Mee pok

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Mee pok
Simple mee pok.jpg
JenisMi
di Wikibuku Buku Masakan: Mee pok  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Mee pok
Mee pok
Cina Ringkas: 面薄
Cina Tradisional: 麵薄

Mee pok adalah hidangan mi dengan mi Cina yang dicirikan oleh penampilannya yang rata dan kuning, berbeza dengan ketebalan dan lebar. Hidangan ini berasal dari Teochew dan biasanya disajikan di wilayah Chaoshan di China dan negara-negara dengan penduduk pendatang Cina Teochew yang ketara seperti Singapura, Malaysia dan Thailand. Mee pok biasanya disajikan dilemparkan dalam sos (sering disebut sebagai "kering", atau "tah" di Hokkien (Pe̍h-ōe-jī: ta)),walaupun kadang-kadang disajikan dalam sup (di mana disebut sebagai "sup", atau terng). Daging dan sayur ditambahkan di atas.

Mee pok dapat dikategorikan menjadi dua varian, bebola ikan mee pok (yu wan mee pok), dan mee pok daging cincang cendawan (bak chor mee). Bak chor mee biasanya disiapkan secara eksklusif menggunakan mi nipis ("mee kia"), sementara yu wan mee dapat dimasak dengan varieti mi lainnya.

Mee pok adalah makanan ruji yang biasa ditawarkan di pusat penjaja dan kedai kopi (Kopitiam di beberapa bahagian Asia Tenggara) di Singapura, bersama dengan hidangan mi Cina yang lain.

Sos mee pok[sunting | sunting sumber]

Sos di mana mie dilemparkan adalah aspek yang sangat penting dalam hidangan, dan dianggap sebagai representasi dari kemahiran dan pengalaman tukang masak. Kepentingan sos dalam mee pok boleh dianggap sama dengan sos yang menyertai pasta.

Sosnya terdiri daripada 4 komponen: cili, minyak, cuka dan perasa lain seperti kicap dan lada. Cili dibuat dari pelbagai bahan dan penyediaannya sering merangkumi menggoreng dan mengisar. Minyak, secara tradisional lemak, memastikan tekstur halus dalam mi, walaupun minyak sayuran kadang-kadang digunakan sebagai versi yang lebih sihat walaupun kurang enak. Cuka ditambah kerana rasa masam, dan pengunjung boleh menentukan berapa banyak cuka yang digunakan.

Sos cili boleh diganti dengan sos tomato untuk anak-anak dan orang lain yang tidak selesa dengan kepedasan cili.

Sup[sunting | sunting sumber]

Sup disajikan dalam mangkuk sebagai lauk yang menyertai varian "kering", atau disajikan bersama mi untuk versi "sup" di mana sosnya dihilangkan. Secara tradisinya, sup itu direbus dan dididihkan semalaman dengan ayam tua, tulang babi, kering ikan tunggal, dan kacang soya. Kaldu yang dihasilkan kaya dengan rasa dan penampilan yang keruh.

Mi mee pok[sunting | sunting sumber]

Mee pok mi dijual di Bukit Batok, Singapura.

Biasanya, mi buatan kilang, dan memerlukan penyediaan yang banyak sebelum dimasak. penjaja yang berbeza menyediakan dan memasak mi mereka secara berbeza, tetapi hasil yang diinginkan adalah sama: mi al dente kenyal.

Penjaja sering membuang mi dengan kuat untuk membuang lebihan tepung dan soda dan untuk memisahkan mi yang telah tersekat. Proses lain termasuk meregangkan mi, memotong panjang yang diinginkan, dan memisahkan menjadi bahagian hidangan.

Proses memasak mi terdiri daripada pemutihan dalam air panas dan sejuk berkali-kali, walaupun beberapa penjaja menghilangkan air sejuk. Mie dikeringkan dan dimasukkan ke dalam sos atau kuah.

Bak chor mee[sunting | sunting sumber]

Bak chor mee (Cina ringkas: 肉脞面Cina tradisional: 肉脞麵pinyin: ròucuǒ miànPe̍h-ōe-jī: bah-chhò-mī), yang diterjemahkan kepada mi daging cincang, adalah hidangan mi Singapura yang popular dijual sebagai makanan jalanan di pusat penjaja dan medan selera.[1] Mie dilemparkan dalam cuka, daging cincang, irisan daging babi, hati babi, cendawan rebus, bebola daging dan potongan lemak babi. Bak chor mee dapat dikategorikan menjadi dua varian: versi kering dan versi sup. Sebilangan besar versi kering disertakan dengan potongan cendawan rebus, daging babi cincang, irisan daging babi tanpa lemak dan kadang-kadang digoreng ikan bilis, di atas mie yang dilemparkan dalam sos cuka cili pucat, sementara versi sup dipuji untuk kedalaman rasa daging babi di kuahnya. "Bak chor mee" Singapura disenaraikan sebagai makanan jalanan dunia teratas oleh World Street Food Congress. [2]

Mee pok bebola ikan[sunting | sunting sumber]

Semangkuk "kering" bebola ikan mee pok.

Versi mee pok ini biasanya disajikan dengan topping bebola ikan, kek ikan dihiris, geow (sejenis pangsit kecil yang dibuat dengan pasta daging ikan yang membungkus sedikit daging cincang), daging cincang, bebola daging, selada atau tauge. Ini boleh dibuat dengan penambahan atau peninggalan salah satu topping, disiapkan dalam sup atau gaya "kering", dan sama ada dengan atau tanpa sambal.

Jenis topping lain[sunting | sunting sumber]

Jenis topping yang lebih baru termasuk pangsit goreng, abalone kepingan, tiruan tongkat kepiting, dan produk ikan yang diproses lain.

Dalam budaya popular[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "5 best bak chor mee in town, picked by ST's food critics". The Straits Times. 10 November 2016.
  2. ^ Lam Min Lee. "Singapore's bak chor mee tops world street food list". Diarkibkan daripada yang asal pada 4 July 2017. Dicapai pada 5 September 2017.

Templat:Masakan Chaozhou

Templat:Mi Cina