Masjid Süleymaniye

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Koordinat: 41°00′58″N 28°57′50″E / 41.01611°N 28.96389°E / 41.01611; 28.96389

Pemandangan Masjid Süleymaniye dari Karaköy sepanjang ke Golden Horn
Masjid Süleymaniye

Masjid Süleymaniye (Bahasa Turki: Süleymaniye Camii) adalah sebuah masjid di Istanbul, Turki. Ia dibinakan di bawah titah sultan Suleiman I (Suleiman al-Qanuni) dan dibinakan dengan arkitek Uthmaniyyah hebat Mimar Sinan. Kerja pembinaan bermula pada 1550 dan masjid disiapkan pada 1557.

Ia dianggap sejenis seni bina berjawapan ke Haghia Sophia Empayar Byzantin, ditugaskan oleh Maharaja Justinian. Haghia Sophia, yang ditukarkan ke sebuah masjid di bawah Mehmed II, berkhidmat sebagai suatu modal pada masjid-masjid lain Uthmaniyah di Istanbul. Sulimaniye Sinan adalah lebih berbentuk simetri, berasional dan tafsiran penuh-ringan pada duluan Uthmaniyah, dan juga Hagia Sophia. Kemungkinannya bahawa pembicaraan di antara Itali dan Istanbul menyumbang pada keghairahan Sinan untuk bentuk-bentuk simetri dan rasional, seperti digalakkan oleh penulis-penulis seperti Alberti.

Suleyumaniye memainkan pewakilan sedaran-sendiri Suleyman pada diri baginda sebagai seorang 'Sulaiman kedua'. Ia merujukkan Kubah Al-Sakhrah, yang dibinakan pada tapak Kuil Sulaiman, dan juga cakap besar Justinian pada penyiapan Haghia Sophia: "Sulaiman, Beta telah mengatasi tuan hamba!" Suleymaniye, mirip dengan struktur-struktur keindahan yang mengagumkan pada duluannya, menegaskan kepentingan sejarah sultan Suleyman. Struktur adalah meskipun lebih kecil daripada contoh tipikal yang lebih tua, Hagia Sophia.

Ciri-ciri asas[sunting | sunting sumber]

Pemandangan kubah

Masjid adalah 59 meter panjang dan 58 meter lebar. Kubah utama adalah 53 meter tinggi dan mempunyai garis pusat 26.5 meter. Sewaktu ia siap dibinakan, kubah tersebut adalah yang tertinggi dalam Empayar Uthmaniyyah apabila diukur dari asasnya, tetapi masih lebih rendah dari tingkat lantai dan lebih kecil pada garis pusat daripada Haghia Sophia. Kompleks ini mempunyai empat menara, sebilangan hanya dibenarkan pada masjid-masjid yang dibiayai oleh sultan (para putera dan puteri boleh membinakan dua menara; yang lain hanya satu). Menara-menara tersebut mempunyai sejumlah 10 dewan solat (cami) dan halaman (avlu), kompleks masjid juga termasuk suatu caravanserai atau seraglio (sarayı; han), sebuah dapur awam (imaret) yang membekalkan makanan ke fakir miskin, sebuah hospital (darüşşifa), empat sekolah al-Quran (Madrassah), sebuah sekolah pakar untuk pengajian hadith, dan sebuah rumah mandi (hamam). Dalam taman belakang masjid ada dua makam (türbe) termasuk makam-makam sultan Suleiman I, isteri baginda Roxelana (Haseki Hürrem), anak perempuan bagina Mihrimah, ibu baginda Dilaşub Saliha dan adik-beradik perempuan baginda Asiye. Sultan Suleiman II, Ahmed II dan Safiye (meninggal dunia pada 1777), anak perempuan Mustafa II, juga dikebumikan di sini. Hanya di luar dinding-dinding masjid ke arah utara adalah makam arkitek Sinan.

Masjid Suleymaiye dibinasakan oleh api pada 1660 dan dikembalikan dengan titah sultan Mehmed IV oleh arkitek Fossatı. Sebahagian dari kubah gugur sekali lagi sewaktu gempa bumi 1766. Pembaikian kemudiannya merosakkan ketinggalan hiasan asal Sinan (pembersihan kini menunjukkan bahawa Sinan menguji kaji pertama dengan biru, sebelum menukarkan ke merah warna bagi utama kubah). Masjid telah dikembalikan pada pertengahan abad ke-19 oleh arkitek adik-beradik lelaki Swiss-Itali Gaspare dan Giuseppe Fossati. Pada suatu percubaan kegiatan keterlaluan untuk mengembalikannya ke kemuliaan asal sepatutunya, mereka mengecat kubah dan separuh kubah dalam gaya barok Uthmaniyah. Sewaktu pembersihan kini ini telah dikembali secara betul-betul.

Sewaktu Perang Dunia I halaman digunakan sebagai gudang senjata dan apabila sesetengah peluru amunisi menyala, masjid mengalami suatu lagi kebakaran. Tidak sehingga 1956 ia dikembalikan sekali lagi.

Har ini ia adalah salah satu pemandangan masyhur di Istanbul.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Goodwin G., "A History of Ottoman Architecture"; Thames & Hudson Ltd., London, reprinted 2003; ISBN 0-500-27429-0

Pautan luar[sunting | sunting sumber]