Laman Utama

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Main Page)
Lompat ke: pandu arah, cari
Selamat datang ke Wikipedia,
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada (2002-10-26) 26 Oktober 2002 (umur 14).
Kini, kami mempunyai 292,959 buah rencana.
Pengumuman · Soalan lazim · Kedai Kopi · Embassy · About Malay Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Hubungi kami · Indeks A–Z
Senarai portalBiografiFalsafahGeografiSejarahMatematikMasyarakatSainsSasteraTeknologiUndang-undang


Rencana Pilihan Rencana pilihan

Iklan akhbar filem Soeara Berbisa

Soeara Berbisa ([suˈara bərˈbisa]; Ejaan yang Disempurnakan: Suara Berbisa) ialah sebuah filem tahun 1941 dari Hindia Timur Belanda. Dihasilkan oleh Ang Hock Liem untuk Union Films dan diarahkan oleh R Hu, filem hitam putih ini dibintangi oleh Raden Soekarno, Ratna Djoewita, Oedjang dan Soehaena. Kisah yang ditulis oleh Djojopranoto ini, menceritakan tentang dua lelaki muda yang bersaing untuk mendapatkan kasih sayang seorang wanita sebelum mengetahui bahawa mereka adalah saudara kandung yang telah lama hilang.

Disiapkan antara September dan Oktober 1941, Soeara Berbisa menampilkan muzik keroncong dan difilemkan sebahagiannya di Jawa Barat. Ia dikeluarkan bertepatan dengan cuti Hari Raya Aidilfitri, dan dinilai untuk semua peringkat umur. Iklannya menekankan bahawa filem ini sesuai ditonton untuk penonton peribumi dan Belanda. Satu ulasan positif diterima oleh filem ini melalui De Indische Courant. Walaupun filem ini merupakan penerbitan kedua terakhir Union - yang ditayangkan selewat-lewatnya tahun 1949, ia kini dianggap hilang. (Rencana penuh...)

Rencana pilihan sebelum ini:

Gambar pilihan Gambar pilihan

Nebula Carina

Nebula Carina

Nebula Carina ialah sebuah nebula cerah yang mengelilingi beberapa bintang gugusan terbuka. Dua daripada bintang terbesar galaksi kita, Eta Carinae and HD 93129A, terangkum dalam nebula ini. Nebula Carina dianggarkan terletak antara 6,500 dan 10,000 tahun cahaya dari Bumi. Ia kelihatan di dalam buruj Carina, dan terletak pada Lengan Carina–Sagittarius. Nebula ini mengandungi berbilang bintang jenis-O. Nebula Carina merupakan satu daripada nebula resap yang kelihatan di langit. Walaupun ia lebih kurang empat kali ganda lebih besar dan lebih cerah daripada Nebula Orion, nebula ini kurang terkenal kerana kedudukannya di Hemisfera Selatan. Ia ditemui dari Tanjung Harapan oleh Nicolas Louis de Lacaille pada tahun 1751–52.
Gambar: Balai Cerap Selatan Eropah/T. Preibisch

Gambar pilihan sebelum ini:

Hal Semasa Berita terkini

Konsert Ariana Grande di Manchester Arena 2017
  • Atlet Rayzam Shah Wan Sofian melakar sejarah meleburkan rekod kebangsaan di dalam acara 110 meter lari berpagar di Kejohanan Olahraga Tempatan di Jerman. Beliau mencatatkan rekod baharu 13.72 saat meleburkan rekod lama milik Nur Herman Majid pada tahun 1994.
  • Serangan lelaki bertopeng dan bersenjata menyerang konvoi bas yang membawa penganut Kristian Koptik di Minya, Mesir, mengorbankan 28 orang dan mencederakan lebih daripada 20 yang lain. Ini menyebabkan pasukan tentera Mesir menyerang kem militan di Libya.
  • Satu pengeboman berlaku di stesen bas Kampung Melayu, Jakarta, Indonesia, membunuh 5 orang termasuk 2 penyerang berani mati dan mencederakan lebih 10 yang lain.
  • Satu pengeboman berlaku selepas konsert Ariana Grande (gambar) di Manchester Arena, England, membunuh 22 orang dan mencederakan lebih daripada 30 orang lain.
  • Hassan Rouhani dipilih sebagai Presiden Iran buat penggal kedua berturut-turut selepas memenangi Pilihan raya Presiden Iran 2017.

Hari ini dalam sejarah Hari ini dalam sejarah

29 Mei: Hari Demokrasi di Nigeria; Hari Kenaikan ke Langit (Kristian, 2014).

Gunung Everest

Hari-hari sebelum: 28 Mei27 Mei26 Mei

Tahukah anda? Tahukah anda...

Dataran Tiananmen
  • "... bahawa Dataran Tiananmen merupakan dataran bandar terbuka yang terbesar di dunia?"  
  • "... bahawa Sungai Nil ialah sungai yang terpanjang di dunia, tetapi bukan yang terbesar?" 
  • "... bahawa jumlah sudut dalaman segi tiga sentiasa sama dengan 180 darjah?"  

Terjemah

Senarai lengkapMulakan Wikipedia dalam bahasa lain


Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Mediawiki-logo.png
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas