Pergi ke kandungan

Marsyal Persekutuan Rusia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Marsyal Persekutuan Rusia
Marshal Rossiyskoy Federatsii

Insignia digunakan dari tahun 2010


Bintang Marsyal

Negara Rusia
Cabang perkhidmatan Angkatan Tentera Rusia
Pangkat Pangkat lima bintang
Diperkenalkan 1993
Persamaan
NATO
OF-10
Pangkat rendah seterusnya

Jeneral Ketumbukan (Rusia)

Persamaan pangkat tentera darat Fil Marsyal
Marsyal Persekutuan Rusia Igor Sergeyev

Marsyal Persekutuan Rusia ([Маршал Российской Федерации, Marshal Rossiyskoy Federatsii] Error: {{Lang-xx}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan)) adalah pangkat tentera tertinggi Rusia, diwujudkan pada tahun 1993 selepas pembubaran Soviet Union. Ia betul-betul berada diatas Jeneral Ketumbukan dan Laksamana Armada, dan dianggap pengganti kepada pangkat era Soviet Marsyal Kesatuan Soviet.

Marsyal Persekutuan Rusia lebih tinggi daripada Jeneral Ketumbukan (empat bintang), Kolonel Jeneral (tiga bintang), Leftenan Jeneral (dua bintang) dan Mejar Jeneral (satu bintang). Ia lebih kurang setaraf dengan Jeneral Tentera Darat Amerika Syarikat dan Fil Marsyal United Kingdom.

Satu-satunya pegawai yang pernah memegang pangkat ini ialah mantan Menteri Pertahanan Igor Sergeyev, yang telah dinaikkan dari Jeneral Ketumbukan Pasukan Roket Strategik. Sergeyev merupakan Marsyal dari tahun 1997 sehingga kematiannya pada tahun 2006.

Insignia bagi Marsyal Persekutuan Rusia serupa dengan insignia Marsyal Kesatuan Soviet, dengan lambang Soviet digantikan oleh lambang Rusia. Pegawai yang diberikan pangkat ini juga akan memakai Bintang Marsyal.

Turutan pangkat menaik
pangkat junior
Jeneral Ketumbukan

Marsyal Persekutuan Rusia
pangkat senior
Tiada

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]