Makan lewat malam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Makan lewat malam adalah makan lewat malam utama atau boleh digunakan untuk menggambarkan makanan ringan pada sebelah malam, terutamanya di utara England.

Penggunaan[sunting | sunting sumber]

Wedding Supper oleh Martin van Meytens menggambarkan ketika ini apabila pencuci mulut yang dihidangkan, pada majlis perkahwinan Puteri Isabella dari Parma dan Joseph II, Maharaja Suci Rom, pada 5 Oktober 1760, di Hofburg Palace.[1]

Perbezaan antara makan malam dan makan lewat malam adalah perkara biasa dalam komuniti petani di Amerika Syarikat ke dalam abad kedua puluh. Di kebanyakan tempat di Amerika Syarikat dan Kanada hari ini, "makan lewat malam" dan "makan malam" adalah dianggap sinonim. Di Saskatchewan, dan sebahagian besar Kanada Atlantik, "makan lewat malam" bermakna hidangan utama hari, biasanya dihidangkan pada lewat petang, manakala "makan malam" dihidangkan sekitar tengah hari. "Makan Malam" digunakan di sesetengah kawasan, seperti Newfoundland dan Labrador, untuk menggambarkan hidangan tengah hari serta makanan khas, seperti "makan malam Kesyukuran" atau "makan malam Krismas," makan malam menjadi "makan lewat malam."[2] Di samping itu, istilah "supper" adalah yang paling kerap digunakan di Kanada Atlantik.

Di England dan kebanyakan tempat di Kanada, "makan malam,” apabila digunakan untuk makan malam, agak formal, "makan lewat malam” digunakan untuk menggambarkan kurang formal, hidangan keluarga yang lebih ringkas. Di sesetengah kawasan di United Kingdom, "makan lewat malam" digunakan untuk menggambarkan makan malam apabila makan malam telah dimakan sekitar tengah hari. Dalam beberapa rumah British dan beberapa di Australia utara, seperti di New Zealand dan Ireland, "minum teh" digunakan untuk makan lewat petang. Di bahagian-bahagian di United Kingdom, makan lewat malam adalah istilah untuk snek dimakan selepas makan malam dan sebelum tidur, biasanya terdiri daripada minuman panas bersusu dan biskut British atau bijirin, tetapi boleh termasuk sandwic.

Di New Zealand ia adalah sama – umumnya kek dan teh/kopi disajikan kemudian pada waktu malam, terutamanya apabila mempunyai pelawat.

Dalam juadah makanan Cina, xiaoye (宵夜) adalah makan lewat malam lewat malam atau makan kecil, sering diterjemahkan sebagai "makan lewat malam". Kebanyakan restoran Cina menyajikan menu khas untuk xiaoye, termasuk bahan mudah seperti bubur nasi atau mi sup. Xiaoye boleh juga dimakan di pasar malam, di mana hidangan kecil atau makanan ringan yang besar dikenali sebagai xiaochi lazim dihidang. Xiaoye adalah santapan keempat biasa digunakan oleh orang yang gaya hidup atau jadual memerlukan berjaga lewat malam, berjam-jam selepas makan malam biasa - contohnya seorang pekerja syif atau hadirin di konsert waktu malam.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Wedding Supper". www.google.com. Dicapai pada 2015. Check date values in: |accessdate= (bantuan)
  2. ^ "Research - Foodways Research: A Taste of Maine". The University of Maine Folklife Center. Retrieved September 8, 2013.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]