Pergi ke kandungan

Masjid Raya Medan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Masjid Besar Medan
مسجد رايا ميدان
Masjid Raya Medan
Masjid Raya Al Mashun
Bahagian hadapan masjid
Masjid Raya Medan is located in Bumi
Masjid Raya Medan
Masjid Raya Medan (Bumi)
Info asas
LokasiMedan, Sumatera Utara, Indonesia
Koordinat geografi3°34′30″N 98°41′14″E / 3.575111°N 98.687321°E / 3.575111; 98.687321Koordinat: 3°34′30″N 98°41′14″E / 3.575111°N 98.687321°E / 3.575111; 98.687321
AgamaIslam
NegaraIndonesia
Penerangan seni bina
ArkitekTheodoor van Erp
J.A. Tingdeman
Gaya seni binaMoorish, Mughal, Spanish
Pecah tanah pada1906
Disiapkan pada1909
Kos pembinaan1 juta gulden
Kapasiti2000

Masjid Besar Al Mashun adalah masjid yang terletak di Bandar Medan, Indonesia. Masjid ini dibina pada 1906 dan siap pada 1909. Awal tubuhnya, masjid itu merupakan sebahagian daripada perkarangan Istana Besar Maimun. Gabungan ciri seni Mamluk, Mughal, Andalus. Masjid punya ukuran segi lapan dan mempunyai sayap di timur, utara, selatan dan barat.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sultan Ma'mun Al Rashid Perkasa Alam sebagai pemerintah Kesultanan Deli memula pembinaan Masjid Al Mashun pada 21.8.1906 (1 Rojab 1324 AH). Seluruh pembangunan siap 10.5.1909 (25 Sha'ban 1329 AH) tanda dengan Solat Jumaat pertama. Anggaran pembangunan keseluruhan adalah sajuta Guilder Belanda. Sultan membuat masjid menurut aturan dirinya bahawa ia harus lebih penting daripada istana besarnya, Istana Maimun. Pembinaan masjid oleh Kesultanan Deli, Deli Maatschappij, dan Chong Ah Fi, usahawan terkaya di Bandar Medan lewat kemarin.[1]

Seni bina[sunting | sunting sumber]

Gabenor Jeneral Dirk Fock melawat Masjid Besar, 1925

Pada mulanya, masjid ini direka oleh arkitek (Nasrani) Belanda Theodoor Van Erp[perlu rujukan] yang turut reka Istana Maimun, kemudian diserahkan kepada J.A. Tingdeman.[perlu rujukan] Van Erp pada masa itu diperlu Jawa oleh kerajaan untuk bergabung dalam proses pembudhaan Candi Borobudur di Jawa Tengah. Pembinaan itu memerlu import bahan binaan berbeza seperti: marmar dari Kerajaan Itali, Jerman, dan China, dan kaca berwarna shandelier yang diimport dari Kerajaan Perancis.

J.A. Tingdeman merancang masjid[perlu rujukan] dengan seni susun atur segi empat tepat, gabungan unsur Maghribi, Eropah dan Mamluk. Pelan lantai lapan persegi menghasilkan ruang dalaman yang unik, tidak seperti kebanyakan masjid konvensional. Sebuah teras bumbung hitam yang tinggi, dibina di setiap empat sudut masjid, dan melengkapkan kubah utama di bumbung bangunan utama masjid. Masing-masing dilengkapi dengan pintu utama dan tangga di antara mahkamah tingkat utama masjid ditinggikan, kecuali bangunan beranda di sisi mihrab.

Masjid ini dibahagikan kepada bilik utama, wudhu, pintu masuk dan menara. Bilik utama, tempat doa, tidak berkongsi tema oktagon yang sama. Di sebaliknya lebih kecil, ada teras kecil 'beranda' yang dilekatkan dan menonjol. Tingkap-tingkap yang mengelilingi pintu beranda terbuat dari kayu dengan gelas berwarna berharga kaca, sisa-sisa masa nouveau seni 1890-1914, digabungkan dengan seni Islam. Seluruh ornamen di masjid sama ada di dinding, siling, tiang, lengkungan dan permukaan yang kaya dengan bunga dan tumbuhan hiasan. di hadapan setiap tiang tangga di sana. Kemudian, lebih awal oktagon, di luar kelihatan dengan empat lorong di semua empat sisi, yang mengelilingi dewan doa utama. [2]

Pemandangan jalan Masjid Raya Medan

Lorong mempunyai deretan tingkap yang dibentuk dengan lengkungan yang terletak di atas rasuk. Kedua-dua tingkap dan tingkap melengkung reka bentuk bangunan mengingatkan kerajaan Islam di Sepanyol pada Zaman Pertengahan. Sementara kubah masjid mengikuti model Turki, bentuk pecah segi tiga. Kubah utama dikelilingi oleh empat kubah lain di atas setiap teras, dengan saiz yang lebih kecil. Bentuk kubah mengingatkan Masjid Besar Banda Aceh. Di bahagian dalam masjid, terdapat lapan tiang utama diameter 0.60 m tinggi untuk menyokong kubah utama di tengah. Mihrab diperbuat daripada marmar dengan bumbung kubah yang tajam. Pintu gerbang masjid ini rata-rata bumbung. Manakala menara hiasan campuran antara Mesir, Iran dan Arab.

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Leushuis 2011, m/s. 70. sfn error: multiple targets (3×): CITEREFLeushuis2011 (help)
  2. ^ "Sultan Deli dan Mesjid Raya Al Mashun Medan". 20 July 2012. Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-03-23. Dicapai pada 2019-04-22.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Liaht juga[sunting | sunting sumber]