Masjid Raya Medan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Masjid Raya Medan
Masjid Raya Medan
مسجد رايا ميدان
Masjid Raya Al Mashun
Great mosque in Medan.JPG
bahagian hadapan masjid
Ralat Lua pada baris 502 di Modul:Location_map: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Indonesia_Medan" does not exist.
Info asas
LokasiMedan, Sumatera Utara, Indonesia
Koordinat geografi3°34′30″N 98°41′14″E / 3.575111°N 98.687321°E / 3.575111; 98.687321Koordinat: 3°34′30″N 98°41′14″E / 3.575111°N 98.687321°E / 3.575111; 98.687321
AgamaIslam
NegaraIndonesia
Penerangan seni bina
ArkitekTheodoor van Erp
JA Tingdeman
Gaya seni binaMoorish, Mughal, Spanish
Pecah tanah pada1906
Disiapkan pada1909
Kos pembinaan1 juta gulden
Kapasiti2000

Masjid Raya Al Mashun adalah masjid yang terletak di Medan, Indonesia. Masjid ini dibina pada tahun 1906 dan siap pada tahun 1909. Pada permulaan penubuhannya, masjid itu merupakan sebahagian daripada kompleks istana Maimun . Gaya senibina menggabungkan elemen Timur Tengah, India dan Sepanyol. Masjid ini mempunyai bentuk segi lapan dan mempunyai sayap di selatan, timur, utara dan barat.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sultan Ma'mun Al Rashid Perkasa Alam sebagai pemimpin Kesultanan Deli memulakan pembangunan Masjid Al Mashun pada 21 Ogos 1906 (1 Rajab 1324 AH). Seluruh pembangunan telah siap pada 10 September 1909 (25 Sha'ban 1329 AH) dan ditandakan dengan pelaksanaan solat Jumaat pertama di masjid. Anggaran pembangunan keseluruhan adalah satu juta guilder. Sultan mengembangkan Masjidnya menurut prinsipnya bahawa ia harus lebih penting daripada istana besarnya, Istana Maimun. Pembinaan masjid dibiayai oleh Kesultanan Deli, Deli Maatschappij, dan Tjong A Fie, ahli perniagaan terkaya di Medan pada masa itu.[1]

Gabenor Jeneral Dirk Fock melawat Masjid Besar, 1925

Seni bina[sunting | sunting sumber]

Pada mulanya, Masjid ini direka oleh arkitek Belanda Theodoor van Erp[petikan diperlukan] yang juga direka Istana Maimoon, tetapi kemudian diserahkan kepada JA Tingdeman.[petikan diperlukan] Van Erp pada masa itu dipanggil ke Jawa oleh kerajaan Belanda untuk bergabung dalam proses pemulihan candi Borobudur di Jawa Tengah. Pembinaan itu memerlukan pengimportan bahan binaan yang berbeza seperti: marmar dari Itali, Jerman dan China dan kaca berwarna dari candelier yang diimport dari Perancis.

JA Tingdeman merancang masjid[petikan diperlukan] dengan gaya susun atur segi empat tepat, menggabungkan unsur-unsur dari Maghribi, Eropah dan Timur Tengah. Pelan lantai lapan persegi menghasilkan ruang dalaman yang unik, tidak seperti kebanyakan masjid konvensional. Sebuah teras bumbung hitam yang tinggi, dibina di setiap empat sudut masjid, dan melengkapkan kubah utama di bumbung bangunan utama masjid. Masing-masing dilengkapi dengan pintu utama dan tangga di antara mahkamah tingkat utama masjid ditinggikan, kecuali bangunan beranda di sisi mihrab.

Masjid ini dibahagikan kepada bilik utama, wudhu, pintu masuk dan menara. Bilik utama, tempat doa, tidak berkongsi tema oktagon yang sama. Di sebaliknya lebih kecil, ada teras kecil 'beranda' yang dilekatkan dan menonjol. Tingkap-tingkap yang mengelilingi pintu beranda terbuat dari kayu dengan gelas berwarna berharga kaca, sisa-sisa masa nouveau seni 1890-1914, digabungkan dengan seni Islam. Seluruh ornamen di masjid sama ada di dinding, siling, tiang, lengkungan dan permukaan yang kaya dengan bunga dan tumbuhan hiasan. di hadapan setiap tiang tangga di sana. Kemudian, lebih awal oktagon, di luar kelihatan dengan empat lorong di semua empat sisi, yang mengelilingi dewan doa utama. [2]

Pemandangan jalan Masjid Raya Medan

Lorong mempunyai deretan tingkap yang dibentuk dengan lengkungan yang terletak di atas rasuk. Kedua-dua tingkap dan tingkap melengkung reka bentuk bangunan mengingatkan kerajaan Islam di Sepanyol pada Zaman Pertengahan. Sementara kubah masjid mengikuti model Turki, bentuk pecah segi tiga. Kubah utama dikelilingi oleh empat kubah lain di atas setiap teras, dengan saiz yang lebih kecil. Bentuk kubah mengingatkan Masjid Besar Banda Aceh. Di bahagian dalam masjid, terdapat lapan tiang utama diameter 0.60 m tinggi untuk menyokong kubah utama di tengah. Mihrab diperbuat daripada marmar dengan bumbung kubah yang tajam. Pintu gerbang masjid ini rata-rata bumbung. Manakala menara hiasan campuran antara Mesir, Iran dan Arab.

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Liaht juga[sunting | sunting sumber]