Masakan Cina Kanada

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Masakan Cina Kanada adalah suatu gaya masakan popular eksklusif untuk kedai makan bawa pulang atau makan di dalam yang didapati di seluruh Kanada. Ia adalah bentuk pertama makanan Cina yang boleh didapati secara komersial di Kanada. Gaya makanan ini telah direkacipta oleh para pendatang Kantonis yang menyesuaikan resipi Cina tradisional dengan cita rasa Barat. Ini biasanya memerlukan masa masakan, ramuan dan kaedah persediaan diubah supaya masakan itu lebih menyenangkan dengan selera Kanada. Masakan ini dikembangkan di samping dengan versi yang mirip di Amerika Syarikat.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Fail:Canadian Chinese cuisine01.jpg
Pembinaan sebuah perkemahan Cina, Kamloops B.C.

Pekerja Cina diambil kerja pada 1800an oleh kontraktor buruh Cina sewaktu pembinaan Canadian Pacific Railway memautkan Montreal dengan Vancouver. Banyak dari pekerja itu yang menetap sekali landasan keretapi dilengkapkan mengambil jalan keluar dengan restoran-restoran kecil yang tidak mahal atau bekerja sebagai pemasak di khemah-khemah perlombongan dan pembalakan, kilang pengetinan, dan di rumah-rumah keluarga darjat atasan di bandar dan pekan. Mereka menyediakan variasi pada makanan Kantonis tradisional yang telah diterima baik oleh penaung-penaung tempatan dan mereka dihargai sebagai pemasak dalam rumah tangga yang lebih kaya. Ini bermuncul sungguhpun ternyata bahawa sedikit jika mana-mana mereka dilatih pemasak.

Di banyak bandar-bandar kecil di Kanada Barat, “kedai kopi” Cina telah didirikan, dan sering yang satu-satunya. Orang tidak membeli makanan kumpulan etnik mereka, sejak mereka dapat meny sediakan sendiri, sedangkan makanan Cina adalah kebaharuan. Tambahan, komuniti Cina tidak tergantung berat pada pertanian, jadi ini mewakili suatu kesempatan untuk suatu sumber gaji bersilih-ganti. Oleh itu masyarakat Cina mengkhususkan dalam perniagaan restoran, dan dapat potongan muka dan menyaingkan pesaing-pesaing kemudian. Walaupun hari ini dalam banyak bandar dan hamlet di sepanjang wilayah prairi dan di British Columbia utara, dapat biasanya mendapati sebuah kedai kopi Cina tidak terkita saiz masyarakat, menghidang "masakan Kanada dan Cina" atau, sekali lebih umum, "Makanan Cina dan Barat". Di Glendon, Alberta, contohnya, di sebelah sebuah perogy model tepi jalan terbesar di dunia (a ruji of Ukrainian cuisine), menduduki Perogy Café, yang menghidang "Ukrainian and Chinese Perogies" (bermakna Pot Stickers). Pertubuhan ini sebernarnya dimiliki oleh suatu keluarga Vietnam.

Di British Columbia, sebentuk bufet digelarkan sebagai Chinese smorgasbord dimajukan di Gastown pra-landasan kereta api (perkampungan yang menjadi Vancouver) apabila pembalak Scandinavia dan millworkers mengalakkan pemasak Cina mereka suatu almari saidbod ke dalam suatu meja kukus daripada membawa pinggan-pinggan hidangan satu ke meja makan. Berikutnya pengenalan automobil dan penciptaan restoran pandu lalu (mengikut seorang lagi pengurus restoran Vancouver: lihat White Spot), hidangan bawa pulang Cina telah diluaskan oleh lalu Cina, termasuk rantai Dragon Inn kini hilang, yang juga terkenal dengan smorgasbord.

Di Vancouver dan Victoria, restoran-restoran yang lebih asli Cina ditemukan secara besar di Pekan Cina bandar-bandar tersebut, tetapi makanan Cina menjadi ruji Bandar sebagai as well as small-town life and became a normal part of the local culture. Banyak penduduk British Columbia contohnya, membesar menggunakan sepit dan juga pisau dan garpu. Sesetengah resipi Cina Kanada menjadi kini dalam rumah tangga bukan Cina pada pertengahan abad ke-20 (contohnya chow mein, daging babi masam manis, chop suey, egg foo yung).

