Masjid Kampung Laut, Nilam Puri

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Masjid Mukim Kampung Laut
Masjid Kampung Laut, Nilampuri, Kelantan, Malaysia.jpg
Masjid Kampung Laut
Maklumat am
Cabang/mazhab Sunah
Status Beroperasi
Maklumat pentadbiran
Imam Wan Mat Zin Bin Wan Yusoff 2017 (Imam Besar)
2017 (Timb. Imam Besar)
2017
Dimiliki oleh No Daftar: MY-03-TPT-00207
Maklumat geografi
Negara Malaysia
Negeri Kelantan
Lokasi Masjid Mukim Kampung Laut,
Daerah Sungai Pinang,
16040 Tumpat
Kelantan
Koordinat 6°01′38″N 102°14′28″E / 6.027294°N 102.241121°E / 6.027294; 102.241121Koordinat: 6°01′38″N 102°14′28″E / 6.027294°N 102.241121°E / 6.027294; 102.241121
Maklumat pembinaan
Bil. kubah 1
Bil. menara 1
Bahan binaan Simen
Laman sesawang
Masjid Mukim Kampung Laut

sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Masjid Mukim Kampung Laut merupakan sebuah masjid yang terletak di Daerah Sungai Pinang, 16040 Tumpat Kelantan.[1]

Masjid Mukim Kampung Laut memiliki nombor pendaftaran masjid No Daftar: MY-03-TPT-00207. Masjid Kampung Laut merupakan sebuah masjid yang terletak di jajahan Kota Bharu, Kelantan. Ia terletak di Nilam Puri berhadapan dengan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya kampus cawangan [2]Kelantan, iaitu 20 km dari pusat bandar Kota Bharu. Usia masjid ini dipercayai melebihi 300 tahun dan turut dikaitkan kedatangan Islam di Kepulauan Nusantara abad ke-17 Masihi. Selain diiktiraf sebagai masjid tertua di negara ini, Masjid Kampung Laut turut disenaraikan antara masjid paling "bersejarah" di Asia Tenggara, seangkatan dengan masjid Nat Tanjung dan Wadi Hussin di Thailand, Masjid Agung Demak di Jawa, Indonesia dan Masjid Kono (Champa, Kemboja).

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Cerita lisan[sunting | sunting sumber]

Masjid Kampung Laut merupakan sebuah masjid yang terletak di Jajahan Kota Bharu, Kelantan. Ia terletak di Nilam Puri berhadapan dengan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya kampus cawangan [2]Kelantan, iaitu 20km dari pusat Bandar Kota Bharu.

Menurut cerita lisan tradisi, berabad-abad dahulu, para mubaligh belayar ke sepanjang kepulauan Melayu untuk menyebarkan agama Islam. Pada tahun 1730-an, sekumpulan mubaligh melalui pantai Timur Semenanjung Malaysia dalam perjalanan mereka ke Pattani di Thailand Selatan ke Jawa di Indonesia. Malangnya perahu mereka bocor dan mengalami kesulitan. Para mubaligh dalam perahu itu bersumpah bahawa kalau mereka dibawa ke pantai dengan selamat, mereka akan membina sebuah masjid dengan serta merta untuk memperingati peristiwa itu. Doa mereka dikabulkan, dan para mubaligh mendarat di Kampung Laut, Tumpat.

Masjid yang asal bukannya apa yang dilihat pada hari ini. Ia merupakan sebuah struktur asas dengan hanya empat tiang yang menyangga bumbung tiga tingkat yang diperbuat daripada daun rumbia. Keluasannya hanyka 400 kaki persegi pada keseluruhannya. Pada akhir abad ke-19, masjid ini menjadi satu pusat agama yang penting dan masjid itu diperbesar untuk merangkumi bilik sembahyang tambahan, peran, serambi dan menara. 20 batang tiang dibina untuk menyangga binaan tambahan ini. Binaan tambahan ini menggunakan teknik ‘ Tebuk Pasak ‘ yang amat unik. Ia dibina daripada kayu tetapi tidak menggunakan walau sepucuk paku sekalipun. Atap daun rumbianya digantikan dengan atap genting.

Malangnya, asas masjid itu lemah. Dibina di tebing sungai, masjid itu sering dilanda oleh banjir kilat seperti banjir tahun 1926 yang dikenali sebagai ‘Bah Air Merah’ yang melemahkan lagi asasnya. Selepas dilanda sekali lagi oleh banjir yang teruk pada tahun 1966 yang menghanyutkan sebahagian masjid itu, Persatuan Sejarah Malaysia mencadangkan pemindahan masjid itu ke tempat yang lebih selamat. Pada tahun 1968, masjid itu dipindahkan dan dibuka kembali di kawasan yang baru iaitu di Nilam Puri pada hari ini.

Pada tahun 1988, masjid ini diperbaik lagi dengan kemudahan-kemudahan moden seperti elektrik, air paip, tandas dan kawasan duduk. Tiang-tiang dan dinding-dinding masjid juga dihias dengan ukiran kayu. Dengan tambahan-tambahan ini, kawasan binaan menjadi 5,254 kaki persegi (74 kaki x 71 kaki) iaitu 13 kali lebih besar daripada masjid asal.

Binaan Masjid Kampung Laut[sunting | sunting sumber]

Masjid yang asalnya buka seperti yang dilihat pada hari ini. Ia merupakan sebuah struktur asas dengan hanya empat tiang yang menyangga bumbung tiga tingkat yang diperbuat daripada daun rumbia. Keluasanya hanya 400 kaki persegi bersamaan 5,254 kaki persegi(74kakix71 kaki). Pada akhir abad ke-19, masjid ini menjadi satu pusat agama yang penting, dan masjid itu diperbesar untuk merangkumi bilik sembahyang tambahan, peran, serambi, dan menara. 20 batang tiang dibina untuk menyangga binaan tambahan ini. Binaan tambahan ini menggunakan teknik 'Tebuk-Pasak' yang amat unik. Ia dibina daripada kayu tetapi tidak menggunakan walau sepucuk paku sekalipun. Atap daun rumbianya ditukarkan kepada atap genting kerana atap genting lebih kukuh daripada atap rumbia

Malangnya, asas masjid itu lemah. Dibina di tebing sungai, masjid itu sering dilanda oleh banjir kilat seperti banjir tahun 1926 yang dikenali sebagai "Bah Air Merah" yang melemahkan lagi asasnya. Selepas dilanda sekali lagi oleh banjir yang teruk pada tahun 1966 yang menghanyutkan sebahagian masjid itu, Persatuan Sejarah Malaysia mencadangkan agar masjid itu dipindah ke tempat yang lebih selamat. Pada tahun 1968, masjid itu dibuka dan dipasang semula di kawasan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya di Nilam Puri,kota bharu kelantan

Pada tahun 1988, masjid ini diperbaik lagi dengan kemudahan-kemudahan moden seperti elektrik, air paip, tandas, dan kawasan duduk. Tiang-tiang dan dinding-dinding masjid juga dihias dengan ukiran kayu. Dengan tambahan-tambahan ini, kawasan binaan menjadi 5,254 kaki persegi (74 kaki x 71 kaki), iaitu 13 kali lebih besar daripada masjid asal.

    • Masjid Kampung Laut kini masih merupakan pusat agama yang aktif dan telah dianggap sebagai salah satu muzium yang paling penting di Semenanjung Malaysia.

Alamat[sunting | sunting sumber]

Masjid Mukim Kampung Laut,
Daerah Sungai Pinang,
16040 Tumpat
Kelantan

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Kategori berkenaan Masjid Kampung Laut, Nilam Puri di Wikimedia Commons