Maximilian I dari Mexico

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Maximilian I
Maximilian I of Mexico portrait standing.jpg
Potret Maximilian I, sekitar 1857-1867
Maharaja Mexico
Pemerintahan 10 April 1864 – 19 Jun 1867[1]
Didahului oleh Sistem beraja diasaskan semula
(Benito Juárez, Presiden Mexico)
Diikuti oleh Sistem beraja dimansuhkan
(Benito Juárez, Presiden Mexico)
Pemangku raja
Keputeraan (1832-07-06)6 Julai 1832
Schönbrunn, Vienna, Austria
Kemangkatan 19 Jun 1867(1867-06-19) (umur 34)
Cerro de las Campanas, Santiago de Querétaro, Mexico
Pemakaman Kaisergruft, Vienna, Austria
Pasangan Charlotte dari Belgium
Nama penuh
Ferdinand Maximilian Joseph
Kerabat Kerabat Habsburg-Lorraine
Ayahanda Archduke Franz Karl dari Austria
Bonda Puteri Sophie dari Bavaria
Agama Roman Katolik
Tandatangan Tandatangan Maximilian I

Maximilian I, (6 Julai, 183219 Jun 1867) merupakan Maharaja Mexico yang berketurunan daripada kerabat Habsburg daripada Austria. Dengan sokongan Napoleon III dari Perancis dan sekumpulan konservetif Mexico, beliau telah ditabalkan sebagai Maharaja Mexico pada 10 April 1864. Ramai rakyat Mexico dan kerajaan asing enggan mengesahkan kerajaannya dan Maximilian dihukum bunuh selepas dia ditawan oleh penyokong republik Mexico.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Maximiliaan van Oostenrijk.png

Maximilian dilahirkan di Schönbrunn, Vienna, Austria, anak kedua Archduke Franz Karl dari Austria dan isterinya Sophie Friederike Dorothee Wilhelmine, Puteri Bavaria. Abangnya merupakan Maharaja Franz Josef Austria (sometimes identified by the English spelling Francis Joseph). Maximilian dilahirkan sebagai His Imperial dan Royal Highness Ferdinand Maximilian Joseph, Prince Imperial and Archduke of Austria, Putera Diraja bagi Hungary dan Bohemia.

Beliau adalah seorang budak lelaki yang sangat pandai, menampakkan minat yang besar kearah kesenian dan mempamerkan minat awal kepada sains, terutama botani. Beliau dilatih sebagai seorang tentera laut, dan menunjukkan semangat yang kuat menyebabkan beliau naik dengan cepat ke pemerintahan tertinggi tentera, dan memainkan peranan penting dalam penubuhan pangkalan tentera laut Trieste dan armada dengan Laksamana Wilhelm von Tegetthoff memenangi kemenangannya dalam Perang Itali. Sangat terpengaruh oleh idea-idea progresif yang popular di masa itu, beliau mempunyai reputasi sebagai seorang liberal, dan ini mendorong, pada Februari 1857, untuk jawatan sebagai wizurainya bagi negara Lombardo-Venetia.

Beliau berkahwin, pada 27 Julai 1857, di Brussel, Belgium, dengan Puteri Charlotte dari Belgium (juga dikenali sebagai maharani Carlota Mexico), anak perempuan kepada Leopold I, Raja Belgium.

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Derecho Mexicano, Jacinto Pallares, Mexico ISBN 1-162-47704-0

Pautan luar[sunting | sunting sumber]