Kedatangan Kantonis lanjut ke Kanada bermula semula pada 1960an, dan dinyalakan pada 1980an dengan tindakan awal administrative take-over China ke atas Hong Kong. Ini menyebabkan dalam banyak keluarga Hong Kong dipindahkan ke Australia, Amerika Syarikat, United Kingdom, dan di atas semuanya Canada. Kelebihsukaaan ini untuk Kanada adalah oleh kerana polisi imigresennya, suatu taraf hidup tinggi, komuniti Cina ditubuhkan, dan keanggotaannya dalam Komanwel. Warga Cina Kanada adalah kumpulan minoriti di Kanada, dan Pekan Cina berada dalam setiap bandar utama Kanada, dengan mereka di Vancouver, Calgary, Toronto dan Montreal menjadi yang terbesar.

Gelombang baru penhijrahan Cina ini juga membawa suatu desakan untuk lebih makanan Cina asli. Restoran-restoran Cina lebih baru, khususnyadang lagi di kawasan-kawasan kedatangan Asia yang tinggi, lebih lagi menghidang masakan Cina asli yang timbul dalam komuniti-komuniti Cina di luar Kanada, yang menyediakan pada pendatang. Ini berjulat dari restoran Dim Sum Kantonis ke masakan Hakka dengan suatu gaya India.

Ruji[sunting | sunting sumber]

Restoran-restoran Cina biasanya bisnes-bisnes "mom & pop" kecil. Consequently menu berpelbagaian tinggi, hidangan berikut adalah biasanya sejagat:

 • Ayam General Tao — 左宗棠雞
 • Chow mein gaya Kantonis — 廣東炒麵 Mi goreng telur, lada hijau, pea pods, bok choy, pucuk rebung, sengkuang cina, shrimp, daging babi Cina (char siu, 叉燒), ayam, dan daging lembu dihidang dalam sos pekat; biasanya marquee suatu makanan Cina Kanada (jangan dikelirukan dengan Chow mein gaya Amerika).
 • Almond Chicken Soo Guy (so gai) — Dada ayam disalut dengan serbuk roti cincang dengan buah badam dan kuah. Biasanya digelarkan oleh anglofon sebagai "ayam buah badam".
 • Chop suey — Sangat mirip dengan Chop suey gaya Amerika.
 • Chow mein — Sangat mirip dengan Chow mein gaya Amerika, tetapi dengan lebih tauge. "Chow mein gaya Hong Kong" meninggalkan tauge dan dihidang di atas tilam mi goreng rangup.
 • Won ton soup dan wor won ton - ladu daging babi dan udang dalam sup ayam, kadang-kadang dengan daging cincang seperti daging babi barbeku.
 • Sup masam panas
 • Kepak ayam Jar doo — Kepak ayam goreng berperisa disalut dengan serbuk roti ringan.
 • Lo mein — 撈麵 Mi goreng telur dan sayur-sayuran, kadang-kadang dihidang dalam kuah pekat.
 • Mi ShanghaiMi tebal goreng
 • Moo goo guy pan — Ayam potong dengan cendawan dan sayur campur.
 • Mi Singapura — Mi beras, daging lembu, dan syaur-sayuran dihidang dalam kuah kari.
 • Tulang rusuk kering — Tulang rusuk daging babi berperisa deep-fried.
 • Daging babi masam manis — Ketulan daging babi goreng sos, biasanya disalut dengan serbuk roti sebagai bebola (tetapi tidak selalu begitu). Mungkin ada potongan oren.
 • Bebola ayam masam manis — Ayam disalut dengan serbuk roti goreng dalam sos masam manis. Di sesetengah restoran Kanada Atlantik, menu makanan menyenaraikan benda ini hanya sebagai "ayam masam manis," oleh itu mengalihkan apa-apa rujukan pada sama ada bentuk atau disalut dengan serbuk roti coating.
 • Daging Lembu Halia — 生姜牛肉 Daging lembu potong lembut dalam ketualia dan syaur campur Cina.
 • Daging Lembu Halia Goreng — 乾炒牛肉絲 Daging lembu potong lembut dalam tali, disaluti tepung sadur, deep dried, kemudian digoreng semula dalam kuali bercampuran dengan sos manis, suatu variasi hidangan China Utara masyhur.
 • Dai dop voy — Daging ayam muda cincang goreng, udang segar, daging babi barbeku dengan sayur campur Cina.
 • Daging babu ding dipotong dadu — Daging babi Cina berkiub, buah badam, dan sayur-sayuran dalam sos pekat (Mana-mana daging dapat dihidang sebagai asas untuk ding).
 • Ayam Kung Pao
 • Telur foo yung
 • Popia
 • Potstickers/Ladu Daging Babi Goreng — Biasanya dipenuhi dengan daging babi dipotong dadu dan sayur-sayuran (kebanyakannya kubis, bawang hijau/ bawang hijau) dalam pembalut berdoh dihidang separuh goreng dengan cuka (boleh jadi cuka putih, merah, hitam, tuak...), minyak bijan dan kuah halia. Sering digelar "wor tips" di Alberta selatan, terutamanya di restoran Cina di Lethbridge. Juga digelar Chinese perogies.
 • Ayam bakar limau — Dada ayam, disaluti tepung sadur dan goring, kemudian dicincang dan dihidang dengan sos limau.
 • Nasi goreng
 • Cumi-cumi garam dan lada

