Laman Utama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Main Page)
Lompat ke: pandu arah, cari
Selamat datang ke Wikipedia,
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada 26 Oktober 2002 (13 tahun).
Kini, kami mempunyai 279,051 buah rencana.
Pengumuman · Soalan lazim · Kedai Kopi · Embassy · About Malay Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Hubungi kami · Indeks A–Z
Senarai portalBiografiFalsafahGeografiSejarahMatematikMasyarakatSainsSasteraTeknologiUndang-undang

Rencana Pilihan Rencana pilihan

Oberon

Oberon atau juga disebut sebagai Uranus IV ialah bulan utama terjauh bagi planet Uranus. Ia merupakan bulan kedua terbesar Uranus dan yang kesepuluh terbesar dalam Sistem Suria. Oberon ditemui oleh William Herschel pada tahun 1787 dan namanya berasal daripada nama raja pari-pari mitos dalam Mimpi Suatu Malam Pertengahan Musim Panas karya William Shakespeare. Sebahagian orbit Oberon berada di luar magnetosfera Uranus.

Adalah berkemungkinan bahawa Oberon terbentuk daripada cakera akresi yang mengelilingi Uranus setelah pembentukan planet. Bulan ini terdiri daripada ais dan batu-batuan, dan ia mungkin dibezakan menjadi teras berbatu dan mantel yang berais. Lapisan air mungkin wujud di antara mantel dan teras. Permukaan Oberon yang berwarna gelap dan sedikit merah, kelihatannya terbentuk melalui hentaman asteroid dan komet. Ia dilitupi dengan pelbagai jenis kawah hentaman yang diameter mencecah sehingga 210 km. Di Oberon juga terdapat rangkaian chasma (graben atau tubir sesar) yang terbentuk ketika sambungan kerak sebagai akibat perluasan bahagian dalam semasa evolusi awal.

Oberon ditemui oleh William Herschel pada 11 Januari 1787 iaitu pada hari yang sama beliau menemui bulan terbesar Uranus, Titania. Beliau kemudiannya melaporkan penemuan empat buah lagi bulan, walaupun ia sebenarnya tidak wujud. Untuk hampir 50 tahun setelah penemuan tersebut, Titania dan Oberon tidak dicerap oleh alatan lain melainkan kepunyaan Herschel meskipun bulan tersebut boleh dilihat dari Bumi dengan teleskop amatur pada hari ini.

Gambar pilihan Gambar pilihan

Kuchipudi
Kuchipudi

Seorang penari wanita sedang mempersembahkan tarian Kuchipudi iaitu sejenis tarian India klasik yang berasal dari Andhra Pradesh, India. Berdasarkan lagenda, seorang anak yatim bernama Siddhendra Yogi telah mencipta tradisi drama-tarian ini pada kurun ke-7. Persembahan bermula dengan upacara pentas, diikuti dengan pengenalan oleh setiap watak yang memperkenalkan diri dengan selingan nyanyian dan tarian.

Gambar pilihan sebelum ini: Perpustakaan Sainte-GenevièveSiul Kaki MerahKuih

Hal Semasa Berita terkini

Airbus A321-231 yang terlibat dalam nahas Penerbangan 9268 Metrojet, diambil di Lapangan Terbang Bangkok pada bulan Ogos 2014

Hari ini dalam sejarah Hari ini dalam sejarah

1 Disember: Hari Kesatuan di Romania (1918); Hari AIDS Sedunia.

Maharaja Pedro I

Tahukah anda? Tahukah anda...

Second world war europe animation small.gif

Terjemah

Senarai lengkapMulakan Wikipedia dalam bahasa lain


Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Mediawiki-logo.png
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas