Masjid Selimiye (Nicosia)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pemandangan umum Masjid Selimiye
Katedral Santo Sophia, pemandangan timur

Masjid Selimiye atau Katedral Agia Sofia(Bahasa Yunani: Καθεδρικός Αγίας Σοφίας), yang dahulunya Cathédrale Sainte Sophie, terletak di bahagian utara Turki terkawal bandar berdinding Nicosia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Ia adalah masjid utama di bandar. Ia ditempatkan di gereja gothik di Cyprus (dimensi dalaman: 66 X 21 m)yang masih hidup yang terbesar dan tertua mungkin dibina di atas tapak gereja Byzantine yang lebih awal. Bangunan tersebut adalah milik tulen gaya Gothic awal abad ke-12. Disebabkan berskala besar bangunan, kekurangan wang dan pelbagai peristiwa sejarah ia mengambil masa 150 tahun untuk katedral yang akan dibina dan masih, ia tidak pernah siap sepenuhnya sejak menara barat daya dan tingkat atas serambi anjung tidak pernah dibina.

Fasa pembinaan yang pertama di katedral bermula pada tahun pertama pemerintahan Frank (mungkin pada tahun 1209) dan sudah oleh 1228 bahagian timur bangunan itu telah siap. Menjelang akhir abad ke-13, lorong sisi dan sebahagian besar daripada lorong tengah telah siap dibina. Dari 1319 untuk 1326 Latin ketua biskop Giovanni del Conte atau Giovanni de Polo adalah bertanggungjawab ke atas lorong yang tengah selesai, pembinaan bumbung Banir, yang katedral, dan di bangunan sebuah gereja kecil (yang berfungsi sebagai pembaptisan 1) di barat sebahagian daripada dinding selatan. Beliau juga menghiasi bahagian katedral dengan lukisan dinding dan arca. Pada bulan November 1326, perasmian rasmi katedral berlaku.

Walaupun katedral secara rasmi dirasmikan, bangunan itu masih tidak lengkap dan pada 1347 Paus Clement IV mengeluarkan lembu jantan Paus untuk katedral siap dan diubahsuai kerana ia telah terjejas oleh gempa bumi. Ia adalah sepanjang tempoh pembinaan ini bahawa bangunan serambi anjung dan barat laut menara telah dibina. Pintu masuk tiga dinding barat yang dihiasi dengan contoh-contoh penting arca seni bina. Bingkai pintu masuk utama menanggung ukiran mengesankan. Tiga daripada empat gerbang dihiasi dengan relief yang menggambarkan raja-raja, nabi, rasul dan biskop.

Dengan pekerjaan oleh Uthmaniyyah Nicosia (1570), gereja besar Agia Sofia telah dijadikan masjid dan dua menara telah ditambah ke bahagian barat bangunan. Hiasan kaya dgn seni memahat gereja telah dimusnahkan dan begitu lukisan dinding, ukiran-ukiran dan hiasan kaca berwarna (vitraux) yang menggambarkan adegan dari Perjanjian Lama dan Baru. Batu nesan pengebumian raja-raja dan pembesar Lusignan telah turut musnah.

Pada bulan Ogos 1954, monumen ini telah ditukar nama kepada Masjid Selimye di atas penghormatan sultan Selim II (1566-1574) yang memerintah pada masa penaklukan Cyprus oleh Empayar Uthmaniyyah.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Cyprus-struct-stub