Markas Strategik Amerika Syarikat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Markas Strategik Amerika Syarikat
Seal of the United States Strategic Command.svg
Lambang USSTRATCOM
Aktif 1 Jun 1992 hingga kini
Negara Amerika Syarikat
Jenis Markas Medan Kefungsian
Peranan "Leaders in Strategic Deterrence and Preeminent Global Warfighters In Space and Cyberspace."
Sebahagian daripada Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat
Markas/Ibu pejabat Pengkalan Tentera Udara Offutt, Nebraska
Gelaran STRATCOM
Komander
Komander
semasa
Laksamana Cecil D. Haney, USN


Markas Pemerintahan Strategik atau United States Strategic Command (USSTRATCOM) ialah salah sebuah daripada sembilan Markas Medan Bersepadu Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat (DoD). Ia ditugaskan dengan operasi angkasa (seperti satelit tentera), operasi informasi (seperti informasi peperangan), pertahanan misil, global perintah dan kawal, risikan, pemantauan, dan tinjauan (C4ISR), serangan global dan pencegahan strategik (gudang nuklear Amerika Syarikat), dan menentang senjata pemusnah besar-besaran.

Markas Strategik telah ditubuhkan pada tahun 1992 untuk menggantikan Markas Udara Strategik (SAC). Ia beribupejabat di Pengkalan Tentera Udara Offutt selatan Omaha, Nebraska. Pada Oktober 2002, ia digabungkan dengan Markas Angkasa Amerika Syarikat (USSPACECOM). Ia menggunakan lebih kurang 2,700 orang, mewakili keempat-empat cabang tentera, termasuk orang awam DoD dan kontraktor.

Markas Strategik adalah salah satu dari tiga Markas Medan Bersepadu yang disusun mengikut asas kefungsian. Enam markas yang lain disusun mengikut asas geografik. Struktur markas tempur tentera bersepadu dicadangkan untuk memberi Presiden dan Setiausaha Pertahanan satu sumber bersepadu bagi memahami ancaman besar tertentu diseluruh dunia dan bertindak balas terhadap ancaman-ancaman tersebut dengan pantas.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]