Pergi ke kandungan

Manik Baily

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Manik Baily
Cincin permata

Kesan manik Baily adalah satu ciri gerhana matahari penuh. Ketika Bulan melalui di hadapan Matahari sewaktu gerhana matahari penuh, topografi sembir Bulan yang berceranggah membolehkan "manik-manik" cahaya matahari melepasi di sesetengah tempat, dan tidak di tempat lain. Fenomena ini dinamakan sempena Francis Baily, orang pertama yang memberikan penerangan yang tepat berkenaan kejadian ini pada tahun 1836.[1][2] Kesan cincin permata boleh dilihat apabila hanya satu "manik" ini yang tinggal; permata yang bersinar yang terletak dalam cincin yang terang di sekeliling bayangan Bulan.[3]

Bulan mempunyai bentuk muka bumi yang pelbagai kerana kewujudan banyak gunung, kawah, lembah dan ciri-ciri topografi yang lain. Ketaksekataan sembir Bulan ("sisi" Bulan yang dilihat dari jauh) diketahui dengan tepat daripada pemerhatian-pemerhatian hijab gesel bintang-bintang. Oleh itu, ahli astronomi memahami dengan agak baik gunung-gunung dan lembah-lembah Bulan yang mana akan menyebabkan kemunculan manik-manik ini sebelum kejadian gerhana. Manik-manik Baily hanya muncul selama beberapa saat di tengah kawasan laluan gerhana, tetapi jangka masanya tertinggi di pinggir laluan umbra, iaitu sekitar 1-2 minit.

Manik Baily dan kesan cincin permata tidak selamat dilihat secara terus tanpa memakai perlindungan mata yang sesuai kerana dalam kedua-dua keadaan, fotosfera Matahari masih boleh dilihat.

Dalam media

[sunting | sunting sumber]

Cosmas Damian Asam mungkin merupakan pelukis realistik terawal yang melukis satu gerhana matahari penuh dan kesan cincin permata.[4] Lukisannya disiapkan pada tahun 1735.

Fenomena manik Baily boleh dilihat dalam babak kredit pembukaan rancangan TV NBC, Heroes.

  1. ^ Baily, Francis. "On a remarkable phenomenon that occurs in total and annular eclipses of the sun". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Vol. 4, p.15. Bibcode:1836MNRAS...4...15B.
  2. ^ Littmann, Mark (1999). Totality - Eclipses of the Sun. Oxford University Press. m/s. 65–66. ISBN 0-19-513179-7. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan)
  3. ^ O. Staiger. "The Experience of Totality".
  4. ^ "A Solar Eclipse Painting from the 1700s". Astronomy Picture of the Day. 2008-01-28.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]