Laman Utama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Main Page)
Lompat ke: pandu arah, cari
Selamat datang ke Wikipedia,
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada 26 Oktober 2002 (13 tahun).
Kini, kami mempunyai 284,178 buah rencana.
Pengumuman · Soalan lazim · Kedai Kopi · Embassy · About Malay Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Hubungi kami · Indeks A–Z
Senarai portalBiografiFalsafahGeografiSejarahMatematikMasyarakatSainsSasteraTeknologiUndang-undang

Rencana Pilihan Rencana pilihan

Papan tanda yang merujuk kepada kanak-kanak berkulit hijau di Woolpit

Kanak-kanak hijau Woolpit merupakan kisah legenda mengenai kanak-kanak misteri yang dilaporkan muncul di sebuah kampung bernama Woolpit yang terletak di Suffolk, England sekitar abad ke-12 iaitu berkemungkinan ketika zaman pemerintahan Raja Stephen. Kanak-kanak yang terdiri daripada adik lelaki dan kakak itu mempunyai penampilan biasa seperti kanak-kanak lain kecuali warna kulit mereka yang berwarna hijau. Mereka bertutur dalam bahasa yang tidak diketahui dan hanya memakan kacang hijau sahaja. Pada akhirnya, kanak-kanak itu belajar untuk makan makanan yang lain dan warna hijau pada kulit mereka memudar. Walau bagaimanapun, si lelaki telah sakit dan meninggal dunia selepas mereka dibaptiskan. Manakala, si perempuan telah memulakan kehidupan baharu tetapi dia dianggap bersikap "bebas dan kurang sopan". Setelah mempelajari bahasa Inggeris, si kanak-kanak perempuan itu menjelaskan bahawa dia dan saudaranya itu berasal dari negeri St Martin, sebuah kawasan bawah tanah di mana penghuninya berkulit hijau.

Catatan kontemporari mengenai kisah legenda ini hanya terkandung dalam Chronicum Anglicanum karya Ralph dari Coggeshall dan Historia rerum Anglicarum karya William dari Newburgh di mana kedua-dua karya tersebut masing-masing ditulis pada tahun 1189 dan 1220. Antara masa itu dan penemuan kembali kisah itu pada pertengahan abad ke-19, kanak-kanak hijau kelihatannya hanya muncul dalam karya The Man in the Moone yang ditulis oleh biskop Francis Godwin yang menceritakan tentang catatan William dari Newburgh.

Rencana pilihan sebelum ini: Si TjonatGeng: Pengembaraan BermulaKota Kinabalu

Gambar pilihan Gambar pilihan

Kapal tempur Yamato
Kapal tempur Yamato

Kapal Perang Yamato (大和) adalah sebuah kapal perang pertama dibina dari kelas Yamato. Bersama-sama dengan kapal kembarnya, Musashi, Yamato adalah kapal terbesar dan terberat yang pernah dibina untuk Tentera Laut Empayar Jepun. Beratnya 72,802 tan pada muatan penuh. Kapal ini membawa persenjataan terberat yang pernah dipasang pada sebuah kapal perang iaitu sembilan laras meriam bersaiz 460 mm (18.1 inci).

Gambar pilihan sebelum ini: Pholiota malicolaMasjid Bandar Kota KinabaluKamera

Hal Semasa Berita terkini

David Cameron

Hari ini dalam sejarah Hari ini dalam sejarah

2 Julai:

Zeppelin awal

Tahukah anda? Tahukah anda...

Sibur-sibur S. jade
  • "... bahawa spesies Semachrysa jade dijumpai apabila seorang jurugambar amatur memuat naik gambarnya di laman perkongsian foto Flickr?"
  • "... bahawa disebabkan mengekalkan sudut dan bentuk objek kecil, unjuran Mercator mengherotkan saiz dan bentuk objek besar?"
  • "... bahawa trioksidana ialah bahan aktif yang bertanggungjawab ke atas ciri-ciri antimikrob campuran ozon/hidrogen peroksida yang dikenali?"
  • "... bahawa bergantung kepada banyak mana cat akrilik dilarutkan, lukisan akrilik yang disiapkan mampu menyerupai cat air atau lukisan minyak?"
  • "... bahawa anak gahara yang mahu menjadi Sultan di Perak yang juga dikenali sebagai Raja-Raja Bergelar, mereka perlu menjawat jawatan salah satu yang bermula dengan Raja Kechil Bongsu dan sehingga Raja Muda?"

Terjemah

Senarai lengkapMulakan Wikipedia dalam bahasa lain


Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Mediawiki-logo.png
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas