Masjid Abu el-Abbas el-Mursi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Masjid Abu el-Abbas el-Mursi
Abu el-Abbas el-Mursi Mosque in Alexandria.jpg
Masjid Abu el-Abbas el-Mursi
Maklumat am
Nama tempatanجامع المرسي أبو العباس
Dibuka pada1370
StatusBeroperasi
Maklumat geografi
NegaraMesir
BandarIskandariah

sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Pintu masuk Masjid Abu el-Abbas el-Mursi di Iskandariah

Masjid Abu el-Abbas el-Mursi (bahasa Arab:جامع المرسي أبو العباس) adalah sebuah masjid masyhur di Iskandariah, Mesir.

Tempat[sunting | sunting sumber]

Terletaknya di kawasan Anfoushi di Iskandariah, berhampiran dengan Citadel Qaitbay. Masjid bersejarah yang terpenting di Iskandariah, Mesir, dan juga sebuah yang sangat cantik, ia dianggap kepunyaan al-Mursi Abu'l-'Abbas. Bangunan kini dibina pada 1775, di atas kubur wali Sufi abad ketigabelas, Ahmed Abu'l-Abbas al-Mursi (digelar sebagai al-Mursi Abu'l 'Abbas) yang memasuki dan kemudian memimpin, sebagai seorang Sufi yang kuat, tarikat Shadziliyyah.

Tapak masjid moden mempunyai sejarah lama. Pada mulanya, ia hanya kubur al-Mursi Abu'l-'Abbas, yang kekal ke hari ini pada tapak asalnya. Kubur diletak di sebuah bangunan kecil berhampiran dengan pelabuhan timur Iskandariah.

Pada tahun 1370, Sheikh Zein al-Din ibn al-Qattan, salah seorang pedagang kaya Iskandariah, menziarahi kubur itu. Dia memerintahkan orang bawahannya untuk membina sebuah makam dan kubah untuk kubur tersebut. Dia juga membina sebuah masjid cantik dengan menara segi empat kecil. Dia juga membiayai seorang imam untuk masjid kecil itu. Kubur diletak di bawah kubah di sebalah kanan pintu masuk. Masjid ini menjadi tempat penghijrahan untuk banyak umat Muslim dari Mesir dan Maghribi yang melalui Iskandariah sewaktu pengembaraan Haji ke dan dari Mekah.

Meskipun, pada 1477, masjid ini berada dalam keadaan teruk dan sangat perlu diperbaikikan. Oleh itu, al-Zahiry, pemerintah Iskandariah, menziarahinya, dan memerintahkan masjid tersebut direnovasikan. Pada waktu yang sama, dia membina dirinya sebuah kubur bersebelahan Abu'l-'Abbas, di mana dia dikebumikan selepas kematiannya. Sekali lagi pada 1596 AD, masjid diperbarui selepas suatu lawat oleh Sheikh Abu'l-'Abbas al-Khawarizmy, yang juga membinakan dirinya sebuah kubur di kompleks. Meskipun, walaupun struktur asalnya tidak menggabung elemen-elemen lebih lama, ia adalah Sheikh Abu'l-Hassan al-Maghraby yang, selepas melawat masjid kecil itu pada 1755, memerintahkan pembangunan yang kini pada tapak ini.

Walau bagaimanapun, pada 1863, masjid kini telah berada dalam keadaan teruk sekali lagi, tidak sesuai untuk amal ibadat. Oleh itu, Ahmed El Kakhakhny, salah seorang pembina terkenal Iskandariah, memperbarui masjid kini dan selepas itu, beberapa bilangan rumah yang dibina di keliling masjid telah dialihkan untuk memberikan lebih ruang. Selepas itu, Ali Mubarak, ketua pendidikan di Mesir, menjelaskannya sebagai, "lebar, kuat, dan kelihatan baik dan mengamalkan Islam dilakukan dengan secara terbaiknya." Sekarang, masjid diurus bawah Awqaf (Waqf), sebuah wakaf kerajaan untuk hal ehwal Islam, yang mengupah Imam dan juga penjaga. Maulid, atau perayaan juga telah diadakan untuk merayakan kelahiran Abu El Abbas, yang dilakukan selama lapan hari setiap tahun.