Budaya[sunting | sunting sumber]

Josephine Smart, seorang profesor dari Universiti Calgary, telah mengarangkan evolusi masakan Cina Kanada. Her papers telah memeriksakan dinamik lokalisasi dan "authenticization" makanan Cina di Kanada, dan implikasinya untuk hubungan etnik dan budaya makan [perlu rujukan].

Kedai mana Cina biasanya menggunakan sama ada sistem perumian untuk bahasa Kantonis atau suatu perumian ad hoc daripada Pinyin Bahasa Mandarin mana orang bukan Cina kini sangat kenal. Ini mempunyai kesan, diniatkan atau tidak, meminjamkan nostalgia eksotik pada pengalaman makan.

Restoran Cina Kanada[sunting | sunting sumber]

Sebuah kedai makan Cina Kanada di Nipigon, Ontario.

Pekan yang sangat kecil juga di kebanyakan Kanada mempunyai lebih kurang satu restoran Cina Kanada, dan banyak mungkin dapat ada dua atau lebih tuan punya mencari perniagaan, sering bersebelahan di jalan utama. Banyak pekan tidak dapat menyokong satu kedai makan francais masih mempunyai restoran makanan Cina. Meskipun banyak restoran bebas di bandar lebih besar mendapati perniagaan mereka merosot apabila rantai penghantaran dan bufet menyedikitkan restoran duduk dalam tradisional.

Di bandar lebih besr seperti Toronto, Montreal, Edmonton, Calgary dan Vancouver, restoran Cina Kanada dapat berkumpulan di Pekan Cina yang berkembang maju. Meskipun, mereka kini lebih lagi bercampuran dengan mereka yang mencirikan masakan lebih tradisional. Restoran Cina Kanada tidak terhad pada kawasan-kawasan ini dan dapat sering ditemukan walaupun di pinggiran terjauh kawasan metropolitan. Restoran di Pekan Cina yang lebih baru, khususnya di Toronto dan Vancouver, lebih lagi menyajikan makanan pada para pendatang yang lebih baru dan memberikan makanan yang lebih kepelbagaian; Szechuan, Hakka, Chiuchow, Taiwan, dan juga restoran masakan Buddha dapat ditemukan di sana. Oleh kerana kemasyhuran makanan Cina Kanada, walaupun sesetengah restoran Cina asli yang lebih tua dapat memperuntukkan hidangan Cina Kanada.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]