيڠڬي مليسيا) ialah mahkamah tertinggi ketiga dalam hierarki mahkamah, selepas Mahkamah Persekutuan dan Mahkamah Rayuan. Perkara 121 Perlembagaan Malaysia memperuntukkan bahawa terdapat dua Mahkamah Tinggi bidang kuasa menyelaras - Mahkamah Tinggi di Tanah Melayu dan Mahkamah Tinggi di Sabah dan Sarawak (sebelum 1994, Mahkamah Tinggi di Borneo). Sebelum tahun 1969, Mahkamah Tinggi di Singapura juga merupakan sebahagian daripada sistem mahkamah Malaysia (lihat Undang-undang Singapura).

Mahkamah Tinggi di Malaya mempunyai pendaftar utama di Kuala Lumpur, dengan pendaftaran lain boleh didapati di semua negeri di Semenanjung Malaysia, manakala Mahkamah Tinggi di Sabah dan Sarawak mempunyai pendaftar utama di Kuching, dengan pendaftaran lain di Sabah dan Sarawak. Terdapat 22 pendaftar Mahkamah Tinggi di seluruh 13 negeri di Malaysia.[1] Kedua Mahkamah Tinggi juga bergerak di litar ke bandar-bandar lain yang lebih kecil.[2]

Kedua Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan diklasifikasikan sebagai Mahkamah Agung, sementara Mahkamah Majistret dan Mahkamah Sesyen dikelaskan sebagai mahkamah rendah. Mahkamah Tinggi berfungsi sebagai mahkamah bidang kuasa asal serta mahkamah rayuan, dan masing-masing diketuai oleh Hakim Besar (sebelum 1994, Ketua Hakim Negara). Ketua Hakim Malaya dan Sabah dan Sarawak adalah kedudukan ketiga dan keempat tertinggi dalam badan kehakiman Malaysia selepas Ketua Hakim Mahkamah Persekutuan (sebelum 1994, Tuan Presiden Mahkamah Persekutuan) dan Presiden Mahkamah Rayuan.

Pendaftar Mahkamah Tinggi di Malaysia

[sunting | sunting sumber]

Semua pendaftar Mahkamah Tinggi dan mahkamah subordinat yang terdapat di Semenanjung Malaysia termasuk mahkamah di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya berada di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi di Tanah Melayu. Begitu juga, semua mahkamah yang terdapat di Malaysia Timur adalah di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi di Sabah dan Sarawak termasuk mahkamah di Wilayah Persekutuan Labuan.

Mahkamah Tinggi Malaysia is located in MalaysiaRalat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.Ralat Lua pada baris 425 di Modul:Location_map: No value was provided for longitude.
Locations of High Courts in Malaysia

Senarai Ketua Hakim

[sunting | sunting sumber]

Tanah Melayu

[sunting | sunting sumber]

Ketua Hakim Persekutuan Tanah Melayu (1957–1963)

[sunting | sunting sumber]

Ketua Hakim Malaysia (1963–kini)

[sunting | sunting sumber]

Semenanjung Tanah Melayu / Malaya

[sunting | sunting sumber]

Ketua Hakim Malaya (selepas 1994, jawatan diubah kepada Hakim Besar)

[sunting | sunting sumber]

Hakim Besar Malaya (1994–kini)

[sunting | sunting sumber]

Borneo (Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak)

[sunting | sunting sumber]

Ketua Hakim Borneo Utara (dari 1951)

[sunting | sunting sumber]
  • 1934–1941 Charles Frederick Cunningham Macaskie
  • Pendudukan Jepun 1942–1945

Ketua Hakim Sarawak (1930 hingga 1951)

[sunting | sunting sumber]
  • 1930–1939 Thomas J.L. Stirling Boyd
  • 1942–1945 Japanese occupation
  • 1946–1951 Robert Yorke Hedges

Ketua Hakim Gabungan Mahkamah Sarawak, Borneo Utara dan Brunei (1951–1963)

[sunting | sunting sumber]

Ketua Hakim Borneo (1963–1994)

[sunting | sunting sumber]

Ketua Hakim Sabah dan Sarawak (1994–kini)

[sunting | sunting sumber]

Singapura

[sunting | sunting sumber]

Ketua Hakim Singapura (1963–1969 (sebahagian dari Malaysia, 1963–1965))

[sunting | sunting sumber]
  1. ^ "List of court addresses". Judiciary of Malaysia. Diarkibkan daripada yang asal pada 23 Oktober 2007. Dicapai pada 30 Januari 2008. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)
  2. ^ "Operation of the court". Judiciary of Malaysia. Diarkibkan daripada yang asal pada 9 Julai 2011. Dicapai pada 30 Januari 2008. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)