Raja Farouq, yang ingin menjadikan Kaherah sebagai Paris di Sungai Nil, juga cuba untuk membuat Iskandariah Permata Mediterranean. Di sana, beliau membina sebuah dataran yang luas dikenali sebagai "Midan el Masaged", atau "Dataran Masjid" meliputi kira 43,200 meter persegi. Masjid Abu al Abbas al Mursi adalah tumpuan utama dan pusat dataran ini, dan ia dikelilingi oleh lima masjid lain, antaranya ialah al-Busiri dan Yaqut al- 'Arshi. Sebagai sebahagian daripada program bangunan ini, masjid ini sekali lagi dibina semula oleh kerajaan gaya Arab yang indah yang popular dalam Era Ayyubiyah, masa ketika Abu El Abbas El Mursi pertama kali datang ke Iskandariah dari Sepanyol. Mereka juga memberi perhatian khusus kepada makam wali semasa kerja-kerja pengubahsuaian ini, membiarkannya di dalam kedudukan asal.

Ini adalah satu pembinaan semula utama masjid. Dinding masjid didirikan 23 meter tinggi dan memakai batu tiruan, manakala menara, yang terletak di sebelah selatan, dinaikkan kepada 73 meter. Ia mempunyai reka bentuk Ayyubiyah, dengan empat bahagian. Bahagian pertama adalah kira-kira 15 meter dan berbentuk segi empat. Yang kedua adalah empat meter tinggi dengan lapan sisi. Aras ketiga adalah kira-kira 15 tinggi dengan enam belas-dua pihak, manakala aras yang paling atas adalah 3.25 meter tinggi dengan bentuk bulat. Bahagian atas menara itu ditutup dengan tembaga dan mempunyai kemuncak bulan Islam.

Masjid ini mempunyai dua pintu masuk utama. Yang di utara menghadap ke dataran dan menghadap ke jalan menuju ke Istana Di Raja Ras at-tin. Pintu timur juga menghadap ke dataran. Tangga pintu masuk diperbuat daripada batu granit Mesir.

Bahagian utama masjid, secara dalaman, adalah oktagon, dengan sisi berukuran 22 meter. Dinding dalaman juga memakai batu tiruan, walaupun terdapat dada mozek 5.60 meter. Seluruh kawasan masjid ialah 3000 meter persegi. Siling, disokong oleh enam belas tiang diperbuat daripada batu granit Itali yang pada gerbang sokongan seterusnya, menjulang 17.20 persegi di atas. Siling dihiasi dengan arabes.

Tiangnya adalah pepejal padu, atau monolit, termasuk tapaknya. Ia berbentuk segi lapan, berukuran 0.85 meter garis pusat dan 8.60 meter tinggi. Di tengah-tengah siling adalah jendela langit tinggi dengan lapan sisi, dikenali sebagai Shokhsheikha, iaitu 24 meter di atas paras lantai dan 51 meter sisi. Setiap sisi jendela langit yang sebenarnya mempunyai tiga tingkap kaca berwarna dalam reka bentuk arabes, dijadikan bingkai aluminium. Jendela langit ini dikelilingi oleh empat kubah, diletakkan di atas empat makam di dalam kompleks. Kubah mempunyai lapisan dalaman dan luaran. Yang dalaman membentuk siling berdiri 22 meter tinggi, dan 5 meter garis pusat. Kubah atas diukur 7.5 meter garis pusat dan berdiri 11 meter di atas kubah yang lebih rendah. Lantai adalah berturap dengan batu marmar putih.

Pintu, mimbar dan tingkap diperbuat daripada gabungan dan ukiran halus kayu jati, citronia dan walnut. Mimbar adalah 6.35 meter tinggi, disekat oleh kubah, dan mempunyai ayat-ayat Al-Quran yang ditulis di bahagian atas dalam emas Perancis. Mihrab masjid, yang terletak di dinding kiblat, berdiri di kaki menara masjid. Ia diapit oleh dua tiang granit Mesir berukuran tiga meter tinggi. Pada akhir setiap tiang, nama Muhammad ditulis dalam gaya Kufi penulisan bahasa Arab. Dua kalimah syahadah, "Tidak ada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad adalah rasul Allah," ditulis dua kali, juga mengapit mihrab.

Mayda, kawasan wudhu, bersama dengan tandas, telah diaturkan di sebelah barat masjid dengan tempat masuknya yang melihat ke dataran.

Menurut hasrat Raja, perubahan perlu dibuat untuk menyediakan kuarters khas untuk wanita, dengan pintu masuk tersendiri, agar mereka boleh melakukan ibadah mereka. Kementerian Wakaf menyiapkan pembinaan masjid pada awal 1943 dengan kos kira-kira 140,000 LE. Ia kelihatan seperti ini jumlah dana yang dibayar untuk monumen sangat indah indah yang berdiri sebagai ingatan berkekalan kepada wali Islam paling dicintai di Iskandariah.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Laman[sunting | sunting sumber]