Masakan British

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Masakan Britain)
Jump to navigation Jump to search
Sunday roast terdiri dari daging panggang, kentang panggang, sayuran dan puding Yorkshire.
Ikan dan kentang goreng, suatu makanan bawa pulang masyhur United Kingdom.
Adat teh petang dan skon berasal dari Empayar British.

Masakan British adalah set khusus tradisi dan amalan masakan yang berkaitan dengan United Kingdom. Mengikut sejarah, masakan British bermakna "hidangan tidak cerewet diperbuat dengan ramuan tempatan berkualiti, dipadankan dengan sos sederhana untuk menonjolkan perisa, berbanding menyamarkannya."[1] Bagaimanapun, masakan British telah menyerap pengaruh kebudayaan dari mereka yang telah menetap di Britain, menghasilkan hidangan gabungan, seperti tikka masala ayam Asia Selatan, disambut sebagai "hidangan negara sebenar Britain".[2]

Dicerca sebagai "tidak menarik dan berat", masakan British secara tradisional telah dihadkan dari segi pengakuan antarabangsanya kepada sarapan pagi penuh dan makan malam Krismasnya.[3] Akan tetapi, pertanian dan pembiakan haiwan Celt menghasilkan suatu kepelbagaian luas barang makanan untuk orang Celt dan Briton asli. England Anglo-Saxon mengembangkan teknik rebusan daging dan herba menyelerakan sebelum amaan ini menjadi lazim di Eropah. Penaklukan Norman memperkenalkan rempah eksotik ke dalam England sewaktu Zaman Pertengahan.[3] Empayar British memudahkan suatu ilmu tradisi makanan kompleks India dengan "rempah dan herba kuat yang menembus".[3] Polisi pencatuan makanan, diletakkan oleh kerajaan British sewaktu zaman perang dari kurun ke-20,[4] dikatakan telah menjadi rangsangan untuk reputasi antarabangsa buruk masakan British.[3]

Masakan British termasuk ikan dan kentang goreng, Sunday roast, pai stik dan ginjal, dan bangers and mash. Masakan British mempunyai beberapa kepelbagaian kebangsaan dan serantau, termasuk masakan Inggeris, Scotland dan Wales, yang setiapnya telah membangunkan hidangan serantau atau tempatan mereka, banyak darinya adalah makanan tertunjuk secara geografi seperti keju Cheshire, puding Yorkshire, Arbroath Smokie dan kek Wales.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pertanian Romano-British, tanah yang sangat subur dan pembiakan haiwan maju menghasilkan suatu kepelbagaian luas foodstuffs kualiti sangat tinggi untuk puak Romano-British. Anglo-Saxon England mengembangkan teknik rebusan menyelerakan dagin dan herba menyelerakan dan penaklukan Norman memperkenalkan semula rempah eksotik dan pengaruh benua balik ke dalam Great Britain sewaktu Zaman Pertengahan[3] sebagai kelautan Britian menjadi sebuah pemain utama dalam perdagangan rempah rentas benua untuk beberapa kurun kemudian. Berikutnya Pembaharuan Protestan sewaktu kurun ke-16 dan ke-17 makanan "sederhana dan kuat dan tegap" tetap menjadi tulang belakang diet British, mencerminkan citarasa yang masih mengongsi dengan negara-negara Eropah utara berjiran dan Masakan Amerika Utara tradisional. Pada kurun ke-18 dan ke-19, sebagai Empayar British Penjajahan bermula dipengaruhi oleh tradisi makanan yang teliti India "rempah dan herba kuat dan menembus", United Kingdom membangunkan suatu reputasi di seluruh dunia[5] untuk kualiti dagang lembu British dan lembu jantan pedigree telah diekspot untuk membentukkan gembala lembu moden di Dunia Baru.[3]

Sewaktu kedua-dua Perang Dunia kurun ke-20 kesukaran bekalan makanan telah dibalas oleh ukuran rasmi termasuk pencatuan. Masalah bertembah teruk sewaktu dan selepas Perang Dunia II dan Kementerian Makanan telah didirikan untuk mengalamatkan masalah. Lihat Pencatuan di United Kingdom sewaktu dan selepas Perang Dunia II. Oleh kerana masalah ekonomi berikutnya pencatuan perang berterusan untuk beberapa tahun selepasnya. Polisi Pencatuan makanan, dilaksanakan oleh kerajaan british sewaktu tempoh-tempoh waktu perang kuurn ke-20,[4] sering didakwa sebagai stimulus untuk kejatuhan masakan British pada kurun keduapuluha.

