Masjid Agung An-Nur

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Masjid Agung An-Nur Pekanbaru)
Jump to navigation Jump to search


An-Nur Great Mosque
Bahasa Indonesia: Masjid Agung An-Nur
Jawi: مسجد اڬوڠ النور
Info asas
LokasiIndonesia Pekanbaru, Riau, Indonesia
Koordinat geografi0°31′36″N 101°27′03″E / 0.5267°N 101.4508°E / 0.5267; 101.4508
AgamaAhli Sunah Waljamaah
NegaraIndonesia
StatusAktif
Penerangan seni bina
Jenis seni binaMasjid
Gaya seni binaMelayu, Islam, Uthmaniyyah
Pecah tanah pada1963
Disiapkan pada1968
Spesifikasi
Kapasiti45,000
Bil. kubah10
Bil. menara masjid4

Masjid Agung An-Nur adalah sebuah masjid yang terletak di Pekanbaru, Riau, Indonesia. Pembinaan bermula pada tahun 1963 dan telah siap pada tahun 1968. Masjid ini boleh menampung kira-kira 4,500 jemaah. Ia adalah salah satu masjid paling hebat di Indonesia. Dilihat dari sisi bangunan, masjid ini mempunyai pengaruh dari pelbagai gaya seni bina: Melayu, Turki, Arab dan India.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Struktur sekarang adalah hasil daripada perbaikan dan pembangunan semula. Masjid Nur dibina pada 27 Rajab 1388 H atau 20 Oktober 1968. Ia telah dirasmikan oleh Arifin Ahmad, Gabenor Riau. Pada tahun 2000 ia telah diubahsuai pada masa Gabenor Saleh Djasit dengan kawasannya tiga kali ganda dari 4 hektar hingga 12.6 hektar.

Masjid itu pernah menjadi kampus bagi Institut Pengajian Islam Fakulti Usul al-Din (IAIN) Sultan Syarif Kasim Pekabaru dari penubuhannya hingga tahun 1973. Universiti Islam IAIN Sultan Syarif Kasim kini adalah Sultan Syarif Kasim (UIN SUSKA) Pekanbaru.

Seni bina[sunting | sunting sumber]

Secara seni bina, An-Nur adalah sama dengan Taj Mahal. Masjid ini direka bentuk oleh IR. Roseno. Bangunan ini terdiri daripada tiga tingkat. Tahap tertinggi digunakan untuk solat dan tingkat yang lebih rendah untuk pejabat dan bilik mesyuarat.[1] Bahagian atasnya terdiri daripada bilik-bilik besar dan sebuah Dewan. Di tingkat bawah adalah Sekretariat Lembaga dan ruang kelas. Bangunan ini dilengkapi dengan eskalator yang menyambungkan lantai satu dan dua. Perkhidmatan pendidikan termasuk playgroup, tadika, sekolah rendah, sekolah rendah dan senior. Perpustakaan dan kemudahan lain seperti bilik mesyuarat dan dewan, dan ruang pejabat kelas lain boleh didapati.


[[|x285px|alt=]]
[[:| ]]
Panorama Masjid Agung An-Nur Great

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Masjid Agung An-Nur, Masjid Kebanggaan Masyarakat Riau". 17 July 2012.