Masjid Yeni Valide

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Masjid Yeni Valide yang dilihat di Golden Horn
Masjid Yeni Valide pada waktu malam

Masjid Yeni Valide ([Yeni Valide Cami] error: {{lang-xx}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan)) adalah sebuah masjid Uthmaniyyah terletak di daerah Eminönü di Istanbul, Turki. Ia terletak di Golden Horn di bahagian selatan Jambatan Galata. Bersamaan dengan Jambatan Galata, Masjid Yeni Valide adalah salah satu pemandangan terkenal di Istanbul. Sebuah air pancut anggun untuk air wuduk berdiri di halaman besar dan pondok Sultan dihiasi dengan jubin mengagumkan İznik.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pembinaan masjid bermula pada 1597 dengan dekri Safiye Sultan, isteri Uthmaniyyah Sultan Murad III. Ia dimulakan oleh arkitek Davut Agha, diteruskan oleh arkitek Dalgıç Ahmed Agha dan disiapkan oleh arkitek Mustafa Agha sewaktu pemerintahan Sultan Mehmed IV pada 1663. Blok-blok batu dibekalkan oleh pulau Rhodes telah digunakan pada pembinaan masjid. Pembinaan masjid hanya dapat disiapkan dalam 66 tahun oleh kerana kematian muda Selim III dan Safiye Sultan dan epidemik wabak tersebar luas di Istanbul sewaktu tahun-tahun awal pembinaan.

Seni bina[sunting | sunting sumber]

Kubah Masjid Yeni Valide adalah perulangan Sultan Ahmed Mosque, Şehzade Mosque dan Sedefhar Mehmet Ağa arkitek Sinan. Tetapi ketinggian kubah terkenang-kenangkan sebuah piramid adalah ciri-ciri masjid ini. Kubah kecil mempunyai suatu garis pusat 17.5 m dan suatu ketinggian 36 m. disokong oleh 4 separuh kubah.

Pengembalian dan kerja pembaikian yang sedang berjalan dilaksanakan oleh Lembaga Pengarah Yayasan.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Templat:Turkey-stub