Umum dengan banyak para ekonomi maju, urbanisasi pantas dan industrialisasi awal hasilan makanan dan juga pembebasan wanita telah mengakibatkan dalam masyarakat pengguna yang secara tinggi moden dengan kaitan berkurangan pada alam luar bandar dan mematuhi watak rumah tangga tradisional. Selanjutnya kawalan makanan secara bertambah menjadi suatu kelibatan masyhur utama.[6] Rasa bimban ke atas kualiti dan nilai khasiat pengeluaran makanan berindustri membawa ke pertubuhan Kesatuan Tanah pada 1946. Prinsip-prinsipnya pertanian organik kini secara luas digalakkan dan diterimakan sebauah suatu elemen penting budaya makanan sezaman oleh banyak bahagian penduduk UK, dan kebajikan haiwan dalam pertanian adalah di kalangan yang termaju di dunia. Separuh terakhir kurun ke-20 melihatkan suatu tambahan dalam terdapatnya suatu lingkungan lebih besar hasil segar berkualiti baik dan lebih banyak kemampuan oleh banyak bahagian penduduk British untuk membezakan diet mereka dan memilih hidangan dari budaya lain seperti yang dari Itali dan India.

Masakan British moden[sunting | sunting sumber]

Masakan British Moden (atau British Baru) adalah suatu gaya masakan british yang timbul secara penuh sewaktu lewat 1970an, dan menjadi bertambah masyhur. Ia menggunakan ramuan tempatan berkualiti tinggi, menyediakan mereka dalam cara yang menggabungkan resipi British tradisional dengan inovasi moden, dan mempunyai suatu daya tarik dengan gerakan Slow Food.

Ia tidak biasnaya suatu gerakan bernostalgia, walaupun ada sesetengah usaha untuk mengenalkan semula resipi sebelum kurun keduapuluh. Ramuan bukan asli pada kepulauan British, khususnya herba dan rempah, sering ditambah pada hidangan tradisional (menggemakan sifat yang secara tingginya pedas dari banyak makanan British sewaktu zaman pertengahan).

Banyak masakan British Moden juga draws heavily pada pengaruh dari masakan Mediterranean, dan lebih baru kini, masakan Timur Tengah, Asia Selatan, Asia Timur dan Asia Tenggara. Pengaruh tradisional masakan Eropah utara dan Eropah tengah penting tetapi semakin hilang.

Gaya British Moden masakan timbul sebagai suatu jawapan pada pencatuan makanan yang berterusan untuk beberapa tahun selepas Perang Dunia Kedua, bersama dengan had pada pertukaran mata wang asing, membuat pengembaraan sukar. Suatu kelaparan untuk masakan eksotik dipuaskan oleh para pengarang seperti Elizabeth David, yang dari 1950 mengeluiarkan buku evokatif yang resipi-resipi (kebanyakannya Perancis dan Mediterranean) telah pada waktu itu sering tidak mungkin untuk dihasilkan di Britian, di mana minyak zaitun jua dapat secara lazim dijumpa di farmasi daripada kedai makanan. Pada cuti-cuti luar negara 1960an, dan restoran gaya luar negara di Britain, selanjutnya meluaskan kemasyhuran masakan luar negara. Lebih kini masakan British Moden telah sangat dipengaruhi dan dimasyhurkan oleh pemasak TV, semua juga buku-buku tulisan, seperti Fanny Cradock, Robert Carrier, Delia Smith, Gordon Ramsay, Nigella Lawson dan Jamie Oliver, bersama dengan Food Programme, diperbuat oleh BBC Radio 4.

Kepelbagaian[sunting | sunting sumber]

British Cuisine title.jpg
Rencana ini adalah sebahagian dari turutan:

Masakan British

Kepelbagaian:
[edit]

Masakan Inggeris-India[sunting | sunting sumber]

Lihat Masakan Inggeris-India Lihat juga Balti (makanan)

Masakan Inggeris[sunting | sunting sumber]

Lihat juga Masakan Devon dan Cornwall

Masakan Inggeris dibentuk oleh cuaca England, geografi pulanya dan sejarahnya. Yang kedua termasuk interaksi dengan negara-negara Eropah lain, dan mengimpot ramuan dan gagasan dari tempat-tempat seperti Amerika Utara, China dan Asia selatan sewaktu zaman Empayar British dan sebagai suatu akibat imigresen.

Masakan Gibraltar[sunting | sunting sumber]

Lihat Masakan Gibraltar

Masakan Ireland Utara[sunting | sunting sumber]

Lihat Masakan Ireland

Masakan Scotland[sunting | sunting sumber]

Masakan Scotland adalah muatan khusus tradisi masakan dan amalan berkaitan degan Scotland. Ia mengongsi banyak dengan masakan British, tetapi mempunyai punca berbeza dan resipi tersendirinya. Hidangan Scotland tradisional seperti haggis dan sejenis kek wujud bersama dengan bahan makanan antarabangsa dibawa oleh penghijrahan. Scotland dikenali dengan kualiti tinggi daging lembu, kentang dan oat. Tamabahn pada bahan makanan, Scotland menghasil suatu kepelbagaian wiski.

