Makro-kejuruteraan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Dalam kejuruteraan, makro-kejuruteraan (secara bersilih ganti dikenali sebagai mega-kejuruteraan) adalah pelaksanaan projek reka bentuk skala besar. Pada khususnya, makro-kejuruteraan adalah proses marshaling dan mengurus sumber, teknologi, dan pendapat awam pada skala besar untuk menjalankan tugas kompleks bertahan ke atas tempoh yang lama.

bertentangan dengan projek kejuruteraan lazim, projek makro-kejuruteraan (bergelar makroprojek atau megaprojek) adalah pelbagai disiplin, melibatkan kerja sama dari semua jurusan kajian; mereka melibatkan bukan hanya jurutera, tetapi ahli sains, peguam, peindustri, askar dan ahli politik juga. Makroprojek biasanya antarabangasa; mereka mengatasi sempadan politik kerana kebanyakan negara kekurangan kebolehan masyarakat, kewangan, atau fizikal untuk mengambil tempat mereka sendiri. Dengan akibat itu, makroprojek mempunyai kuasa untuk pada dasarnya menukar bidang fokusnya.

Mako-kejuruteraan adalah sebuah jurusan menimbul yang hanya baru-baru ini menerima perhatian. Oleh kerana kita secara rutin mengurus dengan cabaran yang pelbagai negara dalam skop, seperti pemanasan global dan pencemaran, makro-kejuruteraan menimbul sebagai suatu jawapan transcendent pada masalah sedunia. Makro-kejuruteraan, atau mega-kejuruteraan, berlainan dari kejuruteraan megaskala yang mengurus dengan projek-projek pada skala planet atau stellar. Di mana makro-kejuruteraan kini praktikal, kejuruteraan megaskala masih berada dalam domain fiksyen spekulatif.

Makro-kejuruteraan dalam kebenaran[sunting | sunting sumber]

Makroprojek masa lalu termasuk pembinaan Terusan Panama dan Terusan Suez, pembinaan talian paip minyak rentas desa, dan lebih kini lagi, suatu usaha pelbagai negara untuk piawaikan komunikasi satelit. Makro-kejuruteraan boleh, pada masa hadapan, mencegah gempa bumi besar seterusnya atau membekal negara kering dengan air tawar dari aisberg.

Dua pusat intelektual berfokus pada teori makro-kejuruteraan dan amalan adalah Candida Oancea Institute di Bucharest, Romania dan Center for Macro Projects and Diplomacy di Roger Williams University di Bristol, Rhode Island, Amerika Syarikat.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Buku[sunting | sunting sumber]

  1. Frank P. Davidson and Kathleen Lusk Brooke, BUILDING THE WORLD: AN ENCYCLOPEDIA OF THE GREAT ENGINEERING PROJECTS IN HISTORY, two volumes (Greenwood Publishing Group, Oxford UK, 2006).
  2. V. Badescu, R.B. Cathcart and R.D. Schuiling, MACRO-ENGINEERING: A CHALLENGE FOR THE FUTURE (Springer, The Netherlands, 2006).
  3. R.B. Cathcart, V. Badescu with Ramesh Radhakrishnan, MACRO-ENGINEERS' DREAMS (2006), a freely downloadable 175-page textbook posted at http://textbookrevolution.org/ in category "engineering".
  4. Alexander A. Bolonkin and Richard B. Cathcart,Macro-Projects (NOVA Publishing, 2009).

Pautan luar[sunting | sunting sumber]