Laman Utama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Main Page)
Lompat ke: pandu arah, cari
Selamat datang ke Wikipedia,
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada 26 Oktober 2002 (14 tahun).
Kini, kami mempunyai 286,649 buah rencana.
Pengumuman · Soalan lazim · Kedai Kopi · Embassy · About Malay Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Hubungi kami · Indeks A–Z
Senarai portalBiografiFalsafahGeografiSejarahMatematikMasyarakatSainsSasteraTeknologiUndang-undang

Rencana Pilihan Rencana pilihan

Poster filem Nota arahan Yasu Tanaka.

Nota merupakan sebuah filem psiko/jenayah yang diarahkan oleh Yasu Tanaka dan dibintangi oleh Hans Isaac, Maya Karin, Ramli Hassan dan Rin Izzumi. Filem ini mengisahkan sepasang suami isteri yang menetap di Kuala Lumpur, Erin (Maya Karin) dan Kamal (Hans Isaac) telah pergi ke Taman Negara Bako, Sarawak untuk menyelesaikan masalah perhubungan mereka. Pasangan ini berdepan dengan pelbagai masalah dan dibantu oleh Jemat (Ramli Hassan). Masalah yang dihadapi menjadi semakin kusut apabila Erin mengetahui beberapa perkara yang tidak menyenangkan mengenai suami dan perhubungannya.

Filem Nota merupakan filem yang terakhir dilakonkan oleh Ramli Hassan, sebelum beliau meninggal dunia pada 7 Mei 2015. Filem ini juga telah memenangi satu daripada empat pencalonan dalam Festival Filem Malaysia ke-28 melalui Bea Tanaka (Lakon Layar Terbaik). (Selanjutnya...)

Rencana pilihan sebelum ini:

Gambar pilihan Gambar pilihan

Angsa Kanada

Angsa Kanada yang sedang terbang

Angsa Kanada (Branta canadensis) adalah satu spesies angsa liar bersaiz besar yang berasal daripada kawasan Amerika Utara. Kadang kala ia bermigrasi sehingga ke utara Eropah. Seperti kebanyakan angsa-angsa lain, angsa Kanada tergolong sebagai haiwan herbivor dan selalunya berhijrah; ia boleh ditemui di kawasan berdekatan dengan air tawar.

Alan D. Wilson

Hal Semasa Berita terkini

Kelab malam Reina pada 2012

Kematian: Adenan Satem

Hari ini dalam sejarah Hari ini dalam sejarah

19 Januari: Teofani (takwim Julius)

Apple Lisa

Hari-hari sebelum: 18 Januari17 Januari16 Januari

Tahukah anda? Tahukah anda...

Pasar malam
  • "... bahawa pasar malam merupakan sejenis pasar pada waktu malam dan hampir semua jenis barangan boleh didapati di sini?"  
  • ... bahawa kentang goreng (french fries) bukannya berasal dari Perancis? Nama ini mungkin daripada askar Amerika berkerakyatan British yang menjumpai tempat penciptaan kentang goreng ini di Belgium ketika Perang Dunia I. Bahasa Perancis (French) ialah bahasa rasmi askar Belgium dan askar British menyalah anggap bahawa mereka berada di Perancis? 
  • ... bahawa lebuh raya capaian terkawal merupakan jenis lebuh raya khusus yang direka bentuk untuk pemanduan berkelajuan tinggi, yang mana keseluruhan aliran lalu lintas dan keluar masuk lebuh raya dikawal sepenuhnya? 


  • ... bahawa selepas kekalahan dalam Perang Ratu Anne, penduduk berketurunan Perancis di Nova Scotia telah diberi kata dua, sama ada mengistiharkan kesetiaan kepada Britain atau meninggalkan wilayah ini? 

Terjemah

Senarai lengkapMulakan Wikipedia dalam bahasa lain


Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Mediawiki-logo.png
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas