Marsyal Persekutuan Rusia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Flag of Russia.svg
Marsyal Persekutuan Rusia
RAF A F10MarshRF after2010.png
Marshal polevoy pogon 2.png
Insignia pangkat Angkatan Tentera Rusia
Diperkenalkan 1993
Kumpulan pangkat Pegawai Jeneral
Tentera Darat / Tentera Udara -
Tentera Laut -
Rendah:
Tinggi:
Jeneral Ketumbukan
-
Persamaan
NATO
OF-10
Marsyal Persekutuan Rusia I. Sergeyev

Marsyal Persekutuan Rusia ([Маршал Российской Федерации, Marshal Rossiyskoy Federatsii] error: {{lang-xx}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan)) adalah pangkat tentera tertinggi Rusia, diwujudkan pada tahun 1993 selepas pembubaran Soviet Union. Ia betul-betul berada diatas Jeneral Ketumbukan dan Laksamana Armada, dan dianggap pengganti kepada pangkat era Soviet Marsyal Kesatuan Soviet.

Marsyal Persekutuan Rusia lebih tinggi daripada Jeneral Ketumbukan (empat bintang), Kolonel Jeneral (tiga bintang), Leftenan Jeneral (dua bintang) dan Mejar Jeneral (satu bintang). Ia lebih kurang setaraf dengan Jeneral Tentera Darat Amerika Syarikat dan Fil Marsyal United Kingdom.

Satu-satunya pegawai yang pernah memegang pangkat ini ialah mantan Menteri Pertahanan Igor Sergeyev, yang telah dinaikkan dari Jeneral Ketumbukan Pasukan Roket Strategik. Sergeyev merupakan Marsyal dari tahun 1997 sehingga kematiannya pada tahun 2006.

Insignia bagi Marsyal Persekutuan Rusia serupa dengan insignia Marsyal Kesatuan Soviet, dengan lambang Soviet digantikan oleh lambang Rusia. Pegawai yang diberikan pangkat ini juga akan memakai Bintang Marsyal.

Turutan pangkat menaik
pangkat junior
Jeneral Ketumbukan
Coat of Arms of the Russian Federation.svg
Marsyal Persekutuan Rusia
pangkat senior
Tiada

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]