Masakan Welsh[sunting | sunting sumber]

Masakan Wales telah mempengaruhi, dan dipengaruhi oleh, masakan British lain. Walaupun daging lembu dan lembu tenusu dibesarkan secara luas, khususnya di Carmarthenshire dan Pembrokeshire, Wales terkenal dengan biri-biri, dan oleh itu daging biri-biri adalah daging secara terdahulu berkenaan dengan masakan Wales.

Tarikh pengenalan pelbagai foodstuffs dan kaedah ke Britain[sunting | sunting sumber]

Prasejarah (sebelum 43 SM)[sunting | sunting sumber]

 • roti dari biji-bijian campuran: di sekitar 3700 SM[7]
 • anjing: mungkin sebuah makanan upacara [8]
 • oat: di sekitar 1000 SM[7]

Zaman Rom (43 hingga ke 410)[sunting | sunting sumber]

Zaman Sub-Rom hingga ke penemuan Dunia Baru (410 hingga ke 1492)[sunting | sunting sumber]

1492 hingga ke 1914[sunting | sunting sumber]

Selepas 1914[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ UKTV. "British cuisine". uktv.co.uk. Dicapai pada 2009-05-23.
 2. ^ BBC E-Cyclopedia (20 April 2001). "Chicken tikka masala: Spice and easy does it". bbc.co.uk. Dicapai pada 28 September 2009.
 3. ^ a b c d e f Spencer, Colin (2003). British Food: An Extraordinary Thousand Years of History. Columbia University Press. ISBN 978-0231131100.
 4. ^ a b Ina Zweiniger-Bargielowska Austerity in Britain: Rationing, Controls and Consumption, 1939-1955, Oxford Up (2002) ISBN 978-0199251025. Untuk latar belakang umum, lihat David Kynaston Austerity Britain, 1945-1951, Bloomsbury (2007) ISBN 978-0747579854.
 5. ^ http://www.greatbritishkitchen.co.uk/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=52
 6. ^ see Steel, C. (2008) Hungry City: how food shapes our lives Random House ISBN-13 9780701180379
 7. ^ a b c d "Bread in Antiquity", Bakers' Federation website
 8. ^ http://archaeozoo.wordpress.com/2007/08/23/diet-and-romano-british-society/
 9. ^ "Unearthing the ancestral rabbit", British Archaeology, Issue 86, January/February 2006 [1]
 10. ^ a b "Cooking by country: England", recipes4us.co.uk, Feb 2005
 11. ^ "Chives", Steenbergs Organic Pepper & Spice
 12. ^ "Coriander", The Best Possible Taste
 13. ^ Grieve, M. "Mints", botanical.com - A Modern Herbal
 14. ^ Hovis Fact File (PDF)
 15. ^ a b c d "Food History Timeline", BBC/Open University
 16. ^ Lee, J. R. "Philippine Sugar and Environment", Trade Environment Database (TED) Case Studies, 1997 [2]
 17. ^ Stolarczyk, J. "Carrot History Part Two - A.D. 200 to date"
 18. ^ Turkey Club UK
 19. ^ DeWitt, D. "Pepper Profile: Cayenne", fiery-foods.com
 20. ^ "Properties and Uses: Parsley", Herbs and Aromas
 21. ^ a b "Fruits Lemon to Quince", The Foody UK & Ireland
 22. ^ Coleman, D. "horseradish", Herb & Spice Dictionary
 23. ^ Dunlop, F. "Tea", BBC Food
 24. ^ Forbes, K. A. "Bermuda's Flora"
 25. ^ "Coffee in Europe", The Roast & Post Coffee Company
 26. ^ The History of Ice Cream canalmuseum.org.uk.
 27. ^ "Vitamin C — Broccoli, Brussels Sprouts", Your Produce Man, April 2005 [3]
 28. ^ Cox, S. "I Say Tomayto, You Say Tomahto...", landscapeimagery.com, 2000 [4]
 29. ^ a b "The history of the "ethnic" restaurant in Britain", Menu Magazine
 30. ^ "National Rhubarb Collection", RHS Online, 2006
 31. ^ "Marmite", Unilever brand page

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Title Cuisine 2.jpg
Rencana ini adalah sebahagian siri Masakan
Teknik penyediaan dan perkakas masak
Perkakas dapur - Teknik
Timbang dan ukur
Ramuan dan jenis makanan

Makanan
Masakan vegetarian
Herba dan Rempah
Keju - Pasta - Pencuci mulut
Roti - Sos - Sup - Teh
Ramuan-ramuan lain

Makanan wilayah
Afrika - Asia - Asia Selatan
Amerika Latin - Amerika Utara
Caribbean - Eropah
Tengah Timur
Makanan-makanan lain...
Lihat juga:
Dapur - Hidangan
Tukang masak terkenal
Wikibuku: Buku masakan