Manorina melanocephala

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Manorina melanocephala
Manorina melanocephala AF.jpg
subspesies leachi
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
M. melanocephala
Nama binomial
Manorina melanocephala
Latham, 1802
Sinonim
  • Gracula melanocephala Latham, 1802

Manorina melanocephala ialah seekor burung dengan kepala hitam dan mata kuning. Burung ini biasa dilihat dalam taman rumah Australia timur, tetapi tidak dilihat di Australia Barat atau Wilayah Utara.[2] Genus ini meletakkannya dalam kumpulan besar burung madu. Nama spesies ini berasal daripada perkataan Latin yang bermakna "kepala hitam."

Manorina melanocephala berasal dari Australia, dan satu daripada beberapa burung asli yang berkembang maju di bandar-bandar dan pinggir bandar. Di sesetengah tempat di Australia, bilangan manorina melanocephala telah berkembang ke tahap sehinggakan ia mengusir burung yang lebih kecil seperti ren. Ia lebih suka taman-taman dengan kawasan lapang dan rumput.[3]

Seekor burung kelabu dengan tompokan kuning tersendiri di belakang mata, bil kuning kejinggaan dan kaki dan tompokan kuning zaitun di sayap

Ia biasanya makan madu dari bunga taman, kebanyakannya grevillea, namun ia juga berjalan di atas rumput untuk mengambil dan makan serangga kecil.

Pembahagian manorina melanocephala di tanah besar Australia dan Tasmania

Ia adalah sangat agresif apabila burung lain memasuki kawasannya iaitu taman atau belukar,[2] dan ia bersama-sama dengan kawanan pelombong bising lain berdekatan untuk membuat kumpulan kecil pertahanan yang dikenali sebagai ‘coterie’ (bermaksud "kelompok"), empat atau lima ekor bekerjasama untuk menghalau kookaburra atau murai. Kadang-kadang mereka bersama-sama ke dalam 'koloni' yang lebih besar dengan sehingga seratus atau lebih ekor burung.

Burung betina ini akan mengeram dua dan empat biji telur dalam sarangnya, dan makanan akan diberi kepada ibu dan anak anak-anak burung mereka oleh burung jantan yang agak sedikit dalam 'coterie' itu.[2] Membesarkan anak-anak burung yang sering dilakukan oleh seluruh kumpulan. Mereka membiak dalam tahun semasa sehingga manorina melanocephala muda kelihatan dalam kumpulan. Burung-burung yang lebih muda biasanya mempunyai bulu dan muka berwarna hampir sama dengan burung dewasa, jadi ia adalah sukar untuk membezakan.

Burung ini juga telah dianggap sebagai pemakan lebah, tetapi mereka makan madu bunga asli Australia. Mereka juga dikenali untuk memakan buah-buahan dan serangga, dan pada waktu tertentu reptilia dan amfibia kecil.[2] Walaupun nama ini sering dieja tiung atau manorina melanocephala, mereka tidak berkaitan dengan Burung "India" atau "Tiong Gembala Kerbau" berbulu coklat/hitam yang diperkenalkan yang biasanya lebih besar dan sering dijumpai di kawasan yang sama.

Panggilan manorina melanocephala[sunting | sunting sumber]

Burung ini dipanggil "noisy miner" dalam bahasa Inggeris kerana spesies ini sangat bising. Ia mempunyai pelbagai jenis bunyi lagu, panggilan, herdikan dan amaran, yang kebanyakannya adalah nota tunggal yang keras. Ia mempunyai panggilan amaran khas yang hanya digunakan apabila ancaman datang dari burung yang besar yang terbang rendah, dan panggilan amaran yang berbeza apabila penceroboh seperti manusia dan anjing memasuki wilayah mereka. Satu kajian burung mendapati bahawa mereka yang tinggal di kawasan bandar yang bising dapat membuat panggilan amaran yang lebih kuat supaya ia boleh didengari.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BirdLife International (2012). "Manorina melanocephala". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN Versi 2013.2. Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa. Dicapai pada 26 November 2013.
  2. ^ a b c d Australian Museum: Noisy Miner - Australian Museum, accessdate: December 27, 2015
  3. ^ Birdlife Australia website: Birds in backyards: Noisy Miner, accessdate: December 26, 2015
  4. ^ How Noisy Does a Noisy Miner Have to Be? Amplitude Adjustments of Alarm Calls in an Avian Urban ‘Adapter’: How Noisy Does a Noisy Miner Have to Be? Amplitude Adjustments of Alarm Calls in an Avian Urban ‘Adapter’, accessdate: December 27, 2015

Pautan luar[sunting | sunting sumber]